Hirdetés
. Hirdetés

Válasszon Vista helyett XP-t!

|

A Holland Fogyasztói Egyesület azt javasolja, hogy új PC-hez inkább a Windows XP-t válasszunk a Vista helyett.

Hirdetés

Újabb, a Windows Vista reputációjába bevitt találat: a Holland Fogyasztói Egyesület (Consumentenbond) nem csupán azt javasolja az új számítógépet vásárló fogyasztóknak, hogy a Vista helyett inkább az XP-t válasszák, hanem felhívást tett közzé, melyben azt tanácsolja az üzleteknek, hogy biztosítsanak Windows XP "downgrade" lehetőséget az ügyfeleiknek, akik már Windows Vistát vásároltak. Miután a szervezet sikertelenül próbálta meggyőzni a Microsoftot, hogy ingyenes visszalépési lehetőséget kínáljon a Vista tulajdonosoknak, azt javasolják hogy a vásárlók vegyék az ügyet a saját kezükbe, mert szerintük a Vistát már azelőtt a piacra dobta a Microsoft, mielőtt az valóban elkészült volna.

A szervezet Microsoft elleni akciója akkor kezdődött, miután kiértékelték a Vista teljesítményével kapcsolatos felmérésüket. E szerint az új operációs rendszer nagyon rosszul szerepelt, 5000 vásárlói panaszt felhalmozva kevesebb mint öt hét alatt. A legáltalánosabb hibák, a nyomtató és egyéb hardver kompatibilitásával kapcsolatos problémák, rendszerösszeomlások és lassú perifériák. A holland szervezet tárgyalt a Microsofttal, mielőtt a vásárlókat a Vistától elriasztó figyelmeztetését kibocsátotta volna, de akármit is ajánlott a Microsoft, nem volt elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa a véleményüket.

A Vistával kapcsolatos problémának két oldala van. A Windows XP egy kiforrott termék, mely kitűnően fut régebbi hardveren és mind az erősségei, mind a gyengéi általánosan ismertek. Ezzel szemben a Vista "éppen csak most jött ki a gyárból", újabb hardveren működik jól és pusztán az újdonsága, a vele kapcsolatos felhasználói tapasztalatok alacsonyabb száma miatt több hiba és probléma jelentkezik vele, mint a hatéves elődjével. Így nem csoda, hogy egy vásárlói érdekvédelemmel foglalkozó szervezet, mint a szóban forgó holland egyesület is a biztonságosabb, megbízhatóbb megoldást ajánlja.

Mint arról már beszámoltunk a Microsoft már tett lépéseket annak irányában, hogy meghosszabbítsa a Windows XP élettartamát. Ha visszatekintünk, az XP 2001-es piacra dobása óta a környezet nagyban megváltozott. Akkor az XP sokkal stabilabb alapokat biztosított, mint az előd Windows 98SE, vagy a sokak szerint egyszerűen csak katasztrofális Windows ME, még akkor is, hogyha az XP-nek is megvoltak a maga "fogzási fájdalmai".

Ezzel szemben a Vistának nincsenek az elődtől látványosan sokkal fejlettebb, nyilvánvalóan jobban működő, hasznos szolgáltatásai. Még akkor is, hogyha általánosságban azt gondoljuk, hogy a Vista biztonsági modellje fejlettebb az XP-jénél, számos üzleti felhasználó szkeptikus ezzel kapcsolatban és a "várjunk, majd meglátjuk mi sül ki belőle" állásponton van. Ha visszatekintünk a korábbi Windows generációváltásokra, akkor a Windows ME kivételével az összes újabb Windows verzióra váltottak a felhasználók, az előző változatokról. Valószínűleg a Vista esetében is bekövetkezik ez előbb vagy utóbb. A nagy vízválasztó a hamarosan napvilágot látó, Vista SP1, azaz első szervizcsomag lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.