Hirdetés
. Hirdetés

Vállalatirányítási trendek 2021-ben

|

Az integrált vállalatirányítási szoftverek a nagyvállalati kör után az előző évtizedben meghódították a közép- és kisvállalati szektort is. Az ERP-platformok és az üzleti megoldások úgy fejlődtek, hogy támogassák a legtöbb üzleti funkciót az olyan háttér-folyamatoktól kezdve, mint az emberi erőforrások, az olyan front-end funkciókig, mint az e-kereskedelem.

Hirdetés

Rugalmatlan, szétfejlesztett régi vállalati szoftverekkel nem lehet gyorsítani a vállalkozások digitális átalakulását. Ez különösen igaz az ERP-rendszerekre, amelyeket ugyan sokan temették már, piacuk mégis tovább nő. A Gartner becslése szerint 2022-re az ERP-piac értéke 44 milliárd dollár lesz. Nem csak a CIO-knak, de minden felelős vállalatvezetőnek érdeke, hogy lépést tartson a piac legújabb trendjeivel, amelynek még a Covid-19 sem szegte kedvét, és lendületben maradt.

Ráadásul a nagy rendszerek (SAP, Microsoft Navision és Axapta, IFS Applications) régi verzióit használó cégek számára extra kihívás, hogy a gyári támogatás lejár a régi verziókra a 2021-27 közötti időszakban. Emiatt ezek a cégek kénytelenek lesznek vagy szoftververziót váltani, vagy új terméket bevezetni.

Az elmúlt öt évben a felhőbe költözés volt a slágertéma, nézzük, milyen izgalmas trendek várhatók 2021-ben az ERP-piacon!

Ugyanazt mindenkinek?

Az ERP-szakma legnagyobb értékesítési kamuja az, hogy vannak rendszerek, amelyek minden iparágra, vállalatméretre épp olyan költséghatékonyan használhatóak. A piacon egyre nagyobb az érdeklődés olyan "niche" megoldások iránt, amelyek egy iparág minden speciális igényét lefedik. Konfigurációs gyártó cégek egészen biztosan egészen más igényeket támasztanak, mint az egytermékes kereskedőcégek. Az új trend szerint egyre nagyobb az igény a speciális iparági megoldásokra, melyek eleve tartalmaznak minden, az adott iparágra optimalizált sajátosságot és funkciót, jobb és szélesebb körű, felhasználóbarát kezelőfelülettel és az élvonalbeli technológiák, például a dolgok internete (IoT) és a korszerű elemzési és jelentéskészítő megoldások zökkenőmentes integrációjával. Ez jelentősen csökkenti az egyszeri projekt- és a későbbi fenntartási kiadásokat, rövidíti a bevezetéshez szükséges időt és az ügyféloldali projektmenedzsment költségeit. 

Mobilplatform mindenkinek

Egy ideje az ERP- és az üzleti alkalmazások gyártói "extra" szolgáltatásként nyújtják a mobiltámogatást, de 2021-ben várható, hogy egyre több szoftverszállítónál ingyenes mobilalkalmazásban lesznek elérhetők ezek a felületek. Az ERP-alkalmazások megoldásait úgy fejlesztették ki, hogy azok útközben is teljes hozzáférést biztosítsanak a kritikus üzleti adatokhoz. Ez lehetővé teszi a munkatársak és vezetők számára, hogy a felhasználóbarát műszerfalon keresztül pillanatképet kapjanak a rögzített adatokról, megtekinthessék a telefonjukról a kritikus munkafolyamatok állapotát, akár otthon elvégezhessék a kulcsfontosságú feladatokat, és egy-két kattintással együttműködhessenek kollégáikkal a világ minden tájáról.

Emellett a mobilitás pontosabb és kényelmesebb adatrögzítési folyamathoz is vezet. Az utazó vagy telephelyek között mozgó alkalmazottak közvetlenül a terepről gyűjthetik és írhatják be az információkat. Így nem veszítenek időt, amíg visszatérnek a munkahelyre, és megadják az adatokat. Mindemellett csökkenti a gyártási késedelmet azáltal, hogy jobb kommunikációt biztosít a különböző részlegek vagy akár vállalatok között. Például anyagellátási gondok esetén a gyártási folyamatot azonnal leállítják. A valós idejű kommunikáció révén megfelelő intézkedéseket lehet hozni, amelyek eliminálják, vagy legalábbis minimalizálhatják a veszteségeket.
A mobil-ERP és az üzleti alkalmazások eszközei hatalmas lendületet adnak a vállalkozások agilitásának és termelékenységének. A háttér- és front-end adatok elérése bárhol és az új ERP- és üzleti alkalmazásokban olyan trend, amely az elkövetkező évben meredeken ível felfelé. A pandémia, amely a távmunkát tette az új normálissá, soha nem látott módon erősítette fel az igényeket.

Mesterséges intelligencia integrációja

Gyakran előfordul, hogy a vállalkozásoknak további bővítményeket kell telepíteniük ERP-rendszereikbe a teljesítménynövelés vagy a funkciók kiterjesztése érdekében. Várhatóan a teljes iparágban elterjed, hogy az ERP-megoldásokban standard módon elérhetőek lesznek ezek a funkciók. A mesterséges intelligenciával rendelkező ERP-rendszer (más néven iERP) lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy intelligens adatfeldolgozási módszerekkel automatizálják összetett üzleti folyamataikat.
Hatalmas strukturált vagy strukturálatlan adatok állnak rendelkezésre a vállalatok számára. Ezért meg kell találniuk az adatok elemzésének és értékes feldolgozásának módjait. Ilyen esetekben az AI-alapú ERP-rendszerek felhasználhatók adatbányászatra és bigdata-elemzésre. Létrehozhatnak egyedi munkafolyamatokat, csökkenthetik a hibákat, az információk betöltési idejét és még sok mást.

Az iERP-megoldások a történeti adatokat is elemezhetik és összekapcsolhatják más részlegektől származó információkkal. Pontos kockázatértékeléssel és előrejelzéssel segíthetik a döntéshozatali folyamatokat. Az AI a következő generációs technológiák mellett, ERP-vel kombinálva, jelentősen növelheti a szervezet termelékenységét és működési hatékonyságát.

Beépül a dolgok internete (IoT)

A Gartner szerint 2021 végéig a vállalkozások várhatóan 8,4 milliárd IoT-eszközt integrálnak majd működésükbe. Olyan rendszerekre lesz ezért szükségük, amelyek birtokában közvetlenül csatlakozhatnak a hálózathoz az IoT-képességek maximalizálása érdekében. Az IoT- és ERP-rendszerek integrációja számos lehetőséget kínálhat.
Anélkül, hogy emberi beavatkozást igényelne, az IoT zökkenőmentes kapcsolatot kínál a hálózaton található minden érzékelőjével vagy fizikai eszközével. Az ügyfélközpontúbb üzleti szemlélet pedig azt kívánja, hogy az ERP-rendszerek gyártói az adatokat köztes alkalmazások használata nélkül, közvetlenül elérhetővé tegyék a fogyasztók számára. Iot- és ERP-rendszerek közvetlen összekapcsolásával a felhasználó vállalatok hatalmas mennyiségű információt gyűjthetnek, elemezhetnek és dolgozhatnak fel hatékonyan.

Ehhez hasonlóan a vállalkozások valós időben betekintést nyerhetnek a gyártógépsorok és egyéb gépek valódi teljesítményébe, és szorosan figyelemmel kísérhetik a gyártási folyamatokat. Mert lássuk be, például az a mezőgazdasági cég, amely mérés alapján használja fel a szükséges műtrágyát, öntöz és kezeli időben a beteg terményeket, hosszú távon olcsóbban és jobb minőségben tud majd termelni, kiszorítva ezzel a hagyományos módszerekkel dolgozó konkurenciát.

Kétszintű rendszerek cégcsoportoknak

Az elmúlt évtizedekben a globális cégek, nagyvállalatok jellemzően egyetlen ERP-rendszer kiépítésében gondolkodtak, rákényszerítve leányvállalataikra és globális irodáikra a központi modellt. Nem meglepő módon bebizonyosodott, hogy ez a modell nem fenntartható, költséges a bevezetése és kihívást jelent a fenntartása. Aki dolgozott már úgynevezett rollout projekteken, tisztában van vele, hogy a legritkább esetben elégedettek az ilyen bevezetéseken átesett leányvállalatoknál dolgozó vezetők és munkatársak.

Itt lép életbe a kétszintű ERP-rendszer, amely felváltja az "egy-mindenki-számára-megfelelő" általános modellt. Könnyen belátható, hogy egy nemzetközi konszern központja, amely vagyonkezelő és menedzsmentfeladatokat lát el, nem ugyanazokat az igényeket támasztja egy ERP-rendszerrel szemben, mint a helyi, gyártásra vagy épp logisztikára specializálódott leányvállalatok.

Egyike a legfontosabb trendeknek a kétszintű ERP-rendszer, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy szoftverfunkcionalitásukat és -telepítésüket a regionális és helyi követelményeknek megfelelően szabják testre. A kétszintű rendszer lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy vállalati szinten megtartsák befektetéseiket a meglévő ERP-szoftverekbe egy egyszerűbb verzióváltási projekttel (1. szint), míg a leányvállalatok és a kisebb üzleti egységek felhőalapú vagy lokalizált speciális ERP-szoftveren (2. szint) működnek. A két szintet ideális esetben integrálják a zökkenőmentes adatcsere és rugalmasság érdekében, hogy megmaradjon a gyors reagálás képessége.

A pandémia számos iparágat megroppantott a világgazdaságban, de az eddigi várakozások szerint 2021-ben az ERP-szegmens a válság nyertesei között lesz.

 

A szerzőről:
Kulcsár Alexandra a Norex ERP technológia- és szállítófüggetlen informatikai tanácsadó brand tulajdonosa, a Computerworld online ERP-blogjának vezető szakértője. 24 év alatt mintegy 117 ERP-projektben szerzett tapasztalatait magyar és nemzetközi tulajdonú termelő- és szolgáltató cégeknél hasznosítja. Kérdése van vállalata ERP-projektjével kapcsolatban? Írjon az info@norexerp.hu e-mail címre!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.