Hirdetés
. Hirdetés

Változások éve az informatikában

|

Gyorsabban nőhet idén az IT-piac a négy nagy trend - a felhő, a mobilitás, a közösségi és a nagyadat-alkalmazások - együttes hatására. Új munkahelyek milliói jöhetnek létre az iparágban, de kérdés, hogy az oktatás miként veszi fel majd a lépést.

Hirdetés

A Gartner szerint világszinten az IT-költés idén elérheti a 3700 milliárd dollárt, ami 4,2 százalékos növekedést jelent a múlt évi 3600 milliárdhoz képest. A piacelemző ezzel felfelé módosította korábbi előrejelzését, amely 3,8 százalékos bővülést valószínűsített 2013-ra.

mobilitas
mobilitas

Bár a korrekciót nagyrészt a dollár várható gyengülése tette szükségessé, az idei növekedés változatlan árfolyamon számítva is 3,9 százalékos lehet – olvasható a Gartner Worldwide IT Spending Forecast legfrissebb kiadásában.– Az eddigiekben bizonytalannak látszott, hogy a világgazdaságban pozitív fordulat következhet be, és ez az IT-piacot is visszafogta – mondta, a Gartner alelnöke. – A kétségek világszerte borúlátóvá tették a vállalatvezetőket és a fogyasztókat egyaránt. Úgy tűnik azonban, hogy a bizonytalanság múlóban van, és amint a jelek egyre biztatóbbá válnak 2013-ban, úgy az IT-költés is nőhet. A digitális eszközök piaci szegmense – amely a PC-k, tabletek és okostelefonok mellett a nyomtatókat is magába foglalja – idén elérheti a 666 milliárd dollárt. Ez 6,3 százalékos növekedést feltételez a tavalyi évhez képest, ugyanakkor jóval visszafogottabb bővülést valószínűsít, mint a Gartner korábbi előrejelzésében szereplő 706 milliárd dollár és 7,9 százalékos növekedés.

A piacelemző a digitális eszközök forgalmára nézve kiadott, hosszú távú előrejelzését is lefelé módosította, immár arra számít, hogy ez a szegmens 2016-ig jelenlegi dollárárfolyamon számolva évi átlag 4,5 százalékkal nőhet, a korábbi 5,1 százalék helyett (az árfolyamhatások kiszűrésével 7,4 helyett 5,1 százalékkal). Ezek a módosítások a PC- és tabletbevételek várható visszaesését tükrözik, amelyet a telefonok és nyomtatók eladásai csak részben ellensúlyozhatnak.– Az Android alapú, és különösen a kisebb, olcsóbb eszközök megjelenése a fejlődő országokban fokozódó árversenynek teszi ki a tabletpiacot – mondta Richard Gordon. – A fogyasztók körében népszerűek ezek a viszonylag olcsó eszközök, ami a 2016-ig terjedő időszakban valamelyest visszafogja a szállítói bevételek növekedését a szegmens egészében, és különösen a PC-k, illetve tabletek esetében.

Az adatközpont-rendszerek és az IT-szolgáltatások szegmense is sokat javíthat a tavalyi évhez képest, a Gartner szerint ezeken a piacokon a növekedés a 4,5, illetve 5,2 százalékot is elérheti (a 2012-ben felmutatott 2,3, illetve 1,8 százalékot követően).
A vállalati szoftverek szegmensének mérete a piacelemző szerint 2013-ban 6,4 százalékos bővüléssel elérheti a 296 milliárd dollárt – tavaly ez a szegmens mindössze 3,3 százalékkal nőtt. Idén a biztonsági, a tároló- és a CRM-szoftverek adhatnak lendületet a piacnak, 2014-től pedig a nagyadat-alkalmazásokhoz és általában az információmenedzsmenthez szükséges szoftverekre – például adatintegrációs és minőségbiztosító eszközök, tartalomkezelő rendszerek – költenek majd egyre többet a vállalatok.

A telekommunikációs szolgáltatások szegmense továbbra is a világ IT-piacának legnagyobb (idén várhatóan 1701 milliárd dolláros) szelete marad. A növekedés üteme azonban a tavalyi 0,1 százalékos csökkenést követően az idén várható 2,4 százalékon maradhat a következő pár évben. A mobil adatforgalomból származó bevételek ilyen mértékben tudják ellensúlyozni a vezetékes és mobil, hangalapú szolgáltatásokhoz köthető költés csökkenését. Míg a mobil adatszolgáltatások tavaly a távközlési cégek bevételeinek 22 százalékát adták, addig a Gartner szerint ez az arány 2016-ban már elérheti a 33 százalékot.

Nagy adat Európában
Az Európa, Közel-Kelet és Afrika alkotta EMEA régióban az IT-piac a tavalyi csökkenést követően 2013-ban ismét a növekedés útjára lép, és 1,4 százalékkal bővülhet – fejtette ki a piacelemző korábban a Barcelonában megrendezett Gartner Symposium/ITxpo 2012 konferencián.
Térségünkben az IT-piac mérete idén elérheti az 1154 milliárd dollárt, szemben a tavalyi 1138 milliárd dollárral (ez utóbbi akkor még előzetes adatnak számított). A gazdasági nehézségek ellenére ugyanis a szállítók, főleg a digitális eszközök és a szoftverek szegmensében, bevételeik növekedésére számíthatnak Európában, ahol a nagyadat-alkalmazások is fontos szerephez jutnak, és új munkahelyeket fognak teremteni.

– Az IT-költés vonatkozásában a 2012-es évet a pesszimizmus jellemezte Európában – fogalmazott Peter Sondergaard, a Gartner kutatási részlegét vezető alelnök. – Becslésünk alapján az EMEA régió IT-piaca 3,6 százalékkal csökkent, ezen belül Nyugat-Európában 5,9 százalékkal. A térség azonban 2013-ban visszatér a növekedéshez, amely 2016-ig folytatódni fog, az IT-piac mérete abban az évben már el fogja érni az 1247 milliárd dollárt.

mobilitas2
mobilitas2

Jelenleg a mobileszközök szegmense számít az iparág legnagyobb derűlátásra okot adó területének, a tabletek és az okostelefonok forgalma jelentős mértékben felülmúlja a hagyományos PC-két. A Gartner előzetes adatai alapján az EMEA régióban a felhasználók tavaly 136 milliárd dollárt költöttek mobileszközökre – notebookokra, telefonokra és tabletekre –, és ez az összeg 2016-ra elérheti a 188 milliárd dollárt.

Nyugat-Európában, ahol mind a vállalatok, mind a lakosság körében nagy kereslet mutatkozik a tabletek iránt, a mobileszközök piaca 8 százalékkal nőtt az elmúlt évben. Ez az adat éles ellentétben áll a nyugat-európai notebook-piac teljesítményével, amely 2012-ben 5 százalékos csökkenést mutatott. Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Afrikában a mobiltelefon-eladások fűtik a piacot, de a tabletek térhódítása is megkezdődött, és 2016-ig egyre inkább gyorsulni fog.

Három év múlva térségünk munkaerejének kétharmada már okostelefont vagy tabletet fog használni, ami az IT-piac más szegmenseire is kihatással lesz, a felhasználók például más szoftvereket fognak vásárolni, és azokat új csatornákon fogják beszerezni. A hagyományos szoftverszállítóknak lépést kell tartaniuk ezzel a változással, és alkalmazásaikat át kell ültetniük a mobilplatformokra, ha részesülni akarnak a növekvő szoftverköltésből. A Gartner szerint az EMEA régióban a szoftverek szegmense idén 3,1 százalékkal fog nőni, és a költés 2016-ra elérheti a 100 milliárd dollárt.

Miután a lakosság és a vállalati alkalmazottak egyre inkább a mobileszközöket részesítik előnyben, amelyeken mind több felhőszolgáltatást és közösségi alkalmazást használnak, az általuk létrehozott és fogyasztott információ mennyisége is mind gyorsabban nő, ami az IT-architektúrák gyökeres átalakítását is szükségessé teszi. Mindez új munkahelyeket és bevételi forrásokat fog teremteni, de megfelelő szaktudásra is szükség lesz hozzá – mutatott rá Peter Sondergaard.

A következő három évben Észak-Amerika és Japán mellett az EMEA régió lesz a legaktívabb a nagy adat alkalmazások terén. A trend világszerte 4,4 millió, térségünkben 1,3 millió új IT-munkahelyet teremthet – igaz, ebből 1,2 millió Nyugat-Európában várja majd a munkavállalókat.
– Egyelőre azonban sem a közoktatás, sem a vállalatokon belüli képzés területe nem készült fel arra, hogy megfelelő szakemberekkel szolgálja ki ezt a keresletet – figyelmeztetett az alelnök. – Várható, hogy a szervezetek képtelenek lesznek betölteni az új munkahelyeket, becslésünk szerint Nyugat-Európában csak az esetek 31 százalékában találnak majd kompetens munkavállalókat ezekre a szerepkörökre.

Itt az ideje, hogy mind az oktatási rendszereket működtető kormányok, mind a gazdasági szervezetek nagyobb figyelmet szenteljenek a problémának, mert az adatok és információk elemzésére felkészült szakemberekre a gazdaság minden területén szükség lesz a bevételek növeléséhez.

Négy IT-forgatókönyv
A Gartner arra is rámutatott, hogy a négy nagy technológiai trend – a mobilitás, a felhő, a közösségi és a nagyadat-alkalmazások – hatására gyökeresen átalakuló környezetben az IT-vezetőkben felmerül a kérdés: az informatikai szervezet, amely irányításuk alatt áll, a jövőben milyen szerepet tölthet be a vállalatnál.

Hasonló módon a vállalatvezetők is kezdik felismerni, hogy a gazdasági bizonytalanság körülményei között gyorsan változó piaci feltételek, valamint a technológiai innováció hatására ugyancsak átformálódó felhasználói igények és szokások miatt a gazdasági szervezeteknek is az eddigiektől eltérő módon kell majd használniuk az informatikát.

– Az IT-vezetők új nemzedékéről beszélhetünk, melynek tagjai már elsősorban nem az IT üzemeltetésére, hanem arra összpontosítanak, hogy a technológia támogatásával a vállalat elérje stratégiai céljait, üzleti értéket valósítson meg – mondta John Mahoney, a Gartner alelnöke. - Jóllehet ez nem teljesen új fejlemény, a változás, amely az IT-szervezet és vezetőjének szerepét is átformálja, mind több vállalatnál tetten érhető, a mérleg már a következő öt évben átbillenhet.

A piacelemző a vállalati IT-szervezetek és vezetőik számára négy forgatókönyvet is kidolgozott a jövőre nézve, de azok nem zárják ki egymást, a különböző funkciók és szerepkörök számos vállalatnál együtt fognak élni.

Az IT-t globális szolgáltatóként meghatározó forgatókönyv szerint a vállalati IT-szervezet maga is vállalatként, házon belüli szolgáltatóként működik, amely integrált és megosztott IT-szolgáltatásokat és üzleti folyamatokat szállít a szervezet különböző egységeinek. Házon belüli szolgáltatóként az IT-szervezet virtuálisan vagy fizikailag is központosított egység, amely az értékteremtésre összpontosít a különböző üzleti területeken, épít a szervezeten belül elfoglalt helyzetére, marketingszemlélettel rendelkezik, és versenyképes szolgáltatásokat kínál.

A gépházként működő IT-szervezet akkor lehet sikeres, ha folyamatosan figyeli a technológiai és a piaci fejleményeket, és azoknak megfelelő kompetenciákat épít ki az IT-erőforrások optimalizálására, a külső szolgáltatók és a szállítók kezelésére, valamint a költségek felügyeletére, szüntelenül keresi annak lehetőségét, hogy ugyanazokat az IT-szolgáltatásokat kevesebbért biztosíthassa, és a lehető leggyorsabban válaszolhasson az üzlet változó igényeire.

A harmadik forgatókönyv szerint az IT maga az üzlet. Olyan szervezetekre igaz ez, amelyeknél az információ a termék, vagy legalábbis attól elválaszthatatlan, és a vállalat nem folyamatok vagy funkciók, hanem az információáramlás mentén működik. Az IT-szervezetnek ebben az esetben nem a hagyományos, támogató szerep biztosítása a feladata, hanem az értékláncon belüli innovációra kell összpontosítania.

Végül a mindenki informatikája egy olyan felállást feltételez, amelyben a vezetők mellett minden érintett fél egyénileg is intenzív módon használja az információt és a technológiát az üzlet hagyományos kereteinek kitágítására és az együttműködés erősítésére. Ezt a decentralizált és szerteágazó modellt a piac régi szereplői előszeretettel alkalmazzák, mivel az innováció lehetőségét látják benne. Míg a konzervatív szemléletűek anarchiától tartanak, mások a kreatív erők felszabadítását ünneplik ebben a megközelítésben. A modell éppen ezért a nem szokványos környezetekben, például induló vagy rendkívül dinamikus területen tevékenykedő vállalatok, kutatással és fejlesztéssel foglalkozó szervezetek vagy közösségi vállalkozások esetében különösen jól működhet.

A Gartner szerint az IT-vezetők új nemzedéke fontos szerepet játszik majd a vállalati IT jövőbeni szerepének és saját feladatkörének meghatározásában. A piacelemző ugyanakkor arra is felhívja figyelmüket, hogy a folyamatba kezdettől fogva be kell vonniuk az IT-szervezet tapasztalt szakembereit is, mert a változások keresztülviteléhez csak így kaphatják meg a nélkülözhetetlen támogatást.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.