Hirdetés
. Hirdetés

Változások éve az OTP Bankban

|

Az elmúlt tizenkét hónapban komoly változások indultak el az OTP Bankban, amelyek még jó néhány évig folyamatos munkát jelentenek majd a hitelintézet számára: megújul a szervezet, a folyamatok és a teljes informatikai infrastruktúra.

Hirdetés

Egyik legnagyobb idei projektje az agilis szervezeti működés kialakítása volt. Az agilis működés bevezetését azért tartotta fontosnak a bank, hogy még gyorsabban és hatékonyabban tudjon reagálni a piac változásaira. Az Apple Pay szolgáltatás bevezetésén - amelyet az OTP Bank elsőként tett elérhetővé a hazai ügyfelek számára - például már agilis munkamódszerrel dolgoztak, mivel épp a szolgáltatásfejlesztésben is érintett lakossági és az IT-divízió jelentős részének működése volt az, amit először alakítottak át a bankban. A nagy volumenű átállás közvetlenül mintegy hétszáz, közvetve több mint ezerötszáz munkatársat érintett. Ekkora mértékű agilis munkamódszerre váltás a hitelintézeti szektorban, nemhogy a régióban, de Európában is csak nagyon kevés volt. Komplett igazgatóságok szervezeti felépítését és a bank számos belső folyamatát alakították át, és a vezetői szerepek is módosultak.

Hirdetés
          

IT-transzformáció
Az agilis átálláshoz hasonlóan nagy feladat a szintén idén elindított IT-transzformációs projekt, amely 2023-ig tart. Ennek keretében megújul az alkalmazásarchitektúra, privát felhőbe költöztetik az infrastruktúrát, valamint javítják az üzlet és az informatika közötti együttműködést biztosító folyamatokat. Összesen tizenhat fejlesztési területet határoztak meg a bank szakemberei, jelenleg 30-50 munkatársuk dolgozik a projekten, de csúcsidőben ez a szám elérheti majd a kétszázat is.           

Startup-együttműködés
November végén zárult a jelentkezés a bank harmadik startup-partnerségi programjára, maga a program pedig jövő tavasszal indul. Az eddig lezajlott két program során közel ötszáz startupnál vizsgálták meg az együttműködés lehetőségét, közülük tizenhéttel indított el pilotprojekteket a bank, nyolc vállalkozással pedig post-pilot projekt keretében történt vagy történik együttműködés. A jövőre startoló harmadik nemzetközi startup-partner program több újdonságot is tartalmaz majd, például bekapcsolódik az OTP Csoport öt külföldi leánybankja, így a közös fejlesztések nemcsak Budapesten, hanem a régió több országában folynak majd. A három hónapos tesztidőszakot követően pedig a legjobbak egy újabb hat hónapos, úgynevezett rollout időszakba kerülnek tovább, hogy a lehető leggördülékenyebben a bankcsoport hosszú távú partnereivé válhassanak.

           

Bankakvizíció és -integráció
Idén is folytatódott az OTP Bank intenzív terjeszkedése a régióban, új piacokra léptek be Moldovában és Albániában, és várhatóan még az idén Szlovénia is csatlakozik a bankcsoporthoz. A felvásárolt bankok informatikai integrálása óriási feladat, mivel értelemszerűen nem lehet mindegyikre egyformán érvényes megoldást adni. Ez az integrációs munka jövőre, de még jó néhány évre előre is komoly feladatokat ad, hiszen a bank növekedési stratégiájának megfelelően folyamatosan vizsgálja a régió kínálta esetleges további akvizíciós lehetőségeket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.