Hirdetés
. Hirdetés

Van még hová fejlődnünk

|

Magyarország versenyképes gazdaság, de keveset költ kutatás-fejlesztésre és innovációra; leginkább a vállalati ráfordításokban maradunk le.

Hirdetés

Ez derül ki többek között a Versenyképességi Évkönyv 2006 című kiadványból, amelyet a GKI Gazdaságkutató Zrt. a Microsoft Magyarország Kft. támogatásával készített. A tanulmány a magyar gazdaság versenyképességét elsősorban a hazánkéhoz hasonló gazdasági fejlettségi szinttel, adottságokkal, gazdasági szerkezettel, fejlődéstörténeti örökséggel rendelkező országok ráfordításaival és eredményeivel méri össze. A több mint 160 grafikont és táblázatot tartalmazó kötet három fő fejezete a gazdaság fenntartható növekedésével, a versenyképesség alapvető feltételeivel és az ezt elősegítő gazdaságpolitikával foglalkozik.

- Az évkönyv fontos üzenete, hogy azok az országok képesek hosszú távon is gyorsan növekedni, amelyek versenyképességüket nem az alacsony költségekre, hanem a termelékenység növelésére, az innovációra, a korszerű technológiák minél szélesebb körű alkalmazására alapozzák - hangsúlyozta dr. Vértes András, a GKI Zrt. elnöke - Gazdaságpolitikájuk mindezt tudatosan támogatja, és képzési, oktatási rendszerük is ebbe a modellbe illeszkedik.

A Versenyképességi Évkönyv 2006 készítői szerint a külföldi tőke által meghatározott ipari, pénzügyi, kereskedelmi szektor Magyarországon hatékony, és jól alkalmazkodik a globális piaci körülményekhez, de egyelőre nem támaszkodik eléggé a hazai tudásra, az üzleti környezet itthon kevéssé innovációbarát. Így összességében nem meglepő, hogy az új magyar termékek aránya, a szabadalmak száma messze elmarad a nemzetközi átlagtól. Mindez arra világít rá, hogy az emberi tőkét nem fejlesztjük kellőképpen, és nem is használjuk jól. Az magyar állami szolgáltatások jószerével nem versenyképesek, továbbá a mikro- és kisvállalkozások többsége sem piacképes. A Versenyképességi Évkönyv 2006 készítőinek célja, hogy segítsenek választ adni ezekre a kihívásokra.

- Az információtechnológiát intenzíven használó vállalatok köre és az állami szolgáltatások színvonalában is megmutatkozó üzleti környezet két vonatkozásban erősítheti Magyarország versenyképességét, a hatékonyságnövelés és az informált döntéshozatal elősegítése révén - fogalmazott Vityi Péter, a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. - A megalapozott döntéshozatalhoz elengedhetetlen, hogy időszerű ismeretekkel rendelkezünk a nemzetközi piac trendjeiről és versenytársainkról. Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy képesek vagyunk-e a versengés és az együttműködés megfelelő arányait alkalmazni a termelés és értékesítés folyamatában, a találmányi rendszerben megvalósuló innováció területén, újítási törekvéseink valós piaci lehetőségeket címeznek-e meg.

A GKI honlapjáról ingyenesen letölthető évkönyv két kiadása között az intézet a tervek szerint negyedévente Versenyképességi Indexet is közzétesz majd, amely a rövidebb időszak alatt bekövetkező és mérhető változásokat fogja bemutatni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.