Hirdetés
. Hirdetés

Vége a pangásnak a memóriapiacon?

|

A Morgan Stanley szerint a hároméves pangásnak vége, a 18,4 milliárd dolláros memória piac végre magához tér.

Hirdetés

A DRAM értékesítések valószínűleg 21 százalékkal növekednek majd és 2010-ben a piac nagysága eléri a 22,4 milliárd dollárt. Négy év után először a szektor nyereséget produkál és a gyártók végre visszaállíthatják a visszafogott termelést a normális szinte, ahogy a számítógépek iránti igény növekedni fog - legalábbis a Morgan Stanley ma reggel publikált előrejelzése szerint.

A Nanya Technology Corp úgy nyilatkozott, hogy a jövő hónapban emelni fogja a memóriachipek árát a következő hónapban, ami újabb jele annak, hogy a félvezetőgyártók kilábalnak a pangásból, amely tavaly rekord mérvű veszteségekhez és túlkínálathoz vezetett a piacon. A DRAM árak több mint kétszeresükre nőttek az idén, miután tavaly a globális recesszió hatására több mint 50 százalékkal estek vissza.

?Vége a válságnak"
Keon Han
a Morgan Stanley szöuli elemzője szerint ?Úgy hisszük, hogy a DRAM ipar fenntartható fellendülésbe kezd. A DRAM piac a következő 1-2 évben pozitívan alakul majd."

A dél koreai Hynix 5,4 százalékos növekedést produkált a hónapban a koreai tőzsdén. A Morgan Stanley valamivel több mint megháromszorozta a részvényárfolyam előrejelzését 23 ezer wonra és a befektetési besorolásán is javított. Ugyanakkor a Samsung 0,7 százalékos csökkenést produkált ugyanezen a tőzsdén.

A tajvani Nanya Technology, Winbond Electronics és Inotera Memories papírjainak árfolyama is növekedett a tajpeji tőzsdén. A Morgan Stanley e három cég besorolásán is javított. A Nanya azután, hogy szeptemberben kétszer is árat emelt a piacon tapasztalható áruhiány miatt, október elején újabb 10 és 20 százalék közti áremelésre készül.

Az ügyfelek nem örülnek
Egyes ügyfelek háborognak mivel túl magasnak találják az árakat, miközben a gyártók nem képesek kielégíteni az igényeket. A Nanya alelnöke Pai Pei-lin egyenesen úgy nyilatkozott, hogy ?Bárkivel tárgyalunk, aki elfogadja az árakat."

A piaci növekedést a Morgan Stanley szerint a Windows 7 októberi piacra dobása fogja katalizálni.

A DRAM piac pangása akkor kezdődött, amikor a cégek a Windows Vista piacra dobása kreálta igényeket túlbecsülték és 90 százalékkal megemelték termelésüket. A negatív rekordot tavaly decemberben érték el a DRAM árak. A német Qimonda AG csődvédelmet kért, míg az ázsiai gyártók részvényeket adtak el és hiteleket vettek fel, hogy talpon maradhassanak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.