Hirdetés
. Hirdetés

Világgazdasági Fórum: Világméretű recesszióra figyelmeztetnek a vezető közgazdászok

|

A WEF felmérése szerint a főbb gazdaságok az infláció miatt lassulással néznek szembe.

Hirdetés

A Világgazdasági Fórum (WEF) által megkérdezett vezető közgazdászok több mint fele szerint 2023-ban globális recesszióra számítanak. A WEF által végzett felmérés a nemzetközi ügynökségek - köztük a Nemzetközi Valutaalap, befektetési bankok és multinacionális vállalatok - vezető közgazdászaiból álló csoport válaszán alapult.

A válaszadók csaknem kétharmada szerint 2023-ban globális recesszió valószínűsíthető, ebből 18% "rendkívül valószínűnek" tartja - kétszer annyian, mint egy korábbi, 2022 szeptemberében végzett felmérésben. A megkérdezett szakértők mindössze egyharmada tartotta valószínűtlennek a recessziót.

Hirdetés

A vezető közgazdászok "jelentős regionális eltéréseket" prognosztizálnak a 2023-as inflációs kilátásokban: a válaszadók 57%-a osztja a magas inflációs várakozásokat Európára vonatkozóan, míg a szakértők mindössze 5%-a látja ugyanezt Kínára vonatkozóan. A jelentésből kiderült, hogy 2022 szeptembere óta éves összehasonlításban 47%-ról 57%-ra nőtt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik Európában magas inflációt várnak.

"A jelenlegi magas infláció, alacsony növekedés, magas adósság és nagyfokú széttagoltság jellemezte környezet csökkenti a növekedéshez szükséges beruházások ösztönzését, és a világ legkiszolgáltatottabbjainak életszínvonalának emelését" - mondta a WEF ügyvezető igazgatója, Saadia Zahidi a felmérés eredményeit kommentáló nyilatkozatában.

A felmérés nem sokkal a Világbank legutóbbi jelentése után készült, amelyben a szervezet a 2023-as globális növekedési előrejelzéseket a recesszióhoz közeli szintre csökkentette, mivel számos ország energia-, inflációs, élelmiszer- és biztonsági válsággal küzd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.