Hirdetés
. Hirdetés

Virtualizáció könnyedebben, NAS-on is

|

Ma már egy olcsó, ARM alapú QNAP TS-x31+ NAS-on is futhat Linux virtuális gép.

Hirdetés

A virtualizáció létszükséglet a hosting világában, hiszen nagyságrendileg jobb kihasználtság érhető el, ha ugyanazon a hardveren több operációs rendszer vagy alkalmazás fut párhuzamosan. Ma már nemcsak a nagy adatközpontok és privát vállalati szerverparkok tulajdonosai kell, hogy számoljanak ezzel, a virtualizáció biztosította extra versenyképesség egy olyan tétel, amit kicsiben is érvényesítenünk kell.

Hirdetés

Gép a gépben
A QNAP ma már számos hálózati adattárolójában (NAS) kínál virtualizációs lehetőségeket. A hagyományosan egyszerű helyi állománymegosztásra használt készülékek kora rég lejárt, a QNAP valamennyi modellje böngészőből, akár távolról könnyen kezelhető, menedzselhető a QTS operációs rendszer grafikus felületén. A legegyszerűbb művelet (pl. egy mappa megosztása vagy felhasználó létrehozása) éppúgy kivitelezhető így, parancssor használata nélkül, mint a legújabb replikációs és virtualizációs lehetőségek telepítése és beállítása. A QNAP számos újabb, Intel és AMD-alapú NAS modelljére telepíthető (2 GB vagy nagyobb memóriaméret esetén) néhány kattintással a Virtualization Station alkalmazás, mely vezérlőközpontul szolgál akár több, eltérő OS-t működtető virtuális géphez. A rendszer támogatja az iparágban használt formátumokat és közvetlenül letölthetők virtuális gépek a VM-piacokról (pl. BitNami, VMware). A virtualizáció nemcsak a kihasználtságot javítja, hanem a hálózatot is kíméli: a hostrendszer és a virtuális gépek közötti forgalom nem terheli a hálózatot.

VM még okosabban
Persze egy operációs rendszer kernelének és speciális hardverigényeinek emulálása ugyan megoldott, de erőforrásigényes feladat, ezért a legszerencsésebb, ha ugyanannak az operációs rendszernek több példányát és alkalmazásait futtatja ugyanaz a hardver. Ilyenkor ugyanis a virtualizált OS- és alkalmazáspéldányok ugyanazt a kernelt izoláltan használhatják, és szükségtelen a különféle hardverek emulációja is, így az erőforrás-megtakarítás igen jelentős.

 

Már vagy tíz éve építenek erre az elvre a VPS (Virtual Private Servers) szolgáltatók, akik ennél fogva képesek versenyképességben felülmúlni nemcsak a különálló fizikai hardverekkel, de a hagyományos virtuális gépekkel dolgozó versenytársakat is. Ezt a versenyelőnyt hozza be a QNAP a NAS-ok világába a Contanier Station bevezetésével. Az új okos-NAS alkalmazás a Linux-virtualizáció világában jól ismert LXC konténereket és Docker mikroszolgáltatásokat integrálja, azaz lehetővé teszi, hogy teljes Linux rendszereket és szolgáltatásokat virtualizáljunk a lehető leggazdaságosabban. A „könnyűszerkezetes” (lightweight) virtualizáció adminisztrációját konténerek könnyítik meg, melyek leegyszerűsítik a virtualizált alkalmazások izolálását, telepítését, mentését és migrációját is, lehetséges akár PC-re is lementeni a kiválasztott virtuális gépeket.

Linux virtualizáció ARM-alapokon
Az LXC támogatás révén komplett Linux OS konténereket tölthetünk le a Container Stationnal kompatibilis NAS-ra, kihasználva hogy a gazdakészülék operációs rendszere is Linux-alapú. Jelenleg a Debian Wheezy, az Ubuntu Trusty és a Fedora Heisenbug konténerek állnak rendelkezésre, ezek sok fejlesztő és rendszergazda által ismert és megszokott rendszerek. A Docker Hub Registry kínálatából hozzávetőlegesen 45 000 szolgáltatáscsomag tölthető le pár kattintással, hasonlóan ahhoz, ahogy okostelefonunkra alkalmazást telepítünk. A gazdag kínálat révén az eddig megszokott eszközöket használhatjuk az újonnan virtualizált rendszereken is, így elkerülhető a munkatársak költséges továbbképzése.

A Container Station az újgenerációs, ARM-alapú QNAP NAS-okon, a TS-231+ és TS-431+ modelleken már elérhető. Jól mutatja az alkalmazott technológia hatékonyságát, hogy már ezekkel a belépő árszintű, 1,4 GHz-es, kétmagos processzorokkal és 1 GB RAM-mal szerelt készülékeken is lehetséges akár tíz Linux VM futtatása. Egy minimális kiépítésű konténer ugyanis csak 64 MB RAM-ot foglal és a kapacitás extramemória hozzáadásával arányosan növelhető, a Container Station használata tehát óriási megtakarítást jelenthet, amennyiben megelégszünk Linux rendszerek és szolgáltatások virtualizációjával. Ha más virtuális operációs rendszerek (pl. Windows Server) futtatására van szükség, akkor drágább, Intel- vagy AMD-alapú NAS-ra lesz szükségünk, legalább két gigabájt RAM-mal.

Megtakarítás biztonsággal
A Linux védett módban dolgozó rendszermagja (kernel) biztosítja a virtualizált rendszerek integritását. Izolálja a folyamatokat, folyamatcsoportokat, saját névtereket és azonosítókat, biztosítja a biztonságos hozzáférést a (virtuálishoz) állományrendszerhez, ugyanakkor lehetőséget ad az erőforrás-felhasználás korlátozására is. A Linux konténerek (LXC) ennél hasonlóan erős kontroll alatt állnak, mint más professzionális megoldások (pl. Solaris Zones, BSD Jail), a jobb kihasználtság kedvéért nem kell feladnunk biztonsági igényeinket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.