Hirdetés
. Hirdetés

Visszavág az IBM-nek az Oracle?

|

Az Oracle-t egyszer már megbüntették egy hasonló ügy miatt, most egy új benchmark-elemzés kapcsán azt állítják, az Oracle-Sun párosítás jobb eredményt produkál az IBM hasonló konfigurációjánál.

Hirdetés

Az Oracle társalapítója és vezérigazgatója, Larry Ellison az Oracle OpenWorld konferencia vasárnapi megnyitóján a vállalat jövőjéről beszélt, különös tekintettel az utóbbi időben sokat tárgyalt Oracle-Sun akvizícióra. Az adatbázispiac vezető nagyvállalata még a nyáron jelentette be, hogy 7,4 milliárd dollárért felvásárolja a szerverhardver-piac egyik domináns szereplőjét, a Sun Microsystems-t. Az amerikai hatóságok áldásukat is adták az üzletre, az Európai Unió azonban még nem határozott. A trösztellenes vádak szerint az Oracle túlságosan megerősödne, ha bővíthetné termékkínálatát a Sun portfóliójával. Az akvizíció egyik legnagyobb ellenzője az IBM, amely a nemrégiben bepanaszolta az Oracle-t az IBM-re nézve negatív hatású, szerintük valótlan benchmark-adatok közlése miatt. A benchmarking alapvető szabályait rögzítő Transaction Processing Performance Council 10 ezer dolláros büntetést szabott ki az Oracle-re, mégis úgy tűnik, a két vállalat folytatja a nyilatkozatháborút.

Az Oracle visszavág
Ellison szerint az IBM a "Sunset" (naplemente) kampány keretében arra próbálja rávenni a Sun-felhasználókat, hogy térjenek át IBM-szerverekre, mivel az Oracle ki akar szállni a hardverpiacból a Sun szerverrészlegének eladásával. "Nem adjuk el a hardverüzletet" - mondta el ismét Ellison, aki nem először volt kénytelen cáfolni az ehhez hasonló híreket. A beszéd további részében erős kritikával illette az IBM legutóbbi reklámkampányát, és kijelentette, az Oracle-Sun párosítás nagyságrendekkel gyorsabb és energiatakarékosabb az IBM-nél. Állításait egy új benchmark-elemzésre alapozta, amelyben az Oracle Database 11g és az IBM DB2 adatbázisokat hasonlították össze CMT-alapú Sun SPARC és IBM Power 595 szervereken. Eszerint az Oracle-Sun kombináció 26%-kal gyorsabban és négyszer hatékonyabb energiafelhasználással teljesített a versenytársnál.

Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen elemzések gyakran torz eredményt hoznak, mivel az egyik oldalon jellemzően a legújabb, legmodernebb összeállítás szerepel a másik oldal viszonylag átlagos konfigurációjával szemben. Ellison ennek ellenére új fejezetet nyitott a reklámhadjáratban: 10 millió dollárt ajánlott annak az ügyfélnek, aki olyan Oracle-Sun konfigurációt tud összeállítani, amely kevesebb, mint kétszer gyorsabb egy hasonló IBM-kombinációhoz képest. (Kérdés, hogy mi számít "hasonló" kombinációnak.)

Nem tesz jót a bizonytalanság
A nagyvállalatnak sokba kerül, hogy nyár óta nem kezdheti meg az akvizíciót. Ellison egy szeptemberi interjúban elmondta, a Sun értéke havonta 100 millió dollárral csökken a bizonytalanság miatt. Az Európai Unió döntése legkésőbb 2010 elején várható az ügyben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.