Hirdetés
. Hirdetés

Vizsgálat indult az IBM ellen a mainframe-ügyben

|

A felső kategóriás szerverek piaca komoly üzlet, amelyből az IBM versenytársai is ki akarják venni részüket. A vállalat ügyvédei ismét hosszú perre készülhetnek.

Hirdetés

Hamarosan újabb fejlemények várhatók az IBM trösztellenes vizsgálata kapcsán, amelyet a vállalat versenytársai kezdeményeztek az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumánál. A vádak szerint az IBM bizonyos esetekben megtagadta mainframe-rendszerinek licencelését konkurens partnereinek és ügyfeleinek, így egyenlőtlen versenyhelyzetet teremtett. A vizsgálat egy újabb hosszadalmas jogi csatározás előképét vetíti elénk, hasonlóan egy 1969-es esethez, amely minden idők egyik leghosszabb és legbonyolultabb perében csúcsosodott ki, amit végül 1982-ben zártak le a felek. A minisztérium most elfogadta a versenytársak kérelmét, és úgy határozott, megindítja vizsgálatát a vállalat ellen.

Érvek és ellenérvek

Robert Lande, a Baltimore-i Egyetem jogi professzora szerint a Computer & Communications Industry Association (CCIA) egyesület által szeptemberben benyújtott kereset komoly vádakat tartalmaz, amelyekkel nem lesz könnyű megbirkóznia az IBM-nek. Hillard Sterling, egy chicagói ügyvéd viszont úgy véli, az ügyben ismét túlzottan erős állami fellépés érhető tetten, és hozzátette, az IBM erős mainframe-részesedése régóta az Igazságügyi Minisztérium vesszőparipája.

Ed Black, a CCIA vezetője szerint az IBM agresszív taktikája azokat a cégeket célozza, amelyeknek lehetősége lenne felvenni a versenyt a multinacionális vállalattal a nagygépek piacán, alacsonyabb költségen nyújtott, hasonló tudású rendszerek értékesítésével. Black elmondta, az IBM megtagadta a licencszerződések kiadását vagy visszavonta azokat, ha azt tapasztalta, hogy a partner vagy az ügyfél platformváltásra készül.

Az IBM kijelentette, hogy eddig több milliárd dollárt fektettek mainframe-rendszereik kifejlesztésébe, és joguk van megvédeni szellemi terméküket, ugyanakkor mindenben együttműködnek az illetékes hatóságokkal.

Nagy üzlet

Jean Bozman, az IDC piackutató cég elemzője szerint nem világos, hogyan teljesítene az IBM mainframe operációs rendszere egy konkurens gyártó platformján, hiszen hardver és szoftver szorosan összekapcsolódik a mainframe-rendszerekben, pontosan ez az integráció a modell lényege. A felsőkategóriás szerverpiacban nagy potenciál és nagy pénz van, hiszen egy-egy gép ára tízmilliós nagyságrendben mérhető, ezért nem csoda, ha az IBM versenytársai komolyabban is be szeretnének lépni a piacra. A nagyvállalat System z bevétele az előző évben 5,1 milliárd dollár bevételt hozott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.