Hirdetés
. Hirdetés

Warner Bros. filmek a videofeltöltő oldalon

|

A Warner Bros. Entertainment szerződést kötött a Guba nevű videofeltöltő és -megosztó oldallal a stúdió által gyártott tartalmak szolgáltatására.

Hirdetés

A Guba vásárlói napi 1,79 dollárért kölcsönözhetnek filmet, a régebbi alkotásokat 9,99 dollárért, míg az újabbakat 19,99 dollárért vásárolhatjuk meg ugyanott. Az összes tartalom a Microsoft által kifejlesztett digital rights management (DRM) jogvédelmi eljárással védett.

A megállapodás a legújabb jele annak, hogy Hollywood (legalábbis részben) végre készen áll az internetes oldalak bevonására, vagyis úgy tűnik, lassan elfogadják, hogy a videofeltöltőket eltörölni nem lehet - inkább ki kell őket használni. A múlt hónapban szintén a Warner adta tudtunkra, hogy a BitTorrent fájlcserélő eljárást használná az általa gyártott filmek és műsorok legálisan letölthető változatainak forgalmazásához. Emellett a Gubához hasonló oldalak, így például a YouTube és a Google Video is óriási népszerűségnek örvendenek.

A filmstúdiók foggal-körömmel védelmezik anyagaikat az internettől, hiszen ez az a közeg, ahol a leginkább burjánzik a kalózkodás. Eddig fel sem merült senkiben, hogy pont itt lehetne bevezetni ugyanezt legális formában - ám sajnos több buktatója is van az ötletnek. Nagyon nehezen lehet az így letöltött anyagok jogvédelmét megoldani. A videofeltöltő oldalakra is nagyrészt olyan műsorokat helyeznek el a felhasználók, amelyek valójában szerzői jogvédelem alatt állnak.

A stúdiók pedig hiába kérik vagy utasítják az oldalak üzemeltetőit az ilyen tartalmak törlésére, az internetezők napokon belül újra megosztják azokat. Azonban végre rájöttek, hogy a hatástalan védekezés helyett jobban járnak, ha inkább fizetős rendszerben legális úton is elérhetővé tesznek bizonyos tartalmakat, ugyanilyen közegben.

Sokak szerint egy új trend teremtésének lehetünk tanúi, éveken belül legalább olyan népszerűvé válhatnak az így elérhető filmek és műsorok, mint amennyire már most azok a nagy letöltő központok által kínált zenék (pl. iTunes).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.