Hirdetés
. Hirdetés

A kozmopolita lokálpatrióta

|

Mondhatni, már gyermekként beszippantotta a későbbi Széchenyi István Egyetem atmoszférája, hiszen szülei több évtizeden át az intézmény oktatóiként dolgoztak. Nem volt kérdés tehát, hogy Kiss Benedek a gimnáziumi érettségit követően innen kezdi meg nemzetközi utazását az üzleti és IT világba, de számára a győri horgony mindvégig erős maradt.

Hirdetés

2004-ben végeztem a Széchenyi István Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakirányán, ezt követően Sydneyben, majd Berlinben folytattam tanulmányaimat. A nemzetközi üzleti ismeretek és mesterdiploma megszerzése után visszatértem Győrbe, hogy testvéremmel és barátjával 2010-ben megalapítsuk a ma már országosan is elismert Attrecto Zrt.-t. Az addig elvégzett tanulmányok és néhány év tapasztalatszerzés birtokában, kiváló érzékkel tapintottunk rá a szoftverfejlesztésben rejlő akkori nemzetközi lehetőségekre. Ma már az Attrecto Zrt. számos világcéget tudhat partnerei között, legyen szó autógyártókról, gyógyszercégről vagy lakossági szolgáltatóról.

A cégnek, amely jelenleg 70 főt foglalkoztat, most is Győrben van a központja. Sosem okozott hátrányt a vidéki origo az üzlet felépítésében, inkább előny a győri székhely, életminőségben és HR szempontból is. Nem tervezünk új helyszínek felé nyitni, nincs most olyan piaci dinamika, ami ezt indokolná. Nem csak a városhoz, de a Széchenyi István Egyetemhez is megmaradt a kötődés, hiszen az Attrecto számos gyakornoki programot és közös innovációs projektet is indított az intézménnyel. Utólag került csak kontextusba az, hogy mit kaptam, hogy ez mennyit ér, és hogy a helyi közösségnek visszaadni nem csak hálás dolog, hanem ez a kötelességünk is. Karrieremnek biztos alapot adott az a magas színvonalú oktatás amelyet a győri egyetemen kaptam, így nem volt kérdés számomra, hogy a későbbiekben viszonozni fogom a tudásalapú értéket.

A cég elmúlt 12 évével kapcsolatban elmondható, hogy a jelen üzleti sikerei, a múlt tudás- és kapcsolati tőke alapú befektetéseinél kezdődnek. Egy korábbi interjúban úgy aposztrofáltam magam, mint "self made man", aki mindig felkészülten várja az üzleti lehetőségeket, legyen szó a nemzetközi vagy hazai piaci igényekről. Adja magát a kérdés, hogy mint alumni, mit javasolnék a jelenlegi széchenyis hallgatóknak, akik hasonló karrierutakon gondolkodnak.

Hirdetés

Mindenek előtt azt, hogy legalább annyira ismerjék a saját cselekedeteik mögött rejtőző motivációs rendszerüket (azaz pontosan tudják, hogy mit miért csinálnak), mint a célpiacukat, az éves büdzséjüket vagy a vásárlóik szokásait. Az angol nyelv magas fokú ismerete szerintem elengedhetetlen, de minél több nyelvet és kultúrát ismer az ember, annál nagyobb az eszköztára, annál felkészültebb, ha adódik a lehetőség. A személyes üzenetem pedig az: A családunk és barátaink szeretete, a személyes fejlődés, az utazások, új élmények, az elménk véget nem érő pallérozása, a másokon való segítés és a kreatív szenvedélyeink követése olyan érzelmi páncélt hoznak létre, amely segít elérni a céljainkat, és amire idős korunkban támaszkodhatunk majd.

Az Attrecto igyekszik nem csak az IT üzleti arcát, de a humán oldalát is hangsúlyossá tenni. Konkrét példa erre, hogy a honlapunkon a sikeres projektek mellett az elfogyasztott banánokat is számon tartjuk. Mindig is stratégiai kérdés volt a cégnél a vállalati kultúra magas szinten tartása. Hiszen az office wellbeing, a karrier-utak támogatása és a közös emberi és vállalati értékek tudnak csak hosszú távú kohéziós hatást kifejteni egy ilyen csapatban. Ez az összetartás segíthet átlendülni az esetleges nehezebb időszakokon is. Jól példázza a csapatösszetartást, hogy a 2021-es MérNŐK Mesék Pályázaton második helyezést elért Horváth Veronika (Attrecto Zrt., tesztautomatizálási mérnök) helyett kollégái vezényelték le a pályázat beadását és a díjátadón is képviselték. A munkatársak szerették volna, ha az akkor nehéz helyzetben lévő Veronika kiemelkedő eredményeit elismeri a Széchenyi István Egyetem is.

A cég jövőjét tekintve ezt mondhatom: Kevesen látják, hogy még az egyszerűbb mesterséges intelligencia megoldások is felmérhetetlen potenciált jelentenek a fejlődés, a fenntarthatóság és általában az értéknövelés területén (ahol a fejlődés iránya inkább szándék kérdése). Amellett, hogy mindig is megbízható szoftverfejlesztő partnerei leszünk ügyfeleinknek, igyekszünk számukra a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket elérhetővé tenni és kiaknázni - és ki tudja, talán sikerül végül egy olyan megoldással előállni, ami új utat mutat a piacán.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.