Hirdetés
. Hirdetés

Kollaborációs rendszerek hatékonyságnövelő hatása a vállalatok életében

|

Ahogy az élet sok más területét, úgy a munkavégzést is radikálisan átalakította a tavalyi évben kirobbant koronavírus-járvány.

Hirdetés

A pandémia miatt olyan új rendszerhez kellett gyorsan és hatékonyan adaptálódni a társadalom minden tagjának, ami jelentős alkalmazkodóképességet igényelt az élet minden területén.

Ameddig az operatív változások mikroszinten, családi életben történnek (ahol a szereplők évek, évtizedek óta ismerik egymást), sokkal könnyebben és gördülékenyebben tudnak az új folyamatokhoz alkalmazkodni a szereplők. Ugyanezt egy kkv vagy nagyvállalat(a munkavállalók számától függően) már nagyobb kihívásokkal teszi meg.

Elég csak a "homeoffice" intézményesülését megnézni!Még az olyan munkahelyeken is, ahol már kialakult ennek a munkarendnek a folyamata, egy újszerű megközelítéssel kellett ezt kiterjeszteni, valamint a szükséges technológiai hátteret megteremteni. Mindezt úgy, hogy minden cég igyekezett az üzletmenetének zavartalan folytatását biztosítani, a munkavállalók megváltozott igényeit menedzselni, illetve a kialakult folyamatokat folyamatosan monitorozni és optimalizálni. Ezek rendkívül nagy erőforrásokat vesznek el a vállalatok idejéből, ami a cég sikerességét is veszélyeztetheti.

Hirdetés

Ebből is látható, hogy mind a cég vezetésének, mind pedig a cég munkatársainak folyamatos és erőteljes szerepe van abban, hogy a hirtelen külső vagy belső változásra mennyire gyorsan tud reagálni a vállalat. Azonban ezek a szerepek eltérnek, például egy vállalkozás vezetője képes kell legyen arra, hogy víziót adjon a munkavállalóknak,akik között a kollaboráció elengedhetetlen a működéshez.

A cég vezetőinek legfontosabb feladata az, hogy motiválja a munkatársakat abban, hogy proaktívan, a többi szereplőt bevonva tudjanak kialakítani egy innovatív és kollaboratív közösséget, akik hatékonyan használják a technológiai fejlesztéseket, valamint képesek ezt megosztani a csapat többi tagjával is-amiképpen jelentős versenyelőnyre tehetnek szert. A vezetés feladata továbbá, hogy folyamatosan monitorozza a lehetőségeket a piacon és képes legyen ezeket rászabni a saját munkafolyamataira.

Egy cég hatékony működésének másik legfontosabb ismérve a munkavállalók közötti együttműködés hatékonyságában áll. A járvány során kialakult formális és informális kommunikációs hidak teljesen átalakultak, és amennyiben a munkavállalók nem találják a helyüket ebben az új információs sztrádában, olyan hírek veszhetnek el, amik a vállalat nyereségességét is befolyásolják. Ezért rendkívül fontos, hogy a technológiailag új rendszerek kialakításáról ne csak és kizárólag felülről történjen döntés, hanem már a kezdetektől bevonásra kerüljenek a munkavállalók - akik a saját preferenciáikkal még hatékonyabbá tudják a modellt alakítani.

A 2020-as év is megmutatta, hogy ugyan senki nem tud felkészülni minden lehetséges változásra, azonban az látható, hogy amennyiben a cég vezetősége rendelkezik egy adaptálható és technológiailag fejlett keretrendszerrel - ami a kollaborációt minden megváltozott körülményben segíteni tudja -, önkénytelenül is versenyelőnyt szerez a piacon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.