Hirdetés
. Hirdetés

Munka járvány idején

|

Nem vagyunk egyformák. Van, aki tud a munkájára koncentrálni akkor is, ha sürögnek-forognak, zajonganak körülötte, és van, aki csak teljes nyugalomban, csöndben képes összpontosítani. Az utóbbiak már réges-régen a távmunka, a home office őszinte hívei.

Hirdetés

Konferenciaterem, a sarokban molinók, a pódium mögött vetítővászon, a teremben gondosan elrendezett kerek asztalok terítékekkel, a hosszú asztalokon hidegtálaktól a süteményekig, édes krémekig és gyümölcsökig mindenféle finomság: sercegő sültek, válogatott köretek, gőzölgő marhapörkölt, nokedli, pirított jérce sajtmártással, töltött káposzta tejföllel. Svédasztalos fogadással megkoronázott konferencia készül. Délelőtt kilenc óra. Megszólal a rendezvényszervező telefonja. A konferenciát a veszélyhelyzet miatt a kezdés előtt két órával lemondják.

Hirdetés

Megtörtént, és aligha egyedi eset a fenti - nem egy rendezvényszervező futhatott bele lemondásokba az elmúlt hetekben.

Mi is úgy döntöttünk, hogy április végére tervezett SecWorld konferenciánkat áthelyezzük a virtuális térbe, és valós körülmények között, igazi pódiummal, vetítővászonnal, molinókkal és a többi színes-szagos konferenciakellékkel a tervezett helyen és időben nem rendezzük meg.

Bár ilyen nagyszabású videókonferenciát még nem tartottunk, a felhőben folytatott csoportmunka számunkra nem újdonság. Sok más laphoz hasonlóan a Computerworld is távmunkában készül. Ehhez persze kell az, hogy minden résztvevő betartsa a határidőket, a megfelelő időben a képernyő előtt üljön, önmaga kizsákmányolása nélkül képes legyen jól beosztani az idejét, a főnök ne érezzen örökös késztetést az ellenőrzésére, na és persze, hogy meglegyenek a műszaki-technikai feltételek.

Úgy tűnik, sok hazai nagy- és középvállalatnál került napirendre a koronavírus európai megjelenése után a kérdés: fogja-e bírni a meglévő infrastruktúra az otthonról dolgozók számának megsokszorozódásával és a videókonferenciázással járó nagyobb terhelést. Egyes szolgáltatók a sávszélesség bővítésével kapcsolatos érdeklődések számának megugrásáról számoltak be, illetve arról, hogy az eddig 100 MB/másodperces adatátvitelre berendezkedett ügyfelek egy része 1 GB/másodperces sebességű routerek beszerzését fontolgatja.

Mobilszolgáltatóink megemelt adatforgalmi kerettel igyekeznek segíteni, a járvány leküzdésének élvonalában álló egészségügyi, oktatási intézmények, kormányzati és önkormányzati szervek, nonprofit szervezetek otthoni munkavégzést segítő szoftvereket kaphatnak, az egyik vírusirtó disztribútora ingyenes licenceket kínál, egyes mobilappokban az eddiginél többen léphetnek be a csoportos csevegésbe - szaporodnak a szolidáris gondolkodás jelei. Mások arra emlékeztetnek, hogy az e-aláírás jogilag éppen olyan hiteles, mintha tollal, papíron írtunk volna alá, nem mellesleg pedig az e-aláírás amúgy is gyorsítja a folyamatokat, hozzájárul a papírmentes működéshez.

Aki tehát teheti, távmunkában fog dolgozni, amíg a koronavírus-járvány és a vele együtt járó összes gazdasági és szociális krízis el nem vonul, de mi lesz azután? Visszaterelik-e az alkalmazottakat az irodákba, vagy egy csapásra véget ér az ingatlanlufit dagasztó irodaház-építési láz? Átveszi-e a globális outsourcing helyét a lokális termelés felkarolása? Szembenézünk-e a klímakatasztrófával, a vízválsággal, a természeti erőforrások pazarlásával, a globális fogyasztói modell fenntarthatatlanságával?

Nigel Green, a deVere Group tanácsadó cég elnök-alapítója szerint minden recesszió új világot teremt. Ez most is így lesz. A járvány levonulása után alaposan megváltozik az élet, gyorsabb tempóban hódít majd a mesterséges intelligenciával és szuperszámítógépekkel felturbózott negyedik ipari forradalom, új iparágak születnek, míg mások eltűnnek a süllyesztőben. Ezzel egyidejűleg állások szűnnek meg, ugyanakkor új munkakörök jönnek létre. A járvány miatt az emberek megtanulják, hogy pár lépés távolságot tartsanak egymástól, emiatt azonban felértékelődnek a családi, baráti, munkahelyi kapcsolatok, együttműködések, a kapcsolattartás lesz az üzlet működésének záloga. Nigel Green úgy véli, a látszat ellenére nagy lehetőségek és ígéretek korát éljük.

Egyelőre azonban marad a karantén és maradnak a gondolkodnivalók.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.