Hirdetés
. Hirdetés

A brit hadsereg űrből érkező nukleáris támadásra figyelmeztet

|

Egy új jelentés szerint egy ilyen esemény folyamatos pusztítással járó forgatókönyv lenne.

Hirdetés

A brit védelmi minisztérium közzétette űrvédelmi stratégiáját, amely egy "exoatmoszférikus nukleáris támadás" riasztó veszélyét vetíti előre. A dokumentum azonban kevés konkrét javaslatot tesz egy ilyen fenyegetés elhárítására.

A héten kiadott brit "űrvédelmi stratégia" című dokumentum a világűrt a jövő potenciális csatatereként írja le, amely a kibertámadásoktól és a műholdak elleni kápráztató lézerektől kezdve egészen az "exoatmoszférikus nukleáris támadásig" terjedő fenyegetésekkel van tele.

Hirdetés

Egy ilyen támadás, amelyet feltehetően egy Föld körüli pályán lévő műholdról indítanának, folyamatos megsemmisítést eredményezne - áll a jelentésben. A jelentés azonban nem tér ki arra, hogy mennyire valószínű egy ilyen támadás, hogy Nagy-Britannia ellenfelei közel állnak-e ahhoz, hogy ilyen képességekkel rendelkezzenek, vagy hogy mit jelent a "permanens gyilkos esemény" kifejezés.

Hasonlóképpen, a jelentés nem ír le semmilyen eszközt egy ilyen esemény elhárítására, azon kívül, hogy felajánl egy kötelezettségvállalást arra, hogy "megérti, megtervezi és alkalmazza a brit érdekek védelmét és megvédését szolgáló technológiákat" egy űralapú háború esetén.

Ehelyett leírja, hogy Nagy-Britannia hogyan tervez befektetni az űralapú felderítésbe, kezdve a "Skynet" megfigyelő műholdakba történő több mint 5 milliárd font (6,8 milliárd dollár) befektetéssel, egészen az Egyesült Államok vezette "Olympic Defender" űrvédelmi programban való brit részvétel elmélyítéséig.

A jelentés négy hónappal azután készült, hogy Boris Johnson miniszterelnök bemutatta a brit nemzeti űrstratégiát, amely a kormány szerint "megerősíti az Egyesült Királyság azon törekvését, hogy 2030-ra Európa vezető szolgáltatójává váljon a kereskedelmi célú kis műholdak indításában". Johnson a stratégia kiadását a "galaktikus Nagy-Britannia" felé tett lépésként üdvözölte, ellenfelei azonban azzal vádolták, hogy "klasszikusan nagyzolással" próbálja elterelni a figyelmet a belpolitikai kérdésekről.

A legutóbbi jelentés Oroszországot és Kínát "nemzetközi fenyegetésként" írja le, hivatkozva arra, hogy mindkét nemzet az elmúlt években műholdellenes rakétákat tesztelt. A jelentés különösen Oroszországot emelte ki, amiért egy tavalyi teszt után űrszemét nyomát hagyta maga után. Hasonló teszteket azonban az USA már az 1980-as években, India pedig 2019-ben hajtott végre, de egyiket sem említi a védelmi minisztérium jelentése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.