Hirdetés
. Hirdetés

A nép ellenségeit támadják a kínai hackerek

|

A távol-keleti ország online hadviselőinek nagy része a kormánytól függetlenül, hazaszeretetből dolgozik - állítja az egykori hackerkirály.

Hirdetés

Szerdán vette kezdetét az ötödik Stratégiai és Gazdasági Párbeszéd Washingtonban az amerikai és a kínai vezetők között. Figyelembe véve, hányszor vádolta meg Washington Pekinget - és vica versa -, hogy támogatja a kormány, és a nagyvállalatok weboldalait támadó hackereket biztosra vehető, hogy a kiberhadviselés a találkozó központi témája lesz.

A CBS News ennek kapcsán kérdezte meg azt a férfit, aki egykor a kínai hackerek királyának számított. Wan Tao szerint: még ha a két ország vezetetői meg is egyeznek a kiberfegyverletételben lesznek olyan hackerek, akik tovább folytatják a harcot - immáron önmaguktól.

 

A korábban “Sas” néven ismert hacker - aki hivatalosan sosem állt a pekingi kormány alkalmazásában - egy négyszáz főből álló, magukat Kínai Sas Uniónak nevező hackercsapatot irányított. Támadásaik célpontja egy olyan entitás volt, amiről szentül hitték, Kína ellensége.

Wan szerint a kínai kormány nem támogatta őt, a támadásokat függetlenül és önként hajtotta végre, mozgatórugója a nacionalizmus és az önkifejezés iránti vágy volt. “Minden ország minden lakosa rendelkezik egy álommal” - mondta Wan. “Ez az álom, hogy szabad legyen, bármit kimondhasson úgy, hogy mások hallják a hangját.”

Wan 28 évesen alapította meg az Uniót mivel a szólás szabadságát erősen korlátozó országban a kibertámadások egyfajta szabadságérzetet adtak. “A hackelés a fiatalok - különösen az introvertáltak - számára olyan érzést ad, amit a mindennapi életben nem élnek át. A teljesítmény érzése, a hatósággal történő dacolás érzése, és az erő érzése ez. A fiatalok vágynak a szabadság érzésére” - magyarázta Wan.

Az egyetem után Wan kiábrándult Kínából. Véleménye szerint: a fiatalok képesek érzékelni az igazságot és az emberek szeretik ha valaki kimondja ezeket az igazságokat, és tetemre hívja a hatalmasokat. Mivel a kínai hatóságokkal nem tudott mit kezdeni, Wan a “külső erők” ellen fordult, és a kibertámadásokat használta fegyverül azon országok ellen, akiket ellenségeinek tartott. Ő és csapata vírusokat gyártottak, támadták az USA kormányának weboldalait és japán politikusok emailjeihez törték fel. Állítása szerint tevékenysége nyomán a nyugati hírszerző ügynökségek komoly érdeklődést mutattak személye iránt.

Wan Tao 2000 és 2005 között volt a legaktívabb, ekkoriban őt tartották a távol-keleti ország legjobb hackerének. Úgy hiszi a mai hackerek többsége hazaszerető ember, akik önként és a kormánytól függetlenül hajtják végre támadásait. Ennek legfőbb oka, hogy az oktatási rendszernek köszönhetően, nap mint nap azt tanulják, hogy Kína a nyugat és japán agressziójának áldozata.

A férfi szerint a külföldi célpontok elleni támadás az egyetlen biztonságos módja a boldogtalanság kifejezésének a kínaiak számára.

„Egy dühös kölyök voltam és valami lazát akartam csinálni, ami megmutatja, hogy egy fiatalember is lehet értékes és független” - mondta Wan. “A fiatalok többsége a jövőt illetőleg nagyon pesszimista Kínában ezért a virtuális, online világhoz fordulnak a boldogság keresése közben, ahol kifejezhetik szabadság iránti vágyukat.”

Wan 2006-ban feloszlatta szervezetét és tudását immáron jóra akarja használni. Egy biztonsági céget vezet, ami a kínai vállatokat látja el a kibertámadások kivédését segítő tanácsokkal. Elmondása szerint: ami fiatalos lázadásnak indult mára jövedelmező és legális karrierré változott. De korábbi kollégáinak többsége a kínai kormány szolgálatába szegődött vagy üzleti tikok után kémkedik. Wan egyszerűen „kiberkatonáknak” hívja őket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.