Hirdetés
. Hirdetés

A Twitter letiltotta az orosz külügyminisztériumot

|

A minisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerint a hétnapos felfüggesztést augusztus 4-én rendelték el.

Hirdetés

A Twitter ideiglenesen felfüggesztette az orosz külügyminisztériumhoz tartozó fiókot - közölték moszkvai tisztviselők. A minisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerint a büntetőintézkedést azután rendelték el, hogy a diplomaták egy orosz katonai parancsnokot idéztek, aki azt állította, hogy az Egyesült Államok állhatott a Covid-19 járvány mögött.

Zakharova kedden üzenetet tett közzé Telegram-csatornáján, amelyben közölte, hogy augusztus 4-én a Twitter "hét napra blokkolta a külügyminisztérium angol nyelvű hivatalos fiókját". A diplomata kifejtette, hogy a kemény reakciót az váltotta ki, hogy a minisztérium egy olyan tweetet tett közzé, amely az orosz nukleáris, biológiai és vegyi védelmi csapatok vezetője, Igor Kirillov főhadnagy korábban elhangzott beszédének részleteit tartalmazta.

A minisztérium szóban forgó tweetje olyan állításokat idézett, amelyek szerint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége állhatott a Covid-19 járvány mögött.

Hirdetés

Zakharova azzal érvelt, hogy erősen kétséges, hogy a Twitternek megvannak-e az eszközei arra, hogy megfelelően ellenőrizze ezeket az állításokat, és abban a helyzetben van, hogy "megkérdőjelezze a védelmi minisztérium dokumentumokon és friss adatokon alapuló következtetéseit".

"A felfüggesztés egy újabb kínos kísérlet arra, hogy befogják a szánkat."

A diplomata szerint ez volt az első alkalom, hogy az orosz külügyminisztériumot "ilyen szankcióval" szembesítették. Zakharova a továbbiakban kifejtette, hogy a minisztérium egyes tweetjeit már korábban is blokkolták, de a teljes fiókot még egy napra sem.

A diplomata hozzátette, hogy Oroszország nagy-britanniai és németországi nagykövetsége is többször szembesült hasonló felfüggesztéssel, többek között a bukaresti provokációval kapcsolatos "tények (valós és nem kitalált) közzététele miatt".

Zaharova emellett a Twittert is számon kérte, amiért nem foglalkozik a "nyugati politikusok, szakértők és még az egyszerű felhasználók oroszgyűlölő bacchanáliájával", illetve az "ukrán trollok és botok" online tevékenységével.

Az orosz tisztségviselő sajnálkozott, hogy "az oroszok elleni közvetlen erőszakra való felhívások" ellenőrizetlenül maradnak a közösségi médiaplatformon. A külügyminisztérium szóvivője a továbbiakban elmondta, hogy nem emlékszik olyan esetre, amikor hasonló módon függesztették volna fel az ukrán tisztségviselőket, akik "egyszerűen vad hamisításokat" generálnak "az orosz csapatok által állítólagosan elkövetett atrocitásokról/erőszakolásokról".

Zakharova figyelmeztette a Twittert, hogy a "szólásszabadság elvének lábbal tiprásával" a Twitter "lefűrészeli azt az ágat, amelyen ül". Azt állította, hogy a közösségi médiaóriás "már régóta stagnál", szinte semmi bizalom nincs iránta, és csökken a felhasználói száma. A diplomata a vállalat siralmas helyzetének további bizonyítékaként említette Elon Musk elutasítását is, hogy nem hajlandó megvásárolni a Twittert.

Azzal zárta mondandóját, hogy "természetesen blokkolhatnak minket, de az igazság ki fog derülni". Zakharova hozzátette, hogy az orosz külügyminisztérium egyszerűen felhagy az amerikai platformok használatával, amelyek Washington "cenzúra eszközévé" váltak.

Kedd késő estétől a minisztérium fiókja megtekinthető, bár az ott közzétett utolsó üzenet augusztus 5-i keltezésű.

A felfüggesztéshez vezető tweetet egy tábla előzte meg, amely szerint "megsértette a Twitter szabályait a hamis vagy félrevezető információk megosztásáról, amelyek kárt okozhatnak a válság sújtotta lakosságnak". A platform ugyanakkor megjegyezte, hogy "elszámoltathatósági okokból" úgy döntött, hogy megőrzi az üzenetet.

Márciusban az orosz kormány blokkolta a Twittert az országban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.