Hirdetés
. Hirdetés

Amerikai cégek segítik Oroszország hatalmas arcfelismerő rendszerét

|

Oroszország évek óta bővíti hazai megfigyelőhálózatát.

Hirdetés

A Reuters jelentése szerint Oroszország arcfelismerő rendszerekkel működtetett kamerákat használ a másként gondolkodók elleni fellépéshez. Több orosz vállalat az Intel és az Nvidia amerikai cégek chipjein futtatja az algoritmusait. A hírügynökség szerint az egyik cég még pénzt is kapott az amerikai hírszerzéstől.

"Oroszország háborút vív Ukrajnában és otthon is. Miközben a lakosok kifejezik nemtetszésüket a kormányukkal szemben, a kormány kamerái és arcfelismerő mesterséges intelligenciája túlpörgött, hogy biztosítsa, Putyin és haverjai irányítsák a narratívát. Sajnos az orosz kormány némi segítséget kap az Egyesült Államoktól, bár akaratlanul" - írta a TechDirt.

A Reuters cikke részletesebb magyarázatot ad a történtekről. Oroszország évek óta bővíti hazai megfigyelőhálózatát. És ezt mindig is arra használták, hogy nyomon kövessék a disszidenseket, az ellenzéki pártok tagjait és más kormánykritikusokat. A valós idejű arcfelismerés kezelése nagy hardveres teljesítményt kíván, és ezért az orosz kormány amerikai technológiai cégekhez fordult.

A moszkvai arcfelismerő rendszert egy fehérorosz és három orosz cég által gyártott algoritmusok működtetik. Legalább három cég az amerikai Nvidia vagy Intel chipjeit használta algoritmusaival együtt - állapította meg a Reuters. Arra utaló jel nincs, hogy az Nvidia vagy az Intel megsértette volna a szankciókat.

Jelenleg sem az Nvidia, sem az Intel nem értékesít közvetlenül Oroszországnak. Mindkét vállalat beszüntette az országba irányuló szállításokat az exportkorlátozások tavaly márciusi bevezetését követően. Bármit is vásároltak a feketelistára kerülés előtt, az szabályos volt, és ami már az orosz kormány kezében van, az nem áll e vállalatok ellenőrzése alatt.

Hirdetés

Ennél aggasztóbb az amerikai kormány valamivel közvetlenebb részvétele az orosz arcfelismerő programok fejlesztésében és kiterjesztésében. A Reuters azt is kiderítette, hogy az orosz és fehérorosz vállalatok részt vettek egy amerikai arcfelismerési tesztprogramban, amelynek célja a feltörekvő technológiák értékelése, és amelyet a kereskedelmi minisztérium egy fiókintézménye irányít. Az egyik cég 40 ezer dolláros pénzjutalmat kapott az amerikai hírszerzés egyik részlegétől.

Ez csak egy csepp a megfigyelési költségvetésben, de még mindig kissé zavaró, hogy az amerikai kormány pénzt osztogat olyan cégeknek, amelyek valószínűleg már ismert emberi jogokat sértő entitásoknak adnak megfigyelési technológiát. Bár az amerikai technológiai szolgáltatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy termékeik ne kerüljenek Oroszországba, valójában csak annyit tehetnek, hogy maguk nem küldenek oda GPU-kat és más hardvereket. Az orosz kormánynak világszerte vannak rajongói, akik segítenek a szükséges alkatrészek megszerzésében.

Az orosz vámnyilvántartás azonban azt mutatja, hogy 2022. április 1. és október 31. között legalább 129 Nvidia-szállítmány érkezett Oroszországba harmadik feleken keresztül. A feljegyzések legalább 57 ilyen szállítmányról azt állították, hogy GPU-kat tartalmazott. A Reuters korábban már beszámolt arról is, hogy az orosz vámnyilvántartás szerint 2022. április 1. és október 31. között legalább 457 millió dollár értékben érkeztek Intel-termékek Oroszországba. "Komolyan vesszük a termékeink folyamatos elérhetőségéről szóló jelentéseket, és vizsgáljuk az ügyet" - mondta erről az Intel szóvivője.

A rendszer - legalábbis az arcfelismerő része - működik. A Reuters több mint 2000 büntetőügyet vizsgált át, és elsöprő bizonyítékot talált arra, hogy a legtöbb letartóztatást és őrizetbe vételt az váltotta ki, hogy az orosz kormány által telepített kamerák felismerték a kormányellenes tüntetőket.

Az amerikai vállalatok önhibájukon kívül az elnyomás cinkosai lettek. Míg az Nvidia és az Intel látszólag mindent megtesz az amerikai előírások betartása érdekében, nem sokat tehetnek azért, hogy megakadályozzák a harmadik feleket e korlátozások megkerülésében. És még kevesebbet tehetnek a már használatban lévő termékekkel kapcsolatban, kivéve, hogy a jövőben óvintézkedéseket tesznek a technológiájuk elnyomó célú felhasználására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.