Hirdetés
. Hirdetés

Assange győzelmet aratott az amerikai kiadatási tárgyaláson - mi történt?

|

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, hogy Washington biztosítékai a WikiLeaks alapítójának tisztességes tárgyalására vonatkozóan nem voltak elegendőek, így teljes körű fellebbezést engedélyeztek.

Hirdetés

A londoni legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a WikiLeaks társalapítójának, Julian Assange-nak joga van fellebbezni az Egyesült Államok kiadatási kérelme ellen. Washington kémkedés miatt akarja bíróság elé állítani az ausztrál szivárogtatót, amiért nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok által Irakban és Afganisztánban elkövetett állítólagos háborús bűnöket.

Miről szólt a hétfői meghallgatás

A brit legfelsőbb bíróság Washington biztosítékait vizsgálta, miszerint Assange-nak tisztességes tárgyalást biztosítanak, ha kiadják az Egyesült Államoknak. A bíróság korábban két írásos garanciát kért az Egyesült Államoktól, amelyek szerint a WikiLeaks alapítóját nem fogják hátrányosan megkülönböztetni ausztrál állampolgársága miatt, és nem fogják szigorúan őrzött börtönben tartani, illetve nem fogják halálbüntetéssel sújtani.

Ha a bíróság úgy döntött volna, hogy ezek a garanciák megfelelőek, Assange-ot valószínűleg napokon belül kiadták volna az Egyesült Államoknak.

Amerikai biztosítékok

Bár az USA biztosítékokat nyújtott, ezt számos feltétellel tette. Az amerikai fél megígérte, hogy nem helyezi Assange-t azonnal szigorúan őrzött börtönbe, de fenntartotta magának a jogot, hogy ezt a viselkedése alapján megtehesse.

Az amerikai ügyészek azt is kijelentették, hogy a WikiLeaks alapítója a tárgyalás során hivatkozhat a szólásszabadsághoz való első alkotmánymódosításra, de megjegyezték, hogy annak alkalmazhatósága "kizárólag az amerikai bíróságok hatáskörébe tartozik".

Hirdetés

Az amerikai garanciák nyilvános támogatása és kritikája

Assange támogatói bírálták Washington diplomáciai biztosítékait, Juli Hall, az Amnesty International büntetőjogi szakértője pedig "eredendően megbízhatatlannak nevezte azokat, amivel az amerikai kormány saját magának ad kibúvót".

A WikiLeaks alapítójának felesége, Stella Assange szintén "szemenszedett hazugságnak" nevezte az amerikai garanciákat.

A hétfői ítélethirdetés előtt több száz tüntető gyűlt össze a londoni Legfelsőbb Bíróság előtt, Assange azonnali szabadon bocsátását követelve.

Assange védelme

A tárgyalás során Assange ügyvédje, Edward Fitzgerald elmondta a bíráknak, hogy az amerikai ügyészek által a tisztességes eljárásról adott biztosítékokra nem lehet támaszkodni, mivel az amerikai bíróságokat nem kötik ezek a biztosítékok.

"Azt mondhatjuk, hogy ez egy égbekiáltóan elégtelen biztosíték" - szögezte le Fitzgerald a bíróságnak.

Az ítélet

A londoni Legfelsőbb Bíróság két vezető bírája rövid ítéletében kijelentette, hogy az Egyesült Államok által nyújtott biztosítékok nem elegendőek, és teljes körű fellebbezési meghallgatásra adott engedélyt Assange jogi csapatának.

Amíg a jogi harc folytatódik, maga Assange a londoni szigorúan őrzött Belmarsh börtönben marad, ahol az elmúlt öt évben tartották fogva, mióta 2019-ben letartóztatták, amikor visszavonták menedékjogát Ecuador londoni nagykövetségén.

Válasz az ítéletre

A jogi győzelmet Assange támogatói azonnal ünnepelték, Simon Crowther, az Amnesty International munkatársa pedig "ritka pozitív hírnek nevezte Julian Assange és a sajtószabadság minden védelmezője számára".

Stella Assange megtapsolta a bíróság ítéletét, és "helyes döntésnek" nevezte azt. Bírálta az Egyesült Államokat férje folyamatos üldözése miatt, és követelte, hogy Washington ejtse az ellene folyó eljárást.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt volt vezetője szintén ünnepelte a hétfői ítéletet, de hangsúlyozta, hogy még sokat kell tenni Assange szabadságáért.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.