Hirdetés
. Hirdetés

Ennyit ér az ellopott Gmail-fiók a hackereknek

|

Az ellopott adatokat az internet olyan sötét zugaiban értékesítik, amelyekhez a hétköznapi felhasználóknak nincs hozzáférésük.

Hirdetés

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a hitelkártyaszámunk a legkívánatosabb dolog a hackerek számára, amivel a sötét weben a legtöbbet lehet keresni. Ez azért is logikusnak tűnik, mert rengeteg helyen adjuk meg a kártyaszámunkat, és ezzel túl sok támadási pontot teremtünk, azaz a kártyaadatokat szerezhetik meg viszonylag legkönnyebben a tolvajok, és látszólag ez hozza a számukra a legnagyobb azonnali pénzügyi nyereséget jelent.

Az adatvédelemmel és kiberbiztonsággal foglalkozó Privacy Affairs weboldal által készített, 2021-es új dark webes árindex alapján azonban valójában a Gmail-fiók az, ami sok esetben sokkal nagyobb bevételt hozhat a hackereknek, mint egy ellopott hitelkártyaszám.

"Csak 2020-ban olyan neves vállalatok és szervezetek, mint a NASA, a McDonald's, a Visa, a MasterCard, a Microsoft, a T-Mobile, a Lockheed Martin, a Google, sőt még a FireEye és a SolarWinds kiberbiztonsági cégek is súlyos adatbetörések áldozatai lettek" - figyelmeztet a Privacy Affairs.

Hirdetés

Az ellopott adatokat az internet olyan sötét zugaiban értékesítik, amelyekhez a hétköznapi felhasználóknak nincs hozzáférésük. És azok, akik még mindig nem tartják be az adatvédelemmel és a számtalan digitális fiókjuk védelmével kapcsolatos legjobb gyakorlatokat, talán megijednek, ha látják, hogy egy vállalkozó kedvű hacker milyen összegekre tehet szert ezekből a fiókokból.

A Privacy Affairs 2021-es Dark Web Price Indexe alapján a 2021. május 9-ig rögzített adatokat tartalmazza, Ebből kiderül, hogy a különböző hitelkártyákkal mennyit kereshet egy hacker:

  • Klónozott Mastercard PIN-kóddal - 25 dollár
  • Klónozott American Express PIN-kóddal - 25 dollár
  • Hitelkártyaadatok, számlaegyenleg 1000 dollárig - 150 dollár
  • Hitelkártya adatai, számlaegyenleg 5000 dollárig - 240 dollár
  • Lopott online banki bejelentkezések, legalább 100 dollár a számlán - 40 dollár
  • Ellopott online banki bejelentkezések, legalább 2000 dollár a számlán - 120 dollár
  • Walmart-számla hitelkártyával - 14 dollár
  • Feltört (globális) hitelkártya adatai CVV-vel - 35 dollár
  • Feltört amerikai hitelkártya adatai, CVV-vel - 17 dollár
  • Feltört brit hitelkártya adatai, CVV-vel - 20 dollár
  • Feltört spanyol hitelkártya adatai, CVV-vel - 40 dollár
  • Feltört PayPal fiókadatok minimum 1000 dollárral a számlán - 120 dollár

Érdemes elgondolkodni rajta, hogy a Privacy Affairs szerint egy feltört Gmail-fiók (80 dolláros fekete árcédulával) valójában többet érhet, mint a fentiek legtöbbje. Rengeteg információ áramlik egy Gmail-fiókba, amely elvezetheti a hackereket a fióktulajdonos életének más aspektusaiba, és ez a bűnözőknek sokat érhet.

A hitelkártyaszámokkal kapcsolatban egy másik fontos szempont, hogy a kártyaadatokat a dark webes vásárlók a jelek szerint általában 80 százalékos garanciát kapnak - azaz a tömegesen megvásárolt kártyaadatokkal kapcsolatban elvárás, hogy 10-ből 8 pontos legyen olyan dolgokban, mint például a kártyaegyenleg. A Privacy Affairs által feltárt másik érdekes adat az, hogy egy 1 éves előfizetést tartalmazó feltört Netflix-fiók átlagos dark webes ára 44 dollár, ami egy kicsit magas felár ahhoz képest, amit ki kellene adni egy legális előfizetésért.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.