Hirdetés
. Hirdetés

Újabb területen bizonyíthatnak a kvantumszámítógépek

|

Szingapúri kutatók olyan kvantum alapú titkosító eszközöket fejlesztenek, amelyekkel hatékonyan javítható a hálózatok biztonsága.

Hirdetés

A National University of Singapore (NUS) kutatói és mérnökei azon dolgoznak, hogy kvantum-kriptográfiai technológiájával javítsák a hálózati titkosítások hatásfokát. Céljuk az, hogy mire a kvantum-számítástechnika elterjedtté válik, az új megoldások is hadra foghatók legyenek.

Hirdetés

A fejlesztések középpontjában az úgynevezetett mérőeszköz-független kvantum kulcsmegosztási (measurement-device-independent quantum key distribution, MDI QKD) technológia áll, a kutatók erre alapozva szeretnék létrehozni a titkosítók új osztályát.

Ezek olyan rugalmasan méretezhető, költséghatékony eszközök lesznek, amelyek a meglévő digitális infrastruktúra csekély átalakításával használhatna az iparág. Nagyszámú felhasználót tudnának kiszolgálni, és a pénzügyi szolgáltatóktól a kormányszerveken át a kórházakig sokfajta intézmény alkalmazhatná őket.

A QKD technológiával a kvamtummechanikai törvényeket kihasználva osztják meg a nem megbízható hálózatokban a magánkulcsokat. Az új technológia nagy előnye, hogy detektálhatóvá tesz minden kémkedési kísérletet, így szuperbiztonságos formál kínál a titkosított kommunikációra.

A megoldás lényege, hogy a biztonsági kulcsot egyfotonos kvantum jelek formájában továbbítják. Ha a titkos kulcsot megpróbálják ellopni, a kvantumjelek összezavarodnak, és a kulcsok használhatatlanná válnak.

A NUS jelenleg nanoelektronikai cégekkel közösen fejleszt lapka alapú kvantum titkosító eszközöket. A kutatást vezető Charles Lim Ci Wen szerint az együttműködés révén az eszközök könnyebben integrálhatók lesznek a kereskedelmi hálózati titkosító eszközökbe, így hosszabb távon a QKD technológia költségei is csökkenhetnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.