Hirdetés
. Hirdetés

Így titkosíthatja üzeneteit

|

A technológia fejlődésének köszönhetően ma már sokkal egyszerűbb a kommunikációnk megvédése.

Hirdetés

Meglehetősen sebezhetőek a mobil eszközök, nincs olyan hét, amikor ne kapnánk hírt egy újonnan felfedezett biztonsági résről, egy minden korábbinál hatékonyabb zsarolóvírusról és más szörnyűségekről. Ezért aggódnak egyre inkább mind az otthoni felhasználók, mind a vállalatok amiatt, hogy miképpen védhetik meg a mobil eszközeiken tárolt egyre nagyobb mennyiségű bizalmas információt. Szerencsére egyre jobban terjednek a mobil eszközökön használható titkosítási módszerek, amelyek biztosítják az érzékeny adatok hatékony megóvását. Az Apple alapértelmezés szerint bekapcsolt teljes tároló titkosítást alkalmaz az iPhone-okon és az iPadeken, automatikus védelmet valósítva meg ezáltal, és a Google is bevezette a teljes tároló titkosítást az Andoid legújabb változataiban.

Mivel ennek a két fejlesztőnek a mobil operációs rendszerét használja az okostelefon- és tablettulajdonosok túlnyomó többsége, nem túlzás azt állítani, hogy a tárolt adatok titkosítása alapszolgáltatássá válik a mobil eszközökön.

Ami az üzenetek védelmét illeti, az Apple ugyancsak végponttól végpontig terjedő titkosítást kínál az iMessage apphoz, így azok tartalma rejtve marad az illetéktelen kíváncsiskodók elől. A rendvédelmi szervek folyamatosan nyomást gyakorolnak az almás cégre, hogy könnyítse meg számukra az iOS-alapú eszközökön tárolt adatokhoz való hozzáférést, de az Apple mind ez ideig visszautasította a kérést. Azon átlagfelhasználók számára, akik nem akarnak bajlódni külön titkosító alkalmazások telepítésével és beállításával, egy iOS-alapú mobil eszköz vásárlásával részesülhetnek a legegyszerűbben a titkosítás előnyeiből.

Több app - Wickr, Telegram és Signal - is használható az Android- és iOS-alapú eszközökön a biztonságos üzenetváltásra. Egy komoly hátránya azonban van ezeknek a titkosítást megvalósító csevegő és üzenetküldő alkalmazásoknak: mind a küldőnek, mind a címzettnek ugyanazt az appot kell használnia a kommunikációhoz. A Wickr további biztonsági szolgáltatása, hogy a csevegéseket, valamint az elküldött fényképeket, videókat és felhőből megosztott dokumentumokat törli egy megadott idő elteltével, így az üzenetváltásoknak semmilyen nyoma sem marad.

A Telegram meglehetősen rossz hírbe keveredett az utóbbi időben, mivel egyes jelentések szerint több terroristacsoport, valamint bűnözők is használják az alkalmazást kommunikációjuk titkosítására. Ugyanis lehetővé teszi, hogy a titkosított tartalmakat és üzeneteket egyszerre legfeljebb 200 emberrel oszthassuk meg. A titkos üzenetek teljes mértékben elkerülik a Telegram szervereit, csak egy rövid ideig vagy a későbbi elérés érdekében titkosítva tárolódnak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.