Hirdetés
. Hirdetés

IT-biztonsági kérdéseket is felvet a járvány második hulláma

|

A téma szakértője szerint ugyan többen már az első szakaszban is jól vizsgáztak, de az új karantén-időszak előtt nem árt felkészíteni a rendszert - és a munkatársakat.

Hirdetés

A jelenlegi trendek alapján nem nehéz megjósolni, hogy a vírus második hullámában szintén sokan fognak távolról munkát végezni, adatot kezelni, hozzáférni az informatikai rendszerekhez. A legtöbb szervezet már megoldotta a technikai kihívásokat. Megfelelő számban vásárolt laptopokat és kialakított valamilyen üzleti folyamatot az otthoni munkavégzés támogatására.

Hirdetés

Sándor Zsolt András, a Gill & Murry adatvédelmi szakértője szerint több kérdést is érdemes megvizsgálni mielőtt neki kezdünk a következő periódusnak. Mindenképpen figyelemmel kell kísérni a munkatörvény közeljövőben várható változásait és annak elvárásait.

Azoknál a szervezeteknél, ahol vegyes munkarendre állnak át - valamilyen százalékban az irodában és valamilyen százalékban otthon dolgoznak - a kollégák legtöbb esetben erre külön nyilvántartást vezetnek, javasoljuk, hogy ezt a nyilvántartást is vizsgálják felül és selejtezzék a tartalmát rendszeresen, az adatkezelési tevekénységet rögzítsék az adatkezelési nyilvántartásban és a munkavállalói tájékoztatóban. - tette hozzá Sándor Zsolt András - Az adatkezelés jogalapjánál figyelembe kell venni a mindenkori jogi szabályozási környezetet, jelen pillanatban nincs vészhelyzet kihirdetve ezért a munkavállaló munkavégzésének helyének megváltoztatása csak a munkatörvénykönyv elvárásai szerint lehetséges.

Azután, hogy a GDPR elvárásait lekezeltük, javasolt az informatikai biztonság felülvizsgálata is, lehetőség szerint az alábbiakra érdemes odafigyelni:

 • a munkáltató informatikai eszközét használja a munkavállaló a távmunka során;
 • hívjuk fel a munkavállaló figyelmét és erősítsük meg, hogy a munkáltató eszközét ellenkező engedély hiányában csak munkavégzésre használhatja a munkavállaló (munka törvénykönyve 11/A (2));
 • hívjuk fel a munkavállaló figyelmét a fájlmegosztó, az online filmek és játékok használatának veszélyeire és a nem munkavégzéshez kapcsolódó tevékenység céljából használat következményeire;
 • hozzunk szabályozást arra az esetre, ha harmadik féllel elektronikusan kapcsolatot tart a munkavállaló;
 • kössük ki, hogy fájl megosztásra nem használhatunk videó konferencia alkalmazást, se üzenetküldő alkalmazást (Messenger, Slack, stb...);
 • személyes adatot tartalmazó dokumentumokat különös körültekintéssel küldjünk egymásnak, lehetőség szerint mindig jelszóval védve a jelszót egy másik csatornán például: SMS-ben küldjük el a címzettnek;
 • használjuk VPN hozzáférést a távmunka során;
 • az otthoni munkavégzés során a laptopot vagy munka állomáson kezelt, módosított vagy tárolt adatokat a munkafolyamat végeztével napközben többször is, de a munkanap végén mindenképpen másolja fel a szervezet szerverére, ezzel megakadályozva az esetleges egy napnál nagyobb adatvesztést;
 • hívjuk fel a munkavállalók figyelmét, hogy a lakossági internet szolgáltatás rendelkezésre állása nem azonos az irodában megszokott szolgáltatással, ezért úgy szervezzék a munkájukat, hogy egy esetleges hosszabb kimaradás esetén is folytatni tudják a munkát;
 • érdemes beszerezni egy túlfeszültségvédős elosztó hosszabbítót az esetleges áramingadozás és túlfeszültség kivédésére.

  A XXI. században az információ érték: sajnos a rosszul elküldött vagy más számára is elérhetővé tett publikált adatkezelésből akár jóval nagyobb anyagi veszteség is érintheti a szervezetet. Otthoni munkavégzés során a rendszergazdák és a segítség és messze van. Az újabb home office hullám előtt, de legkésőbb az elején frissítsük fel egy oktatással a kollégák ismereteit információbiztonsági és informatikai ügyben, valamint vezessünk be részletes szabályozást.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.