Hirdetés
. Hirdetés

Izrael bemutatta fegyveres erőinek mesterséges intelligencia stratégiáját

|

Az adatoknak és az MI-nek fontos szerepe van a jövőbeli konfliktusok megnyerésében.

Hirdetés

Izrael új stratégiát fogadott el a mesterséges intelligencia beépítésére és alkalmazására a fegyveres erők valamennyi ágában - közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egyik magas rangú tisztviselője.

Az új elképzeléseket, terveket egy Tel Avivban rendezett tudományos rendezvényen mutatták be, ahol az IDF új információs és mesterséges intelligencia stratégiájáról külön ülésszakot tartottak.

Hirdetés

A közelebbről meg nem nevezett magas rangú tisztviselő megjegyezte, hogy az IDF digitális átalakuláson megy keresztül, az MI-vel minden védelmi ágban és a parancsnokságokat illetően is foglalkoznak. Ez lesz az első alkalom, hogy az IDF-nek több ágra és parancsnokságra kiterjedő terve lesz az MI felhasználására - számolt be a Defense News.

Az IDF szerint az adatoknak és az MI-nek fontos szerepe van a jövőbeli konfliktusok megnyerésében, a különböző szenzorokból származó hatalmas mennyiségű adat feldolgozásában, intelligens információvá alakításában és eljuttatásában oda, ahová kell.

"Ez lehetővé teszi a védelmi erőknek, hogy hatékonyabbá, gyorsabbá és eredményesebbé váljanak. Az adat az a dimenzió, amely a legrugalmasabb és legadaptálhatóbb. Sok színtéren harcolunk új fenyegetésekkel és kihívásokkal, és ez nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé számunkra" - mondta a tisztviselő.

A jelentések szerint a mesterséges intelligencia kulcsszerepet játszott a Hamásszal 2021 májusában a Gázai övezetben zajló izraeli konfliktusban, és a mesterséges intelligenciát egyre inkább beépítik az izraeli védelmi vállalatok által kifejlesztett rendszerekbe, például a puskákba, bombákba és más rendszerekbe, ami azt jelenti, hogy az IDF-nek ma már egyre több olyan platformja van, amely mesterséges intelligenciát használ.

A stratégiát egy új, központosított mesterséges intelligencia osztályon keresztül hajtják végre, amelyet az IDF átfogó digitális átalakításának részeként hoztak létre. A digitális átalakulás Izrael 2020-ban bejelentett, többéves Momentum-tervének központi eleme, amely magában foglalja az információknak a frontvonalban lévő egységekhez való eljuttatását és új egységek, például a "többdimenziós egység" kifejlesztését.

Az IDF célja, hogy ne csak néhány rendszer használjon mesterséges intelligenciát, hanem azt szisztematikusan beépítsék az egész hadseregbe. A főtiszt szerint a mélyrehatóbb átalakulás hatással van mind arra, ahogyan az IDF a különböző területeken a terepen harcol, mind pedig arra, hogy a technológiát a frontvonal peremére tolják, legyen szó akár a haditengerészetről, a légierőről vagy a szárazföldi erőkről. Az egyes katonák számára ez azt jelenti, hogy potenciálisan olyan kiterjesztett valóság technológiákat használhatnak, amelyek a pilóták számára már évek óta elérhetőek. Ez lehetővé teszi az IDF számára, hogy a releváns tudást valós időben juttassa el a terepre.

Ahhoz, hogy minden emberhez eljusson, le kell egyszerűsíteni az összes adatot és tudást, még akkor is, ha valós időben érkezik. A frontvonalon harcoló katonákat nem szabad adatokkal, információkkal túlterhelni. A vezérkar számára sokkal több adat áll rendelkezésre, és szakértők magyarázzák el a parancsnokoknak, ami a terepen nem érhető el - hangzott el a konferencián.

Az IDF stratégiája több forgatókönyvet is megfogalmaz, amelyekben különböző platformok szenzorainak felhasználásával adatokat gyűjtenek a potenciális fenyegetésekről, és ezeket az információkat elküldik a reagálni képes rendszereknek. A levegőből, a földről vagy a tengerről gyűjtött adatokat össze lehet vonni és össze lehet olvasztani a mesterséges intelligenciával, ami egy közös műveleti képet hoz létre a fegyveres erők számára.

"Minden haderő ugyanazzal az adatkészlettel dolgozik, egy hadműveleti helyiségből és egy valós képből, amennyire csak lehetséges, még ha kommunikációs késedelem is van, végül egy képet kapunk" - mondta a tisztviselő. Az IDF azt is közölte, hogy a mesterséges intelligencia használata segít elkerülni a járulékos károkat.

Bár az algoritmusok sok mindent el tudnak végezni abból a munkából, amit a múltban az embereknek kellett, de továbbra is embereknek kell megfigyelniük és jóváhagyniuk a döntéseket.

"A döntési kör emberi része inkább a döntéshozatal és a felügyelet, mint az adatok előkészítése. Ahol jelenleg tartunk, ott mindig van ember, aki felügyel" - szögezte le a tisztviselő. De hozzátette, hogy nehéz spekulálni a jövőre vonatkozóan.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.