Hirdetés
. Hirdetés

Kiderült, hogy ki áll a Golden Chickens aranytojást tojó malware szolgáltatás mögött

|

Kiberbiztonsági kutatók felfedezték a Golden Chickens malware-as-a-service mögött álló, badbullzvenom online személynév alatt futó fenyegető szereplő valós személyazonosságát.

Hirdetés

Az eSentire Threat Response Unit (TRU) egy 16 hónapos vizsgálatot követően közzétett kimerítő jelentésében azt írta, hogy "többször is találtak olyan említést, amely szerint a badbullzvenom fiókot két személy megosztotta egymással". A második, Frapstar néven ismert fenyegető elem állítólag "Chuck from Montreal"-ként azonosította magát, ami lehetővé tette a kiberbiztonsági cég számára, hogy összerakja a bűnöző digitális lábnyomát.

Ez tartalmazza a valódi nevét, képeit, lakcímét, szülei, testvérei és barátai nevét, valamint a közösségi média fiókjait és érdeklődési körét. Állítólag egy kisvállalkozás egyedüli tulajdonosa is, amelyet saját otthonából működtet.

A Golden Chickens, más néven Venom Spider, egy malware-as-a-service (MaaS) szolgáltató, amely számos eszközhöz kapcsolódik, mint például a Taurus Builder, egy rosszindulatú dokumentumok létrehozására szolgáló szoftver és a More_eggs, egy JavaScript letöltő, amelyet további "hasznos terhek" kiszolgálására használnak.

A fenyegető elem kiberarzenálját más kiemelkedő kiberbűnözői csoportok, például a Cobalt Group (más néven Cobalt Gang), az Evilnum és a FIN6 is bevetették, amelyek a becslések szerint együttesen összesen 1,5 milliárd dollárnyi kárt okoztak.

A korábbi More_eggs-kampányok, amelyek közül néhány 2017-re nyúlik vissza, üzleti szakemberek LinkedIn-en történő, hamis állásajánlatokkal történő szigonyos adathalászatát foglalják magukban, amelyek révén a fenyegető elemek távoli irányításhoz jutnak az áldozat gépe felett, és azt kihasználva információkat gyűjthetnek vagy további rosszindulatú szoftvereket telepíthetnek.

Hirdetés

Tavaly, egyfajta fordulatot jelentve, ugyanezzel a taktikával támadták meg a vállalati felvételi menedzsereket, akik rosszindulatú szoftverekkel megrakott önéletrajzokat használtak fertőzési vektorként.

A Frapster tevékenységének legkorábbi dokumentált feljegyzése 2015 májusára nyúlik vissza, amikor a Trend Micro "magányos bűnözőként" és luxusautó-rajongóként írta le az illetőt. "Chuck, aki több álnevet is használ underground fórumaihoz, közösségi médiához és Jabber-fiókjaihoz, valamint a magát moldovai származásúnak valló fenyegető elem nagy erőfeszítéseket tett, hogy álcázza magát" - mondták Joe Stewart és Keegan Keplinger, az eSentire kutatói. "Nagy gondot fordítottak arra is, hogy elhomályosítsák a Golden Chickens malware-t, megpróbálták a legtöbb AV-cég számára felismerhetetlenné tenni, és korlátozták az ügyfeleket arra, hogy a Golden Chickens-t CSAK célzott támadásokhoz használják" - írták.

A gyanú szerint Chuck az egyik a két fenyegető szereplő közül, akik a badbullzvenom fiókot működtetik az Exploit.in underground fórumon, a másik fél pedig valószínűleg Moldovában vagy Romániában található, jegyezte meg az eSentire.

A kanadai kiberbiztonsági vállalat közölte továbbá, hogy egy új, e-kereskedelmi cégeket célzó támadási kampányt fedezett fel, amely a toborzókat arra csábítja, hogy egy önéletrajznak álcázott weboldalról töltsenek le egy hamis Windows parancsfájlt.

A parancsikon, a VenomLNK nevű rosszindulatú szoftver kezdeti hozzáférési vektorként szolgál a More_eggs vagy a TerraLoader ledobásához, amely ezt követően különböző modulok telepítéséhez kezd. Ezek következők: TerraRecon (az áldozatok profilozásához), TerraStealer (információlopáshoz) és TerraCrypt (zsarolóprogramok zsarolásához).

"A kártevőcsomagot még mindig aktívan fejlesztik, és más fenyegető elemek számára is értékesítik" - állapították meg a kutatók, akik arra ösztönzik a szervezeteket, hogy legyenek résen a potenciális adathalászkísérletekkel szemben - számolt be a The HackerNews.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.