Hirdetés
. Hirdetés

Kína a kiberkémkedés éllovasa

|

Nem csak Kína kémkedik a kibertérben, bár az tény, hogy a távol-keleti ország a legagresszívabb - áll a Mandiant biztonsági cég drámai hangvételű jelentésében.

Hirdetés

Az Egyesült Államok vállalatai ellen több ország, például Oroszország is indít kiberkémkedési hadjáratokat. Az elmúlt évek során áldozatul estek IT-cégek, a kommunikációs szektor, az egészségügy, a gyógyszeripar, sőt, mezőgazdasági vállalatok is.

Lawrence Pingree, a Gartner elemzője szerint olyan korban élünk, mikor az országok egy része különösebb erőfeszítés nélkül és büntetlenül képes adatokat illegálisan megszerezni. Ezen államok listájának első helyén Kína áll, hiszen a kommunista ország egyrészt a legaktívabb játékos, másrészt egy sikeres akcióval ők nyerhetnek a legtöbbet. A szakértő hozzátette: más országoknak is megvan a képessége az ilyen jellegű „hadjáratok” lefolytatására.

cyber_attack
cyber_attack

A Mandiant jelentésében kiemeli a kínai Népi Felszabadító Hadsereg 61398-as egységét, ami egy több mint tizenkétezer négyzetméteres épületben székhelyel Sanghajban, és a becslések szerint 140-nél is több vállalatot támadtak sikerrel az elmúlt években.

De nem Kína az egyetlen játékos. Több titkosszolgálati jelentés – némelyik már több mint 8 éves - is azt mutatja, hogy az USA gazdasága a világ minden tájáról eredő kémtevékenység célpontja. Az amerikai védelmi minisztérium jelentése szerint tavaly,az érzékeny információk megszerzésére irányuló támadások 42 százaléka Kelet-Ázsiából, illetve a csendes-óceáni térségből indult.

A második helyezett a Közel-Kelet, a maga18 százalékával, ahol Izrael, Irán, Líbia és Szaúd-Arábia is aktív kiberkémkedést folytat. A minisztérium szerint a kémkedési aktivitás a közeljövőben főleg a dél- illetve közép-ázsiai régióban növekszik majd, itt India, Pakisztán és Banglades lesznek a legbuzgóbbak.

„A régió aktív és növekvő IT-szektora olyan szakembereket nevel és alkalmaz, akik képesek számítógépes rendszerekbe betörni” - áll a minisztériumi jelentésben. Noha jelentések még nem érkeztek arról, hogy a helyi IT-cégek kémkedési hadjáratokat folytatnának, a képességeik elméletileg megvannak, és eléggé fejlettek ahhoz, hogy kiberkémkedésre használják őket.

Az NCIX 2011-es jelentéséből kiderült, hogy sok országban elfogadott a nézet, miszerint a gazdasági kémkedés létfontosságú nemzetük biztonsága és a gazdasági gyarapodásuk érdekében.

Az elkövetkező évekében az Egyesült Államoknak - és minden más országnak is - fel kell készülnie az egyre szofisztikáltabb kibertámadásokra. Különösen ijesztő, hogy nem csak az államilag támogatott támadásoktól kell tartani.

Januárban a Kaspersky Lab hívta fel a figyelmet a Vörös Október nevű kártevőre, ami Nyugat-Európa és Észak-Amerika vállalatait figyelte meg az elmúlt 5 évben. A Vörös Október valószínűleg nem állami támogatással készült program, a feltételezések szerint orosz hekkerek kifinomult munkája.

Dale Peterson, a Digital Bond vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy bár a leleplezett támadások mögött legtöbbször kínaiak állnak, egyáltalán nem biztos, hogy más országok nem aktívak. Az is lehet, hogy sikeresebben tüntetik el nyomaikat. “Úgy vélem, hogy a világ fejlettebb országai - köztük Amerika is - igyekszik kipuhatolni, milyen rendszerek vezérlik potenciális ellenségeik infrastruktúráját, részletes tervrajzokat szereznek ezekről a rendszerekről, és fegyvereket fejlesztenek ellenük” - mondta Peterson.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.