Hirdetés
. Hirdetés

Kína támadásnak veszi a szoláris alapanyagokra vonatkozó amerikai korlátozásokat

|

Peking meg fogja védeni a kínai vállalatokat, de nem közölt részleteket az esetleges megtorlásról.

Hirdetés

A kínai kormány pénteken a fejlődése elleni támadásként bírálta az esetlegesen kényszermunkával előállított napelem-alapanyagok importjának amerikai korlátozását, és közölte, hogy Peking meg fogja védeni a kínai vállalatokat, de nem közölt részleteket az esetleges megtorlásról.

Az amerikai vámhivatal csütörtökön közölte, hogy blokkolni fogja a Hoshine Silicon Industry Co. vállalat poliszilíciumának behozatalát, amely az északnyugati Hszincsiang régió etnikai kisebbségei elleni pekingi kampány részeként kényszermunkát alkalmazhat. A napelemekhez szükséges nyersanyagok és alkatrészek hat másik kínai beszállítójától származó behozatal szintén korlátozások elé néz.

Washington "az emberi jogokat álcaként" használja arra, hogy "elnyomja Hszincsiang ipari fejlődését. Az Egyesült Államok egyáltalán nem törődik a hszincsiangi emberekkel. Valódi terveik és baljós szándékaik az, hogy összezavarják Hszincsiangot, hogy megfékezzék Kínát" - mondta Zhao Lijian, a külügyminisztérium szóvivője az AP News szerint.

A kínai tisztviselők elutasítják a kényszermunkával és más visszaélésekkel kapcsolatos vádakat a Hszincsiangban élő, többségében muszlim csoportok ellen. Azt mondják, hogy a fogolytáborok, amelyekben akár 1 millió embert is fogva tartanak, a munkahelyi képzés és a radikalizmus elleni küzdelem céljait szolgálják.

Az amerikai lépés potenciális akadályt jelent Joe Biden elnöknek törekvése előtt, hogy népszerűsítse a napenergia használatát. A Hoshine ugyanis az egyik legnagyobb, szinte megkerülhetetlen globális szállítója a napelemek előállításához használt poliszilíciumnak.

Zhao elmondta, hogy Peking "minden szükséges intézkedést megtesz" vállalatai védelmében, de részleteket nem közölt. A kínai szóvivők hasonló megjegyzéseket tettek a korábbi amerikai kereskedelmi szankciókra válaszul, amelyeket általában nem követtek hivatalos lépések.

Hirdetés

Az amerikai vámhivatal szerint egy vizsgálat bizonyítékot talált arra, hogy a hszincsiangi poliszilíciumiparban dolgozó munkásokat megfélemlítették és megfenyegették, és korlátozták mozgásukat. A Hoshine közvetlen importja az Egyesült Államokba az elmúlt 2 és fél évben összesen mintegy 6 millió dollárt tett ki, míg a cégtől származó anyagokat tartalmazó késztermékek értéke mintegy 150 millió dollár volt az amerikai kormány szerint.

Nemrégiben készült el a washingtoni székhelyű Newlines Institute tanulmánya, amely szerint szisztematikusan és tudatosan pusztítja el a kínai állam az ujgurokat. A beszámoló elkészítésében egy magyar szakértő is részt vett. Ez az első olyan független jelentés, amely egyértelműen kimondja, hogy a vonatkozó ENSZ-egyezmény alapján népirtás zajlik Kína ujgurok lakta területein - számolt be a 24.hu.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.