Hirdetés
. Hirdetés

Mi lesz, ha elfogy a gáz Európában?

|

Tartós áramkimaradásokkal is számolni kell, ha a szél sem fog fújni.

Hirdetés

Európa energiaellátásának igazi próbája most következik. Mivel a hőmérséklet az elmúlt napokban csökkenni kezdett a kontinensen, az áramárak ismét megugrottak, és a földgázhiány tovább súlyosbodhat, ha a tél a szokásosnál hidegebb lesz.

Az áram- és földgázellátás szűkösségére nincs azonnali megoldás, és minél hidegebb és hosszabb lesz a tél, annál rosszabbá válhat a helyzet - vélik elemzők. Jelenleg az egyetlen dolog, ami enyhíthetné a szűkös európai energiaellátásra nehezedő nyomást, az a magas földgázárak miatti keresletcsökkenés az iparban - jegyezték meg.

Hirdetés

Egyesek szerint a gázkészletek akár nullára is csökkenhetnek ezen a télen, ha a hideg időjárás eluralkodik.

Megakadt az Északi Áramlat 2

Oroszország teljesíti a fogyasztókkal szembeni szerződéses kötelezettségeit, hogy földgázt küldjön Európába a vezetékeken keresztül, de az elmúlt hónapokban a gáz- és energiaszűkösség közepette nem emelte jelentősen a további kínálatot.

Eközben a vitatott, Oroszország által vezetett Északi Áramlat 2 projekt e hónap elején akadályba ütközött, miután Németország közölte, hogy megakasztotta a gázvezeték tanúsítási folyamatát. A német szövetségi hálózati ügynökség (Bundesnetzagentur) november közepén közölte, hogy mint független átvitelirendszer-üzemeltető, felfüggesztette a Nord Stream 2 AG minősítését mindaddig, amíg a német törvények értelmében nem kerül sor a gázvezeték németországi üzemeltetőjének bejegyeztetésére.

Rekord rekordok

A visszaesés legalább néhány héttel késlelteti a vezeték legkorábbi üzembe helyezésének időpontját, amely egy hidegebb tél esetén enyhíthetné a gázhiányt Európában.

Az Északi Áramlat-2 indulási időpontjának bizonytalanságával az európai gáz- és áramárak meghaladhatják az októberben elért rekordmagas árakat.

"Nem zárnám ki, hogy visszatérünk az októberi rekordmagas értékekhez, ha megnézzük, mennyire szűkös a piac és korlátozottak az orosz szállítmányok" - mondta a múlt héten Wayne Bryan, a Refinitiv elemzője, akit a Reuters idézett.

"Ha az időjárás hideg lesz Európában, nem lesz egyszerű kínálati megoldás, keresleti megoldásra lesz szükség" - mondta Adam Lewis, a Hartree Partners kereskedőház partnere a Bloombergnek.

Álljon le az ipar, úgysem éri meg?

Néhány energiaigényes, sok földgázt felhasználó iparág - köztük az ammónia-, műtrágya- és acélművek - az elmúlt hónapokban visszafogta működését Európában, mivel a rekord földgázárak miatt termelésük veszteségessé vált.

A kereslet csökkenhet, ha az elkövetkező hónapokban további iparágak csökkentik működésüket.

Jeremy Weir, az egyik legnagyobb nyersanyagkereskedő, a Trafigura vezérigazgatója a hónap elején arra figyelmeztetett, hogy a fogyasztók számára a földgázhiány a gáz és az áram árának emelkedése mellett akár folyamatos áramkimaradásokat is jelenthet, ha a tél nagyon hideg lesz.

"Jelenleg nincs elég gázunk, őszintén szólva. Így nem tudunk tartalékolni a jóval hidegebb téli időszakra" - mondta Weir az FT Commodities Asia Summit november közepén tartott konferenciáján.

"Ezért komoly aggodalomra ad okot, hogy ... ha hideg tél lesz, akkor tartós áramkimaradások lehetnek Európában" - mondta a Trafigura vezérigazgatója.

Ez a legrosszabb forgatókönyv

A földgázszűke rekord vagy rekordközeli magasságokba taszítja az áramárakat Európában. Egy nagyon hideg és csendes téli időjárás alacsony szélsebességgel tovább súlyosbítaná az áramellátási hiányt, különösen Észak-Európában, amely az áramellátás egy részét a szélenergia-termelésre támaszkodik.

Franciaországban például az alacsonyabb szélerőművi termelés, valamint az alacsonyabb nukleáris energiaellátás miatt a múlt héten a francia napidíjas áramárak közel egy évtizedes csúcsra emelkedtek, mivel a hidegebb időjárás beköszöntével a kereslet is megnőtt.

Az északi régióban a hétfői napra előre jelzett áramárak rekordmagasra ugrottak a Nord Pool tőzsdén, mivel az alacsony hőmérséklet a megújuló energiaforrások alacsonyabb áramellátásával és a magas gázárakkal párosult.

A szűkös földgázellátás és a bizonytalanság miatt, hogy az orosz gázáramlást jelentősen növelni lehet-e, és ha igen, mikor, az európai villamosenergia- és gázrendszerek és -piacok az eddigi legkeményebb próbatétel előtt állnak az idei téli szezonban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.