Hirdetés
. Hirdetés

Miért nehezebb egyre inkább azonosítani a mobil adathalász támadásokat?

|

A vállalkozások mobileszközeit célzó támadások ellen nyújt védelmet a Vodafone legújabb kiberbiztonsági szolgáltatása.

Hirdetés

A távmunka elterjedésével az okostelefonok elsődleges munkaeszközökké váltak, és ezt a támadók is tudják: csak a vishing (hangalapú adathalászat) visszaélések száma másfél év alatt több, mint hatszorosára ugrott 2022 második negyedévére. A Vodafone vállalkozásoknak szóló szolgáltatása éppen a mobileszközöket célzó támadások ellen nyújt megoldást: a Lookout mobil kibervédelmi megoldás védelmet jelenthet a mobileszközöket fenyegető hálózat-, eszköz-, alkalmazás- és tartalomalapú kockázatok ellen.

A kibertámadások száma globális szinten folyamatosan emelkedik, 2022-ben megközelítőleg 5,5 milliárd ilyen támadást hajtottak végre világszerte. A támadásokkal okozott károk költségei 2022-ben 4,35 millió dollárra - több mint másfél milliárd forintra - emelkedtek, jelentős veszteségeket okozva ezzel az érintett cégeknek. Noha az adathalász támadások egyetlen iparágat sem kerülnek el, 2022-ben a leginkább érintett területek a banki és az egészségügyi ágazatok mellett az energia- és közműszolgáltatások, a szállítás és a gyártás szektorok voltak (Lookout: The Global State of Mobile Phishing - 2023). Míg korábbi években a kibertámadások jelentősebb része Észak-Amerikát érintette, addig az utóbbi években megfigyelhető ennek a tendenciának az eltolódása az európai régió irányába.

A legkomolyabb kockázatnak zsarolóvírusok tekinthetők, az előző évben több, mint 493 millió támadást indítottak világszerte különböző zsaroló technikákat alkalmazva. Emellett jelentősen elterjedt az adathalász technikák változatos kihasználása, például a vishing (hangalapú adathalászat), a smishing (SMS adathalászat) és a quishing (QR-kódos adathalászat) is egyre gyakorabban használt módszerek. A támadók számtalanszor ezeket kombinálva támadnak, ez az úgynevezett hibrid adathalászat, mellyel képesek akár a többfaktoros hitelesítés (MFA) kijátszására is. Csak a hangalapú visszaélések száma 2022 második negyedévében 625 százalékos növekedést mutatott, mióta 2021 első negyedévében elkezdték rögzíteni ezen támadások jelenlétét. A megoldást a kiber-sebezhetőség csökkentése, valamint az adathalász támadások kivédése jelentheti - mely különösen kritikus a mobileszközök esetében.

Hirdetés

A mobileszközök ugyanis számos érzékeny adatot tartalmaznak: hozzáférést biztosítanak az elektronikus levelezéshez, fényképekhez, a készülék kamerájához, GPS-koordinátákhoz, jelszavakhoz és kontaktlistákhoz. Emellett a távolról dolgozó alkalmazottak többségének gyakran engedélyezett a munkahelyük által, hogy olyan személyes eszközöket és hálózatokat is használjanak a munkájukhoz, amelyeket az IT nem tud megfelelően leellenőrizni. Mindez a vállalatok számára komoly biztonsági kockázatot jelent.

"A hazai és nemzetközi statisztikák alapján azt látjuk, hogy az adathalászat egyre növekvő fenyegetést jelent a vállalatoknak. A vállalkozások digitális támogatása elsődleges célunk, éppen ezért ezen a téren is partnereink segítségére leszünk, és olyan átfogó megoldást kínálunk, amely a hibrid munkavégzés és a saját mobileszközök használata mellett is garantálja, hogy az érzékeny adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe" - mondta el Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone által kínált Lookout mobil kibervédelmi szolgáltatás védelmet biztosíthat a mobileszközöket fenyegető hálózat-, eszköz-, alkalmazás- és tartalomalapú kockázatok ellen minden iOS, Android és Chrome OS mobileszközön, továbbá megoldást nyújt a kockázatok felismeréséhez és kezeléséhez is.

A Lookout egy kimondottan mobileszközökre fejlesztett szoftver, amely a mesterséges intelligencia segítségével elemzi a több, mint 200 millió eszközből és több, mint 120 millió alkalmazásból álló globális hálózat telemetriai adatait. A szokásostól eltérő viselkedés beazonosításával észleli és elhárítja a kéretlen behatolást, összegyűjti és elemzi a kompromittálásra utaló jeleket - ezzel megóvva az eszköz használóját a lehetséges fenyegetésektől. Működési elve rendkívül egyszerű: egy webes kezelőfelületből és egy könnyen átlátható mobilalkalmazásból áll, amelyhez magyar nyelvű támogatás is elérhető a felhasználók számára.

Noha az adathalász támadások egyetlen iparágat sem kerülnek el, 2022-ben a leginkább érintett területek a banki és az egészségügyi ágazatok mellett az energia- és közműszolgáltatások, a szállítás és a gyártás szektorok voltak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.