Hirdetés
. Hirdetés

Nem adna további adatokat az EP az amerikaiaknak

|

Az Európai Parlament az NSA-botrány miatt függesztené fel az adatcsere-egyezményt.

Hirdetés

Az EU-nak fel kellene függesztenie az Egyesült Államokkal a terrorizmus finanszírozásának felderítését célzó (TFTP) programban folytatott együttműködését azt követően, hogy az USA felderítő hatósága, a NSA állítólag a belga SWIFT cég nemzetközi bankátutalási adataihoz is hozzáfért. Erről szólt az a nem jogalkotási állásfoglalás, amelyet a Parlament szerdán szavazott meg.

Hirdetés

A szocialisták, a liberálisok és a zöldek által benyújtott állásfoglalást 280 szavazattal, 254 ellenszavazattal és 30 tartózkodás mellett fogadták el.

Bár a Parlament jogköre nem terjed ki a nemzetközi megállapodások felfüggesztésének vagy megszüntetésének kezdeményezésére, „a Bizottságnak cselekednie kell, amennyiben a Parlament valamely megállapodástól megvonja támogatását", fogalmaz az elfogadott szöveg. A Parlament a jövőben a nemzetközi megállapodásokhoz adandó hozzájárulása mérlegelésekor figyelembe fogja venni a Bizottság válaszát, fogalmaz az állásfoglalás.

Europol-vizsgálat
A képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy egyetlen tagállam sem vizsgálta ki az állítólagos illegális adathozzáférést, és arra ösztönzik az országokat, hogy hatalmazzák fel az Europol Számítástechnikai Bűnözés Elleni Központját a vizsgálat elvégzésére. Az állásfoglalás „teljes körű helyszíni vizsgálat végrehajtását" kéri azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok hatóságai állítólag jogosulatlanul hozzáfértek a SWIFT-adatokhoz, vagy „hátsó bejáratokat" hoztak volna létre azokhoz.

 

Az Állampolgári Jogok Bizottsága által az uniós polgárok tömeges megfigyelése ügyében végzett vizsgálatnak is folytatódnia kell, vélték a képviselők.

A Parlament hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokkal megkötendő bármilyen adatcsere-egyezménynek következetes jogi adatvédelmi kereten kell alapulnia, amely jogilag kötelező erejű standardokat határoz meg az adatcsere célhoz kötöttségét, az adatminimalizálást, a tájékoztatást, a hozzáférést, a kiigazítást, a törlést és a jogorvoslatot illetően.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.