Hirdetés
. Hirdetés

NIS2 - Június végén jár le a cégek százait érintő határidő

|

Már csak alig pár napjuk maradt a NIS2 szabályozásban érintett magyarországi vállalatoknak arra, hogy a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény (Kibertan.tv.) szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségüknek eleget tegyenek.

Hirdetés

Az érintett cégek a 2024. június 30-i céldátumig kezdeményezhetik nyilvántartásba vételüket a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál (SZTFH). Az Uniós kiberbiztonsági irányelv és a Kibertan.tv. aktuálisan legfontosabb határideje ez, ugyanis ezt követően az érintett cégek csak az arányos szankcionálást követően tudják pótolni elmaradásukat - tájékoztatta a Hatóság a ComputerTrends-et.

Megjelentek továbbá azok a részletszabályok is, amelyek az érintett vállalatok által végrehajtandó kiberbiztonsági feladatokat és követelményeket tartalmazzák. Ezen követelmények teljesítése különösen a kiberbiztonsági fenyegetések kockázatainak azonosításához és a kibertámadások megelőzéséhez, valamint a támadások által okozott esetleges károk mérsékléséhez szükséges.

Hirdetés

A kiberbiztonsági követelmények megismertetése céljából az SZTFH 2023 után 2024-ben is többállomásos országos rendezvénysorozatot indított. A roadshow célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint hogy bemutassa a 2023. május 23-án hatályba lépett törvényt, amely számos kiemelt ágazatban szolgálja a közép- és nagyvállalatok kiberbiztonsági szintjének növelését. A törvény kiberbiztonsági felügyeleti jogkörrel ruházta fel az SZTFH-t azon stratégiai vállalatok, szervezetek vonatkozásában, amelyek a társadalom és a gazdaság működése szempontjából alapvető és a digitalizáció fejlődése miatt nélkülözhetetlen infrastrukturális szolgáltatásokat nyújtanak.

"Össztársadalmi érdek a magasabb szintű kiberbiztonság. A törvény előírásait nem kötelező teherként szükséges megélni, hiszen általánosságban is fontos, a jogszabály hatálya alá tartozó cégek, szervezetek számára pedig egyenesen elemi érdek a biztonságtudatos működés. Ezáltal ugyanis nagyobb eséllyel előzhetőek meg, illetve háríthatóak el a milliós, vagy akár százmilliós károkozással fenyegető kibertámadások, amelyek közvetve vagy közvetlenül az ügyfélkörre is veszélyt jelenthetnek" - mondta Dr. Nagy László, az SZTFH elnöke.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.