Hirdetés
. Hirdetés

Rajtaütött a készenléti rendőrség a 100 milliós kriptovaluta-csaló cég vezetőin - videó

|

Az általuk meghirdetett automatizált portfóliókezelés eleve lehetetlen volt.

Hirdetés

Elfogtak négy embert, akik egy budapesti cégen keresztül kirptovaluta-befektetéseket ígértek, és mintegy 100 millió forinttal verték át áldozataikat - tájékoztatta a Computerworldöt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája.

A budapesti székhelyű, illegális tevékenységet végző cég mögött két nő és egy férfi állt, míg az üzletből befolyt összegek tisztára mosását egyikük unokahúga végezte. A Mátrix projekt keretében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) 2023. október 9-én reggel mind a négyüket elfogta.

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntett miatt folytat eljárást a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya egy 2021 óta működő cég vezetői ellen. A Budapest, XI. kerületbe bejegyzett gazdasági társaság kriptovalutás portfólió kezelésével és befektetésekkel kapcsolatos szolgáltatások nyújtásával foglalkozott. A cég azonban az ügyfeleknek ígért kecsegtető hozamok elérése helyett az általuk befektetett összegekkel saját bevételét gyarapította.

A cég vezetői a haszonszerzés érdekében őket felkereső sértetteket azzal hitegették, hogy egy általuk kifejlesztett, automatizált informatikai rendszer választja ki a legideálisabb tranzakciót számukra. Vagyis egy kereskedő robot segít az ügyfeleknek minél nagyobb nyereséget elérni. A cég weboldalának tájékoztatója szerint a befektetés minimális összege 300 Tether (USDT) kriptovaluta, és ebből 36 hónap alatt akár 1 000 000 USDT nyereség is elérhetővé válik. A szlogenük szerint működésük óta minden egyes napot nyereséggel zártak.

A beszerzett bizonyítékok alapján a nyomozók megállapították, hogy a cég nem rendelkezett kereskedésre alkalmas robottal, azaz szoftver nem volt a birtokában. Vagyis az általuk meghirdetett automatizált portfóliókezelés eleve lehetetlen volt.

A nyomozó hatóság eddig 14 sértettet azonosított. Ők összesen több mint 66 millió forintot fektettek az üzletbe. A cég az ügyfélportálján feltüntetett hozamok kifizetését nem vagy csak részben teljesítette, miközben a gazdasági társasághoz és annak ügyvezetőihez köthető bankszámlákon a tranzakciók összértéke elérte a több mint 100 millió forintot. A számlákra érkezett befizetések közleményében pedig "szerződés szerint", "tőke" és "kripto kereskedés" megjegyzéseket tüntettek fel, ami egyértelműsíti, hogy kriptovaluta-kereskedés érdekében utalták.

A gyanú szerint a kft. működését hárman végezték: egy 59 éves balatonalmádi férfi, egy 41 éves érdi nő, valamint egy 29 éves apci nő. Az illegális üzletből befolyt összegeket aztán mind a cég számlájáról, mind a tagok magánszámláiról az apci nő unokahúgának utalták át. A 20 éves, szintén apci fiatal különböző számlamozgásokon keresztül összesen 95 millió forintot mosott tisztára, majd visszautalta a triónak, ezzel segítve csalásukat.

Hirdetés

Ezen felül az elkövetők annak érdekében, hogy illegális gazdasági tevékenységüket folytatni tudják, lopásokat is elkövettek. Ezek felderítése és bizonyítása folyamatban van.

A négy elkövető elfogására a KR NNI akciót szervezett. Egy időben fogták el őket 2023. október 9-én reggel. Az 59 éves férfit, illetve a 41 és a 29 éves nőt bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalással, míg a 20 éves nőt pénzmosással gyanúsították meg. Mind a három nőt bűnügyi őrizetbe vették, majd kezdeményezték letartóztatásukat, amit a bíróság időközben el is rendelt.

Az elkövetők terhére róható egyéb bűncselekmények vizsgálata, valamint további sértettek beazonosítása folyamatban van. Így várhatóan a számuk növekedésével a kárösszeg is jelentősen növekedni fog.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája felhívta a figyelmet:

A fenti eset kapcsán hívjuk fel a figyelmet a sértettek jóhiszeműségére és könnyelműségére. Online hirdetések esetén, kérjük, legyenek körültekintőek! Mielőtt pénzt fektetnek be egy üzletbe, győződjenek meg a cég által hirdetett kecsegtető ajánlat valódiságáról!

Ha pedig úgy érzik, csalás áldozatai lettek, ne habozzanak, azonnal tegyenek feljelentést a rendőrségen! A gyorsaság ilyen esetben az egyik legfontosabb tényező. A nyomozó hatóságok közvetlen kapcsolatban állnak a pénzintézetekkel, de csak akkor van esélyük a folyamatot megállítani, hogyha a kicsalt összeget még nem utalták tovább az elkövetők.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.