Hirdetés
. Hirdetés

Ukrán kiberbűnözők 30 millió európai polgár adatait adták el oroszoknak

|

Az ukrán bűnüldöző hatóságok bejelentették, hogy semlegesítettek egy Lviv városából működő hackercsoportot, amely szerintük orosz érdekek szerint tevékenykedett.

Hirdetés

A csoport ukrán és európai uniós állampolgárok 30 millió számlájának adatait szerezte meg, és ezek eladására szakosodott a sötét weben. A bűnözők összesen 372 ezer dollár (14 millió ukrán hrivnya) nyereséget értek el az országban tiltott elektronikus fizetési rendszereken, például a YooMoney, a Qiwi és a WebMoney segítségével.

"Nagykereskedő ügyfeleik" Kreml-barát propagandisták voltak - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SSU). Ezek a csoportok aztán az ukrán és uniós állampolgárok azonosító adatait arra használták, hogy álhíreket terjesszenek a frontról és pánikot keltsenek" - fogalmazott az SSU. A kampány célja "nagyszabású destabilizáció volt több országban" - állapította meg a közlemény, hozzátéve, a feltört fiókokat arra használták, hogy hamis információkat terjesszenek az ukrajnai és az európai uniós társadalmi-politikai helyzetről.

Hirdetés

A gyanúsítottak otthonában végzett házkutatások során személyes adatokat tartalmazó mágneslemezeket, valamint számítógépes berendezéseket, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat és pendrive-okat találtak, amelyeken a tiltott tevékenységek bizonyítékai voltak.

Az akcióra hetekkel azután került sor, hogy az ügynökség leállított két, közel 7000 fiókból álló botfarmot, amelyek célja az ukrajnai társadalmi és politikai helyzet destabilizálását célzó információk terjesztése volt. "Fő tevékenységük a fiókok létrehozása és népszerűsítése volt a közösségi hálózatokon és az üzenetküldőkön. A csoport a botokat arra használta, hogy pánikot keltsen a régióban, például dezinformációk és álhírek terjesztésével a frontról" - jegyezte meg az SSU közleménye, amelyet a The Hacker News idézett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.