Hirdetés
. Hirdetés

Az adat az új digitális üzemanyag - a most kezdődő korszak felemeli a CIO-kat

|

Korunkban az adat olyan erőforrássá válik, mint a kőolaj a 18. században. Akik belátják ennek a kiaknázatlan tartaléknak az értékét, és megtanulják kinyerni, hasznosítani - hatalmas jutalomra számíthatnak.

Hirdetés

Egy új fontos áru - manapság az adat - jövedelmező, gyorsan növekvő iparágat teremt. Nem véletlen, hogy a világ öt legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalata (Alphabet-Google, Amazon, Apple, Facebook és a Microsoft) éppen az adatok áramlásának középpontjában lévő cég. A Covid-járvány még azok számára is világossá tette az adatok jelentőségét, akik addig nem figyeltek erre. Számos cégről - köztük például jelentős mennyiségű értékes vagyontárgyat birtokló nagy légitársaságról - kiderült, amikor a pandémia a felszámolás szélére sodorta őket, hogy az adatvagyonuk sokkal többet ér, mint a tőzsdén jegyzett tőkéjük.

A Gartner egy nemrégiben készült tanulmánya szerint a piaci érték és a tárgyi eszközök pótlási költségének aránya (az úgynevezett Tobin kvóciens) átlagosan még a digitalizálás előtti vállalatok esetében is közel kétszer nagyobb azoknál, amelyek bizonyos adattudatos viselkedést tanúsítanak.

Hirdetés

Üzleti alapigazság, hogy nem tudjuk irányítani azt, amit nem mérünk - továbbá nem lehet pénzzé tenni azt, amit nem menedzselünk. A vállalati adatok tényleges és potenciális értékének számszerűsítését elmulasztani ezért oda vezethet, hogy az adatokból - a hatalmas, kiaknázatlan tartalékból - csak korlátozottan lehet gazdasági hasznot húzni. Az adatokkal - függetlenül a szervezet tevékenységétől - tehát gazdálkodni kell.

Az adatok jelentőségének felemelkedése a CIO-k szerepét is megerősíti, átalakítja, magasabb szintre helyezi. Ők váltak ugyanis e vagyon kezelőivé. Többek között a big data, a mesterséges intelligencia, a mélytanulás, a kibervédelem, a felhő, sőt az új munkakultúra sikere is jelentős mértékben rajtuk múlik. A korszerű vállalatoknál a CIO-k többé nem technikai emberek csupán, akik elektronikus eszközök és programok működéséért felelnek, hanem befolyásos részesei az értékteremtésnek.

A világon az elsőként a Capital One banknál állt munkába CDO (chief data officer) 2002-ben. Azonban a világ 1000 legnagyobb vállalatának 57 százalékánál létezett már ez a funkció 2020-ban, és egyre több sokkal kisebb cégnél is dolgozik olyan szakember, aki az adatvagyonnal kapcsolatos funkciókért felelős. Ezek közé tartozik az adatmenedzsment, az adatok minőségének ellenőrzése, az adattudomány alkalmazása, az információstratégia megalkotása és működtetése, az adatok elemzése, az üzleti intelligencia felügyelete, az adatokon alapuló üzleti betekintés felvázolása stb.

A Computerworld CIO konferenciájának témája ezért idén nem is lehetett más, mint e korszakváltás elemzése, az adaterőforrás jelentősége a vállalatok életében, valamint a CIO-k és CDO-k felemelkedése ebben az új környezetben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.