Hirdetés
. Hirdetés

Az iroda-visszatérés prolongálva - az IT-kiadások új szakasza kezdődik

|

Mit jelent ez az IT-büdzsére nézve, ha késik az irodák újbóli megnyitása?

Hirdetés

Sok szervezet elhalasztja az "irodába való visszatérésről" szőtt terveit. Ez pedig hatással lesz a CIO-k IT-kiadási prioritásaira. Mivel 2022-ben már két éve egy rendkívüli helyzetben élnek a cégek a COVID-19 világjárvány miatt, amelynek még mindig nem látszik a vége, a rendkívüli kezd általánossá válni, ami meg fog látszani az IT-büdzséken.

Néhány hónappal ezelőtt még úgy tűnhetett, hogy egyes cégek elszántan vissza akarják terelni a munkavállalóikat az irodákba, legalább heti néhány napra. A a SARS-CoV-2 Delta változata és a vírussal való fertőzések újabb hulláma azonban úgy tűnik, hogy sok szervezetet arra késztet, hogy átgondolja ezeket a terveket. Augusztus végén a Gartner 238 humánerőforrás-vezetőt kérdezett meg, és megállapította, hogy a szervezetek kétharmada az új SARS-CoV-2 változatok miatt halogatja az irodák újbóli megnyitását.

Hirdetés

Mit jelent ez az IT-büdzsére nézve, ha késik az irodák újbóli megnyitása? Az első nagy beszerzéseket 2020 áprilisában a cégek azért hajtották végre, hogy a munkavállalók otthonról is el tudják végezni a feladataikat. A Gartner alelnöke, John-David Lovelock szerint most azonban a hangsúly arra helyeződik át, hogy segítsék ezeket a munkavállalókat a távoli környezetben is produktívnak lenni.

Ez azt jelenti, hogy a laptopok és asztali számítógépek vásárlásának nagy kiugrása nem fog tovább emelkedni. De ezekre a berendezésekre a szokásos frissítési ciklusok vonatkoznak, így a szervezetek talán újakra cserélik azokat, amelyek a pandémia kitörése előtt már kiadtak a munkatársaknak. A PC-kre, laptopokra, táblagépekre és mobiltelefonokra fordított kiadások 2021-ben elérik a 84 milliárd dollárt a Lovelock szerint, és 2022-ben lényegében stagnálni fognak, 80 milliárd dolláron. Ez azonban jóval magasabb, mint amire a világjárvány kitörése előtt készült előrejelzések számítottak.

"Nem is olyan régen még úgy gondoltuk, hogy 2022-ben a kiadások ebben a kategóriában 67 milliárd dollárra fognak rúgni" - mondta a Gartner szakértője. A kiadások egyéb területei a távmunka termelékenységének és biztonságának javítására összpontosítanak. Ide tartoznak majd az egységesített együttműködés, a biztonság és a videokonferencia eszközei. Ráadásul a hálózatokon átmenő extra forgalom miatt - a biztonságot szem előtt tartva - megerősödik a törekvés a távoli felhasználók hálózatának korszerűsítésére is.

"Az otthoni munkavégzésre fordítandó kiadások mérlegelésekor a legfontosabb dolog az architektúra meghatározása. Senki ne tegye ezt ad hoc. Gondolja át, hogy mire van szükségük a felhasználóknak, és hogyan fog arról gondoskodni" - mondja Shamus McGillicuddy, az Enterprise Management Associates kutatási alelnöke. Az, hogy a felhasználóknak mire van szükségük, függhet például a szervezeten belüli szerepvállalásuktól.

A különböző szerepkörökben dolgozók különböző alkalmazásokat használhatnak, és hálózati igényeik eltérhetnek attól függően, hogy mekkora adatmennyiséget tolnak át a hálózaton. Az adatok egy része érzékeny természetű lehet, ezért különböző szintű biztonságra lehet szükségük. "Gondolni kell az üzemeltetésre is. Hogyan kapunk betekintést az otthoni irodába? A két vagy három helyszínen lévő 10 ezer felhasználóból 10 ezer felhasználó lett 10 ezer helyszínen" - hozott egy nagyvállalati példát McGillicuddy. A szakember úgy véli, hogy a hálózatok felügyeletére és hibaelhárítására használt eszközöknek mostantól más kérdésekre kell választ adniuk, például arra, hogy egy felhasználó problémája az internetszolgáltatóhoz vagy az otthoni Wi-Fihez kapcsolódik-e.

Lovelock szerint az egységesített kommunikáció, a biztonság és a videokonferenciák terén is számítani kell kiadásokra. A szervezetek olyan újabb területekre is beruháznak majd, mint az API-kezelés és az RPA.

Amikor végre eljön az idő, hogy a munkatársak visszatérjenek az irodába, némi konfliktus alakulhat ki a vállalatok és a távmunkások igényei között. Néhányan azt mondták, hogy előbb mondanak fel, minthogy visszatérnének egy irodába teljes munkaidőben - mondta Lovelock. "Bármennyire is reméljük, hogy ez egy szép pillanat lesz, nem lesz az" - tette hozzá Lovelock.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.