Hirdetés
. Hirdetés

Ezért utálják az alkalmazottak a BYOD-t

|

Senki sem szereti, ha munkaadója mindig tudja, hogy hol tartózkodik, milyen alkalmazásokat futtat, és merre barangol az interneten.

Hirdetés

Megtorpant a hivatalos BYOD irányelvek bevezetése a vállalatoknál, mutat rá cikkében Tom Kaneshige, a CIO magazin szakírója a világszerte tapasztalható jelenségre. Ijesztő hírek terjengnek a neten banki vezetőkről, akiket azért bocsátottak el állásukból, mert nem jelentették 24 órán belül mobiljuk elvesztését. Aztán hallani ügyvédekről, akikről mindig pontosan tudja a vállalat CIO-ja, hogy mikor lógnak el munkaidőben egy kicsit golfozni. Az érintett cégek nem szívesen osztják meg ehhez hasonló történeteiket a nyilvánossággal, a pletykák hatására azonban a munkavállalók egyre inkább idegenkednek a BYOD-tól.

Hirdetés

Kaneshige bekukkantott egy Twitter üzenetváltásba, amely az Apple Pay fizetési szolgáltatás a BYOD-ra gyakorolt lehetséges negatív hatásait taglalta. Egy fejlesztő cég vezetője úgy vélte, az alkalmazottak nem szívesen teszik majd hozzáférhetővé mobil pénztárcájukat egy BYOD program számára. A technológiához értők pedig helyesen azzal érveltek: az Apple olyan funkciót épített a szolgáltatásba, amely megakadályozza, hogy az IT részleg tudomást szerezzen a munkavállalók vásárlásairól. De a BYOD nem technikai kérdés, hanem a munkaadó és az alkalmazottak között kialakult bizalmon alapszik.

A munkavállalók BYOD iránti ellenérzéseinek két legfőbb oka – a GPS-es nyomkövetés és az alkalmazásleltár – a magánéletükbe való nem kívánt betekintéssel kapcsolatos. Senki sem szereti, ha munkaadója mindig tudja, hogy éppen hol tartózkodik, milyen programokat használ, és merre barangol az interneten. Senki se szeretné, hogy egy kolléga a büfében együttérzéséről biztosítsa a rák ellen folytatott küzdelmében, csak mert híre ment annak, hogy egy rákbetegséggel foglalkozó appot futtat az iPhone-ján.

 

 

Kiderült a BYOD-ról az is, hogy a mindig „bekapcsolt állapotban” lévő alkalmazottak idővel vészesen kimerülhetnek. Hatalmas stresszel jár, hogy bárhol és bármikor, hétvégén, nyaralás közben is elérhetők, ami előbb-utóbb kiégéshez vezet, állapította meg egy több mint 300 informatikai szakember bevonásával elvégzett TEKsystems kutatás.

Egy további probléma a mobil eszközöket vonzóvá tevő felhasználói élmény elvesztése. Az IT részleg által telepített felügyeleti és biztonsági alkalmazásoknak a használhatóság látja kárát. A fejlesztők igyekeznek mindent megtenni azért, hogy a végfelhasználókat a legkevésbé korlátozzák a BYOD funkciók, ez azonban még bonyolultabbá teszi a háttér rendszert.

Ugyanakkor annak ellenére, hogy észrevehetően lelassult a BYOD irányelvek bevezetése, egyre inkább terjed az úgynevezett árnyék BYOD, amikor az alkalmazottak titokban használják munkára mobil eszközeiket. Ez minden korábbinál megnöveli a vállalati adatok kiszivárgásának kockázatát, így a hivatalos BYOD politika bevezetésétől ódzkodó CIO-k biztonsági okokból mégiscsak rákényszerülnek majd e fontos lépés megtételére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.