Így kezeljük a cégen belüli tech-szakadékot

|

Ha nincs pénzünk új munkaerő felvételére, vagy nem találunk megfelelő jelöltet, cégen belül is kinevelhetjük az utánpótlást. De nem mindegy, hogyan csináljuk.

A szakemberhiány a vállalkozások általános problémája: felmérések szerint a technológiai területen dolgozó vezetők 67 százaléka nehezen talál megfelelő embert az olyan speciális szaktudást igénylő területekre, mint a Big Data, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia. Figyelembe véve az IT-keretek korlátozottságát, a belső mentorálási és fejlesztési programok jelenthetik a leginkább költséghatékony módját a hiányzó szakértelem megszerzésének. A következőkben néhány IT-vezető és gyakorlott mentor ezzel kapcsolatos tanácsait adjuk közre.

Hirdetés

Segítsük az alkalmas embereket nagyra nőni.

Érdemes olyan, mentorálásra embereket kiválasztani, akikben megvan az ambíció, hogy előre tudhjanak lépni. Az alapoktól érdemes indulni, és biztosítani kell számukra mindazokat az eszközöket, lehetőségeket, valamint szakmai tréningeket, amelyekre a továbbfejlődésükhöz szükség van. Az ilyen együttműködés olyan hosszú távú kapcsolatok alapja lehet, amelyből a mentorált és a cég is rengeteget profitál. Így simán előfordulhat, hogy az munkatárs, aki nyolc éve alapszintű IT munkával kezdte, ma már termékigazgatóként tevékenykedik - ráadásul emiatt lojális a céghez, tudása pedig a munkafázisok minden szintjén megalapozott.

Gondoskodjunk róla, hogy a célok találkozzanak

Sokan összekeverik a mentorálást és a coachingot, pedig a kettő messze nem ugyanaz. Előbbi esetében a mentornak saját elképzelései vannak a problémáról, rendelkezik bizonyos ötletekkel is a megodlás módját illetően, és ezeket megosztja a mentorált személyekkel. A coach viszont nem ismeri minden részletében a problémát, de ismeri azokat, akik a megoldásban részt vesznek.

A jó coach akkor tud sikert elérni, ha az általa "edzett" csapat tagjaiban megvan az érdeklődés, rendelkeznek a megfelelő képességekkel, és a munkájukra megvan szervezeti igény. Ha hiányzik az igény, akkor csupán öncélú tevékenységről, hobbiról beszélhetünk; ha a képesség hiányzik, csupán álmodozásról; ha az érdeklődés, akkor robotról. Amennyiben viszont mindhárom feltétel adott, a siker borítékolható.

Osszuk meg tudásunkat a közösségek között

A mentorálás a tudástranszfer egyik leghatékonyabb módja, és nem csak a szervezeten belül érezteti kedvező hatását. A jó mentor látja, ha mentoráltja kinőtte a rendelkezésre álló kereteket, és továbbfejlődéséhez érdemes új munkahelyet keresnie. Így megmarad a kiváló kapcsolat a mentorált és mentora között, ami a cégek közti szakmai hálót is segít szorosra fűzni.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.