Hirdetés
. Hirdetés

Kolléga kontra munkatárs: van különbség?

|

Beszéljünk az etimológiáról!

Hirdetés

A kolléga és a munkatárs kifejezéseket gyakran szinonimaként használjuk, és ez általában rendben is van így, nem sok kockázatot jelent, ha összekeverjük a két szót. De aki tudni szeretné, hogy pontosan mit jelentenek, és miben különböznek, ha egyáltalán különböznek, annak érdemes továbbolvasnia.

Ki a munkatárs?

A munkatárs az, akivel ugyanabban a cégben vagy szervezetben dolgozunk. A főnökünk a munkatársunk; a csapatodban dolgozó ügyfélszolgálati szakember, az adminisztratív asszisztens és a vállalatodban dolgozó humánerőforrás-szakemberek szintén a munkatársaink.

Ki a kolléga?

A kolléga az, akivel együtt dolgozunk, de nem feltétlenül ugyanabban a csapatban vagy akár ugyanabban a szervezetben. Mondhatnánk, hogy a cégnél a termékmenedzser a kollégánk, de a kolléga jelenthet olyasvalakit is, aki ugyanabban az iparágban dolgozik, mint mi, vagy olyasvalakit, akivel már dolgoztunk együtt.

Kolléga lehet például valaki egy másik vállalatnál, akivel együtt dolgoztunk egy partnerségen vagy együttműködésen. Ha az értékesítésben dolgozunk, akkor az ügyfelünket is nevezhetjük kollégának, amennyiben ugyanúgy szakértő az adott témában.

Honnan származik a munkatárs és a kolléga szó?

Peter Sokolowski, a Merriam-Webster lexikográfusa szerint: "Bár igaz, hogy szemantikailag a kolléga és a munkatárs szavak nagyon hasonlóak a használatuk kétségtelenül gyakran átfedik egymást, kissé eltérő kontextusokat mutatnak."

"Először is, a kolléga a régebbi szó, az 1500-as évekből származik, és használata lényegében megegyezik a mai használatával. A munkatárs ritkább volt, de az 1500-as évek végétől kezdve nagyon sajátos módon használták, szinte mindig vallási vagy egyházi kontextusra utalva".

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.