Hirdetés
. Hirdetés

Vállalati tréningek hatékony módjai

|

Nem mindegy, hogy miképpen képezzük a munkavállalókat: a cél a szükséges ismeretek minél egyszerűbb és gyorsabb elsajátítása.

Hirdetés

Feltétlenül érdemes kihasználni, ha a cégünk tevékenységi körének elismert szaktekintélyei nálunk dolgoznak, és bevonni ezeket az embereket a tréningekbe. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra: nem csupán a képzéseink lesznek színvonalasabbak, hanem az oktatásra felkért munkatársak is nagyobb örömmel végzik majd munkájukat, ha ilyen módon is elismerjük kimagasló szakértelmüket.

Hirdetés

Ugyancsak jó hasznát vehetjük az úgynevezett igény szerinti vagy célzott tréningeknek, amelyeknek az a fő jellemzője, hogy röviddel az előtt tartjuk meg őket, amikor az alkalmazottaknak szükségük lesz a szaktudásra. Ez a megoldás sokkal hatékonyabb, mint jóval korábban részt venni egy tanfolyamon, amikor még senki sem tudja, hogy mikor lesz szükség a tanultak alkalmazására. Ha egy munkatárs egy fontos ügyféllel való találkozó előtt áll, vagy egy új technológiát fog használni egy új telephelyen, ha részt vesz egy rendkívül célzott, rövid, nagy hatékonyságú tréningen közvetlenül a kihívás előtt, ez nagymértékben javítja majd az eredményességét.

Az oktatás hatékonyságának növelését szolgálja a személyre szabott tanulás, mivel ezen a területen sem igaz az, hogy "egy méret mindenkinek jó". Az egyes emberek eltérő tanulási képességekkel rendelkeznek, ezért célszerű azt biztosítani, hogy a munkavállalók saját tempójukban tanulhassanak. Azáltal, hogy konkrét kurzusokat és órákat az egyes dolgozókhoz (nem pedig csoportokhoz) igazítjuk, sokkal nagyobb hatásfokkal fogják elsajátítani a tananyagot.

Kutatások megállapították, hogy az emberek rövid távú memóriája egyszerre csupán négy információdarabot képes megjegyezni, és ha több adattal bombázzuk őket, ezek felülírják a korábbi információakt, még mielőtt azok átkerülnének a hosszú távú memóriába. A tanulás hatékony módja tehát az összetett információk szétdarabolása könnyen emészthető, falatnyi darabokra. Ez a oka például annak, hogy egy 11 jegyű telefonszámot ebben a formában (23112583691) nehéz megjegyezni, ugyanakkor három darabra bontva (2311 258 3691) már sokkal könnyebb memorizálni. Hasonló módszerrel bármely összetett téma szétdarabolható mikrotanulási egységekre, s a több mikroleckéből álló tananyagokat bárki gyorsan és hatékonyan elsajátíthatja még akkor is, ha a téma teljesen emészthetetlennek tűnik.

Az e-tanulás egyik hatásos módja a mobil tanulás, amely lehetővé teszi a munkatársak számára, hogy saját mobil eszközükön végezzék el a tréningeket. Köszönhetően annak, hogy szinte mindenkinek van mobiltelefonja, manapság minden korábbinál érdemesebb kihasználni a mobil technológiákban rejlő előnyöket, melyek révén a világ bármely részébe egyszerűen eljuttathatók a tananyagok.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.