Hirdetés
. Hirdetés

Zuckerberg folytatja Hawaii gyarmatosítását

|

A Facebook-alapító legújabb földvásárlásával bővíti nem is annyira virtuális birodalmát.

Hirdetés

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg újabb 110 hektárnyi földet vásárolt a hawaii Kauai szigetén, a helyiek tiltakozása ellenére birtokba véve egy víztározót és egy érintetlen erdőt is magába foglaló területet.

A közösségi médiamágnás és felesége most már 1400 hektár földet birtokol a szigeten, amelynek nagy része védett mezőgazdasági és természetvédelmi terület. A 100 millió dolláros Ko'olau Ranch legújabb része a Ka Loko víztározó, ahol 2006-ban 40 napos esőzés után egy gát összeomlott, és hét ember meghalt - jelentette a helyi média a héten. A katasztrófáért az előző tulajdonosokat okolták, akiktől Zuckerbergék novemberben 17 millió dollárért vásárolták meg a birtokot.

Hirdetés

A milliárdost korábban azzal vádolták, hogy megpróbálja "gyarmatosítani" Kauai-t. A házaspár 2014-es, a szigeten lévő első villájuk megvásárlásakor tett lépései aligha voltak szomszédiasak: a milliárdos úgy döntött, hogy falat épít a 707 hektáros birtok köré, hogy megakadályozza a helyiek hozzáférését a Pila'a Beachhez, amely a helyiek és az utazók által egyaránt kedvelt hely volt. Zuckerberget ezt követően azzal vádolták, hogy megpróbálta kiszorítani a bérlő gazdákat a földjükről - ezt a törekvését végül három évvel később feladta, és a helyi lapban bocsánatot kért a birtokbavételi kísérletéért.

Zuckerbergék tulajdonában van a Kahu'aina Plantation és a Larsen's Beach nagy része is, miután áprilisban további 600 hektárt vásároltak 53 millió dollárért. A páros és befektetéseik védelmére kirendelt biztonsági csapat több mint fele ennyibe, 23 millió dollárba kerül a helyi média szerint.

Ez a csapat valószínűleg megéri a pénzt, tekintve, hogy hány aláírás gyűlt össze a Change.org petícióra, amely arra kéri a Hawaii Honvédelmi Minisztériumot, hogy "Állítsa meg Mark Zuckerberget Kauai gyarmatosításában". A cikk írásakor már több mint egymillióan írták alá a petíciót.

Zuckerbergék messze nem az egyetlen technológiai milliárdosok, akik Hawaii trópusi paradicsomi szigetein terjeszkednek. Az Amazon alapítója, Jeff Bezos novemberben 78 millió dolláros birtokot vásárolt Mauin, miután elhagyta feleségét, és egy tengeri halászati rezervátumot követelt magának élettársával, Lauren Sanchezzel.

Jelenléte nem lehet túlságosan ínyére a helyieknek, hiszen még nekik sem engedélyezett a halászat és a kereskedelmi tevékenység a területen. Nemrég egy hatalmas ingatlant is szerzett a szüleinek a szigeten. Eközben az Oracle Larry Ellisonja szinte az egész Lanai-szigetet birtokolja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.