Hirdetés
. Hirdetés

A mesterséges intelligencia és a blockchain találkozása

|

A mesterséges intelligencia (MI) és a blockchain technológia egyre inkább előtérbe kerül a felgyorsult digitalizáció hatására. Ezek a technológiák a jövőben jelentős befolyással lesznek a gazdaságra, az iparra és a társadalomra egyaránt, így fontos megérteni működésüket és azokat a lehetőségeket, amelyeket együttes alkalmazásuk kínálhat.

Hirdetés

Mesterséges intelligencia, a jövő technológiája

A mesterséges intelligencia olyan számítástechnikai rendszereket, programokat és algoritmusokat foglal magában, amelyek képesek olyan emberi intelligenciát igénylő feladatok elvégzésére, mint például a beszéd- és képfelismerés, döntéshozatal és nyelvek fordítása. Az MI kutatásának két fő ága a gépi tanulás és a mélytanulás. A gépi tanulás algoritmusai tapasztalatból tanulnak, az adatok elemzése révén fejlesztik ki a feladatmegoldó képességüket. A mélytanulás a gépi tanulási egy speciális formája, amely olyan mesterséges neurális hálókat használ, amik az emberi agy működését utánozva, összetett minták felismerését is lehetővé teszik​​.

Forrás: Coursera

Blockchain: biztonság és transzparencia a digitális világban

A blockchain egy decentralizált adatbázison alapuló technológia, amely a tranzakciók integritását és biztonságát garantálja anélkül, hogy szükség lenne központi felügyeletre. A blockchain lehetővé teszi az adatok átlátható tárolását, anélkül, hogy azokat módosítani vagy törölni lehetne. A technológia kulcsszerepet játszik a digitális tranzakciókban, például a kriptovalutáknál, illetve ott, ahol elterjedt az okosszerződések használata. Az utóbbi években azonban más iparágak is kezdik felfedezni a benne rejlő potenciált.

Jelenleg a világ népességének 0,5 százaléka (világszerte nagyjából 40 millió ember) használ blokklánc technológiát - ez a következő 10 évben várhatóan 80 százalékra emelkedik. A blokklánc megoldásokra fordított globális kiadások pedig az előrejelzések szerint megháromszorozódnak, és 2024-re közel 19 milliárd dollárra nőnek, szemben a 2021-es 6,6 milliárd dollárral. A PWC "time for trust" 2020-as jelentése szerint 2030-ra a blockchain technológia 1,76 ezermilliárd dollárral növeli majd a globális GDP-t.

Az MI és a blockchain találkozása

A mesterséges intelligencia és a blockchain technológia egyesítése új lehetőségeket nyit meg a az innováció számos területén. Az MI képes elemzéseket végezni és döntéseket hozni nagy adatbázisok alapján, míg a blockchain biztosítja az adatok integritását és biztonságát. E két technológia együttműködése lehetővé teszi az automatizált és biztonságos digitális rendszerek fejlesztését, amelyek megreformálhatják az ipart, a pénzügyeket, az egészségügyet és még sok más területet.

Nagyobb biztonság az adatoknak

Az adatbiztonság és adatkezelés a mesterséges intelligencia és a blockchain technológia találkozásának egyik legfontosabb és legígéretesebb területe. Ez a szinergia új megközelítést tesz lehetővé az adatok védelmére, valamint az adatkezelési folyamatok átláthatóságának és hatékonyságának növelésére.

A blockchain technológia, a maga decentralizált és megváltoztathatatlan adattárolási jellegével, természetes védelmet nyújt az adathamisítás és az adatszivárgás ellen. A blockchain alapú rendszerek kriptográfiai hash funkciókat használnak a blokkok tartalmának összekapcsolására, így biztosítva, hogy az adatokat ne lehessen utólag módosítani anélkül, hogy az a lánc többi részében észrevehető lenne.

A mesterséges intelligencia hozzáadásával ezek a rendszerek képesek lesznek előre látni és azonosítani a potenciális biztonsági fenyegetéseket, valamint automatizált döntéseket hozni azok kezelésére. Az MI-t beépítve a blockchain technológiába a rendszerek képesek lesznek automatizált auditálást és hitelesítést végezni az adatokon, növelve ezzel az adatkezelési folyamatok átláthatóságát és megbízhatóságát.

Hirdetés

Automatizált döntéshozatal: okosszerződések és decentralizált autonóm szervezetek

Az okosszerződések olyan algoritmusok, amelyek automatikusan végrehajtják a szerződésben foglalt feltételeket, amint az előre meghatározott kritériumok teljesülnek. A decentralizált autonóm szervezetek (Decentralised Autonomous Organisations, DAO) pedig olyan szervezetek, amelyek teljes mértékben kód alapján működnek, és nincs szükségük hagyományos menedzsment struktúrára vagy vezetőségre. A DAO-k alapját szintén a blockchain technológia biztosítja és a döntéshozatali folyamatokat az okosszerződések vezérlik. Az MI algoritmusok integrálása számottevően javítaná a DAO-k alkalmazkodóképességét, előre jelezve a potenciálisan felmerülő problémákat és javaslatokat megfogalmazva azok megoldására vagy a szervezet stratégiai irányának módosítására.

Az MI által vezérelt automatizált blockchain rendszerek önállóan adaptálhatók, képesek felismerni a felhasználói igényeket, piaci változásokat és biztonsági kockázatokat és ezek alapján önállóan döntéseket hozni, majd ezeket emberi beavatkozás nélkül végrehajtani. Ez különösen hasznos lehet a pénzügyi szolgáltatások területén és az ellátási láncok kezelésében.

A decentralizált intelligens rendszerek alkalmazása jelentős változásokat hozhat a digitális gazdaságban. Egyszerre növelhető a folyamatok hatékonysága és csökkenthető a csalások és hibák lehetősége, ezzel új szintre emelve az automatizációt.

Kihívások és megoldások

Az adatkezelés, a skálázhatóság, a tranzakciósebesség, az adatvédelem, az etikai kérdések, a jogszabályi megfelelés, valamint a technológiai és infrastrukturális akadályok jelentősen befolyásolják a mesterséges intelligencia és a blockchain alkalmazásának lehetőségét. Ezek mindegyikét kezelni kell ahhoz, hogy az új technológiákat hatékonyan és fenntarthatóan lehessen alkalmazni.

A blockchain skálázhatóságát illetően a legfontosabb kérdés az, hogy hogyan kezelhető nagyobb mennyiségű tranzakció hatékonyan anélkül, hogy feláldoznák a decentralizációt vagy a biztonságot. Ennek közvetlen megoldásai közé tartoznak az olyan Layer 1-es (első rétegű) megoldások, amelyek közvetlenül a blockchain hálózat magján hajtanak végre változtatásokat a tranzakciók méretének növelése vagy a blokk létrehozási idejének csökkentése érdekében. A Layer 2-es (második rétegű) megoldások pedig lehetővé teszik a tranzakciók "kiszervezését" a fő blockchainről, így csökkentve a hálózat terhelését és növelve a tranzakciósebességet anélkül, hogy a blockchain struktúráját módosítanák​​​​.

A blockchain nyílt és átlátható jellege etikai és jogi kérdéseket vet fel az adatkezeléssel és az adatvédelemmel kapcsolatban. Ezek kezelését célozzák az olyan technológiai innovációk, mint a Zero Knowledge Proof megoldások. A hosszú távú megoldás azonban a szabályozási keretek fejlesztése, olyan környezetet kialakítva, amely a felhasználók adatvédelmi jogainak tiszteletben tartása mellett, elősegíti a technológia fejlődését.

Blockchain trilemma

A technológiai és infrastrukturális kihívások leküzdése érdekében szükség van a meglévő hálózati infrastruktúra fejlesztésére is ahhoz, hogy az képes legyen kezelni a növekvő terhelést és biztosítani a magas szintű biztonságot és rendelkezésre állást. Ez magában foglalja a hardverkövetelmények csökkentését a csomópontok futtatásához, ami alapvetően szükséges a blockchain hálózatok decentralizációjának megőrzéséhez. A skálázhatóság, a biztonság és a decentralizáció maximalizálása (a "blockchain trilemma") együttes érvényesülése érdekében kompromisszumokra van szükség.

A kihívások kezelésére olyan integrált stratégiára lesz szükség, amely együtt képes kezelni a technológiai innovációt, a szabályozási keretek adaptációját és az infrastrukturális fejlesztéseket. Az egyes területeken megvalósuló előrelépések - mint az adatvédelmi technológiák fejlesztése, a blockchain skálázhatósági megoldásainak implementálása, és a jogszabályi környezet finomhangolása - együttesen hozzájárulhatnak a MI és a blockchain technológiai ökoszisztéma fenntartható növekedéséhez.

Ez a cikk a ComputerTrends magazin 2024. március 13-ai lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.