Hirdetés
. Hirdetés

Both András - Jön a Digitális Állampolgárság alkalmazás - megjelent a ComputerTrends Lapozó

|

A cikkben újságszerűen lapozgatható és teljes egészében elolvasható a ComputerTrends magazin 2024. március 13-án megjelent lapszámának online változata.

Hirdetés

A sorozatos válsághelyzetek, valamint az ebből következő nehézségek, továbbá a hibrid munkával járó átalakulások az informatikai döntéshozók, az IT-döntésekben részt vevő cégvezetők, valamint a vállalati informatika iránt érdeklődő minden más olvasó számára kihívásokat okoztak az utóbbi néhány évben. Épp ezért szerkesztőségünk úgy döntött, hogy megkönnyítjük a hozzáférést a ComputerTrends magazin nyomtatott lapszámaihoz, íme a legfrissebb:

Részletek a tartalomból:

Címlapunkon
5 Élmény lesz a hivatali ügyintézés: jön a Digitális Állampolgárság alkalmazás
A szeptemberben induló Digitális Állampolgárság mobilapplikáció új alapokra helyezi az e-közigazgatást. A fejlesztési irányok nagyban támaszkodnak a felhasználók bevonásával készült kutatásokra is, annak érdekében, hogy az állam egy könnyen kezelhető és hatékony felületet biztosítson. A részletekről Both Andrást, a Digitális Magyarország Ügynökség Digitális Állampolgárság Program megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

10 Az EDIH hálózat szerepe a gazdaságfejlesztésben
Az Európai Bizottság által életre hívott EDIH (European Digital Innovation Hubs) program keretében 2024. március 5-én egy egyedülálló ökoszisztéma-építő rendezvényen mutatkozik be a hazánkban működő három EDIH, amelyek térítésmentes képzéseket és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtanak a kkv-knak és a közszféra szervezeteinek.

12 MWC Barcelona 2024 - Az exponenciális technológia kora
A mesterséges intelligencia, az 5G hálózatok és az alkalmazásprogramozási interfészek találkozásával megnyíló új lehetőségeket vizsgálta éves kiállításán és konferenciáján a világ mobil ökoszisztémája. A február végén megtartott MWC Barcelona 2024 négy napján a szektorokon átívelő, jövőbe mutató technológiai fejlesztések mellett olyan futurisztikus eszközök is bemutatkoztak, mint az okosgyűrű és az áttetsző kijelzős laptop.

14 Nagy a kockázat, ha nincs MI szabályzat
A mesterséges intelligencia (MI) helytelen alkalmazása adatvédelmi, szerzői jogi és fogyasztóvédelmi szempontból is komoly veszélyforrást jelenthet a vállalatok számára. A hazai szervezeteknél még gyerekcipőben jár a munkahelyi MI szabályzatok megalkotása, pedig nagy szükség lenne rájuk.

17 ELO Digital Office - Transzformáció vállalati tartalommal
Az üzleti alkalmazásokba és folyamatokba beépülő generatív mesterséges intelligenciával minden eddiginél gyorsabb tempóra váltott a digitalizáció. Tartalomkezelő platform bevezetésével azonban a vállalatok még olyan területeken is tarthatják a lépést, amelyekre elsőre kevés vezető gondolna.

18 Oracle - Generatív AI minden felhőrétegben
Menedzselt szolgáltatásával az Oracle a vállalati adatokhoz viszi a mesterséges intelligenciát - az OCI Generative AI service nagy nyelvi modellekhez ad hozzáférést a felhőben és a helyi adatközpontban, a technológia bevezetésében és skálázásában egyaránt segítve a vállalatokat. Béta változatukban már kipróbálhatók a szállító adatkutató platformját bővítő, friss képességek is.

20 Többfrontos harc az Alzheimer-kór ellen
A mesterséges intelligencia segítségével, több humán biobank adatainak elemzésével próbálják felderíteni az Alzheimer-kór kialakulásának okait és teljes folyamatát. A kezelhető állapot és az életminőség fenntartásában, illetve a súlyos állapot kialakulásának késleltetésében fontos szerep juthat a szellemi hanyatlás korai felismerésének is.

22 TC2 - Adatvezérelt döntéshozatal: szintetikus jövőkép
A mesterséges intelligencia segítségével, több humán biobank adatainak elemzésével próbálják felderíteni az Alzheimer-kór kialakulásának okait és teljes folyamatát. A kezelhető állapot és az életminőség fenntartásában, illetve a súlyos állapot kialakulásának késleltetésében fontos szerep juthat a szellemi hanyatlás korai felismerésének is.

23 Gartner - Költést generál az AI
Informatikai szolgáltatásokra idén még a távközlési szolgáltatásoknál is többet fogunk költeni, ami először fordul elő, mutatott rá globális előrejelzésében a Gartner. Az elemző szerint tíz vállalati pénzügyi igazgató közül kilenc nagyobb AI büdzsét tervez 2024-re - és ezek a trendek a szállítói stratégiákra is visszahatnak.

25 NTT DATA Business Solutions - Platform az üzlet digitális átalakításához
Az SAP átfogó erőforrás-, szolgáltatás- és pénzügyi ösztönzőcsomaggal támogatja ügyfeleit a felhőre való áttérésben és az így megnyíló innovációs lehetőségek kiaknázásában. Az új RISE with SAP Migration and Modernization programmal a vállalatok nemcsak a felhős átállás bonyolultságát és átfutási idejét csökkenthetik, hanem költségét is akár megfelezhetik.

26 Check Point - Tűzfalak intelligenciával
A fenyegetésmegelőzés teljesítményét és hatásfokát emeli új szintre a mesterséges intelligencia és a felhő képességeivel a Check Point most bemutatott biztonsági átjáróiban. A szállító éves jelentésében a zsarolóvírus támadások ugrásszerű fejlődésére és az AI kulcsfontosságú szerepére hívja fel a figyelmet.

28 IT-szolgáltatásmenedzsment OTRS alapokon
Támogassa informatikai részlegét az incidens- és kérésmenedzsment, eszközmenedzsment, változásengedélyezés és beléptetés automatizált, ITIL®4-kompatibilis folyamataival. Az előre beállított OTRS egy használatra kész szoftvermegoldás, amely támogatja csapatait a hatékony IT-szolgáltatásmenedzsment biztosításában.

30 Kontron Hungary - Komoly bírsággal és az ügyvezető leváltásával is fenyegeti a cégeket ez az új jogszabály
A NIS2 - távoli hasonlattal élve - az új GDPR, azaz egy szabályozás, amellyel a saját érdekükben foglalkozniuk kell az érintett vállalatoknak. Egy kötelező informatikai audit során azt kell bizonyítaniuk, hogy felkészültek a kiberbiztonsági incidensek kezelésére. Ha ez nem sikerül, akár az éves árbevételük 2 százalékát is kifizethetik büntetésre, sőt, a cégvezetőt eltilthatják a pozíciójától. Piszker György, a Kontron Hungary rendszer architect vezetője elmagyarázta, jelenleg mivel tudnak haladni a vállalatok.

32 Fortinet - Fenyegetettségi előrejelzések 2024-re
A generatív mesterséges intelligencia és a CaaS szolgáltatások elterjedése egyre jobban megkönnyítik a kiberbűnözők életét.

34 IDC - Energia a felhőben
A generatív mesterséges intelligencia, a CloudOps, a digitális szuverenitás és a fenntarthatósági törekvések hajtóereje is közrejátszik abban, hogy Európában a makrogazdasági nehézségek ellenére minden iparág továbbnöveli felhőre fordított költését, mutatott rá az IDC. Az elemző szerint a globális kihívásokkal szembesülő szektorok transzformációjában a jövőben a mélytechnológia is egyre fontosabb szerephez jut.

36 PwC - Az üzleti transzformáció éve
Derűlátóbb gazdasági várakozásaik ellenére a vezérigazgatók kevésbé optimisták, ha saját bevételeik várható alakulásáról kérdezik őket, állapította meg a PwC globális és hazai felmérésében. Legyen szó generatív mesterséges intelligenciáról vagy fenntarthatóságról, a vállalatvezetők felismerték az üzlet alapvető átalakításának szükségességét.

38 Diószegi Ágnes: Célunk, hogy még vonzóbbá és versenyképesebbé tegyük a közösségi közlekedést
A 2023-as év legjobb applikációjának járó díjat nyerte el a BudapestGO. A Magyar Marketing Szövetség a Budapesti Közlekedési Központ saját fejlesztésű alkalmazását 21 pályázat közül választotta a legjobbnak. Diószegi Ágnest, a Budapesti Közlekedési Központ ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettesét kérdeztük a fejlesztésről, az eredményekről és a jövőbeli célokról.

42 Hiába van MI, még mindig sokat számít a mérnöki intuíció
2010 óta ralizik versenyszerűen, 2019-től pedig már az R5/Rally2 kategóriában méreti meg magát Klausz Kristóf, a Széchenyi István Egyetem gépészmérnök mesterszakos hallgatója, aki idén az országos ralibajnokság megnyerését tűzte ki célul.

44 A mesterséges intelligencia és a blockchain találkozása
A mesterséges intelligencia (MI) és a blockchain technológia egyre inkább előtérbe kerül a felgyorsult digitalizáció hatására. Ezek a technológiák a jövőben jelentős befolyással lesznek a gazdaságra, az iparra és a társadalomra egyaránt, így fontos megérteni működésüket és azokat a lehetőségeket, amelyeket együttes alkalmazásuk kínálhat.

48 Képes Gábor: a Neumann Társaság unikális eleme a magyar IT-ökoszisztémának
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, amelynek új ügyvezetőjét kérdeztük az idén már 56 éves egyesület tevékenységéről és lehetőségeiről.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.