Hirdetés
. Hirdetés

Címlapunkon: Filep Szabolcs - Nem lopja el, de átalakítja a programozók munkáját az AI

|

A cikkben újságszerűen lapozgatható és teljes egészében elolvasható a Computerworld magazin 2023. augusztus 2-án megjelent lapszámának online változata.

Hirdetés

A sorozatos válsághelyzetek, valamint az ebből következő nehézségek, továbbá a hibrid munkával járó átalakulások az informatikai döntéshozók, az IT-döntésekben részt vevő cégvezetők, valamint a vállalati informatika iránt érdeklődő minden más olvasó számára kihívásokat okoztak az utóbbi néhány évben. Épp ezért szerkesztőségünk úgy döntött, hogy megkönnyítjük a hozzáférést a Computerworld magazin nyomtatott lapszámaihoz, íme itt a legfrissebb:

4 Vélemény
Kukoly Dávid online marketing szakértő, a Fluid Digital alapítója
Ezért szűnik meg a legtöbb magyar webshop egy éven belül
A magyar webshopok egyetlen esélye a felemelkedésre: az adat-alapú döntéshozatal.

5 Címlapunkon
Filep Szabolcs: Nem lopja el, de átalakítja a programozók munkáját az AI
A mesterséges intelligencia (AI) széles körű elterjedése és a ChatGPT megjelenése kapcsán időről időre hallani olyan jóslatokat, amelyek szerint sok egyéb szakma mellett hamarosan programozókra sem lesz már szükség. Ennek valószínűségéről kérdeztük Filep Szabolcsot, a PROGmasters programozóiskola és IT képzési központ alapítóját és társ-ügyvezetőjét, aki elmondta, szerinte eszköz-e, vagy inkább ellenség a fejlesztők számára az AI.

8 Opten: Folyamatos a cégszám csökkenés Magyarországon
2023-ban a magyarországi cégszám eddig minden hónapban csökkent, közelítve a tavalyi évhez képesti 10 ezres visszaesést. Bár a járvány után növekedett az alapítási kedv, ez nem volt elegendő a cégszám csökkenésének ellensúlyozására. Az új felszámolási eljárások száma rekordot döntött, különösen a 3-5 éves korú cégek között.

9 Új IT-konferencia a láthatáron: Jön az első hazai internethálózattal foglalkozó konferencia, a HUNOG!
A hazai hálózati szakemberek és internetszolgáltatók által, 2023-ban az egyik leginkább várt szakmai program, az első hazai NOG konferencia, a HUNOG_01. A NOG, a Network Operator Group, a 2000-es évek eleje óta világszerte a hálózati szakemberek közössége.

Hirdetés

10 Két ezüstérmet szerzett a magyar csapat a harmadik Európai Lány Informatikai Diákolimpián
A svédországi Lundban zajlott le a 2023-as Európai Lány Informatikai Diákolimpia: az EGOI, amelyről a magyar csapat két ezüstéremmel tért haza. A harmadik alkalommal megrendezett diákolimpia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a női tehetségekre, hiszen mind világszerte, mind itthon a szükségesnél kevesebb nő dolgozik informatikusként, a versenyzők sikereit látva pedig több lány kaphat kedvet ehhez a pályához.

11 Ezekre a készségekre lesz szükségük a munkavállalóknak az MI-korszakban
A mesterséges intelligenciát használó fejlesztésekhez nem elég, ha csak a szoftverfejlesztők értenek hozzá, MI-stratégákra, MI-etikusokra és MI-minőségbiztosítókra lesz szükség a vállalatoknál.

12 Microsoft Inspire 2023 - Másodpilóták a munka magaslatán
Az alkalmazott kérdez, a szoftver válaszol - természetes nyelven kommunikáló keresővel és szerepkör alapú digitális asszisztenssel bővítette AI transzformációt gyorsító vállalati megoldásainak palettáját a Microsoft. A szállító éves partnerkonferenciáján könnyen kezelhető folyamatbányász eszköz is bemutatkozott.

14 Fujitsu - Átformáló fenntarthatóság
A környezeti és társadalmi kihívásokra jövőbe mutató megoldásokat kereső világunkban egyetlen vállalat sem túl nagy a bukáshoz, de egyetlen cég sem túl kicsi a sikerhez, mondja Udo Würtz, a Fujitsu európai platform üzletágának adatigazgatója. A szállító digitális transzformációs központjai térségünkben virtuális workshopokkal is segítik a szervezetek fenntartható átalakulását.

17 Paprikától káposztáig - fóliavezérléssel
Korszerű eszközökkel, szakértelemmel és odafigyeléssel akár 40-50 százalékkal is növelhető a termés a fóliasátrakban. A szenzorok által begyűjtött adatok például a szellőztetést vagy az öntözést vezérelhetik.

20 IBM - Vállalatvezetők szándékAI
Versenyelőnyüket a generatív mesterséges intelligencia fejlettsége fogja meghatározni, amelyre vállalatuk támaszkodik, véli a vezetők többsége az IBM friss CEO felmérése szerint. Technológiai modernizálásra irányuló törekvéseiket azonban az adatok biztonságával és megbízhatóságával, a szervezet és a munkaerő AI-készültségével kapcsolatos aggodalmak kísérik.

22 A folyamatos tesztelés kizárólag automatizálással érhető el
A mobil-, felhő-, és mikroszolgáltatások, mesterséges intelligencia, gépi tanulás és blockchain területein bekövetkezett trendek szükségessé tették a hagyományos tesztelési módszerek frissítését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.