IDC - A fenntarthatóság ára

|

Világszerte mind több körülmény készteti a szervezeteket arra, hogy teljesítményüket a környezetvédelem, a társadalmi szerepvállalás és az ezzel összefüggő irányítás (ESG) terén is dokumentálják és javítsák.

Minden gazdasági bizonytalanság ellenére kétszámjegyű növekedés várható az európai IoT-piacon, amely az IDC szerint különösen az e-járművek töltése és a mesterséges intelligenciával támogatott videómegfigyelés terén lesz látványos. Világszinten eközben az ESG-szolgáltatásokra fordított költés is hasonló ütemben bővül.

Európában a vállalatok idén 208 milliárd dollárt költhetnek a dolgok internetére (IoT), és az International Data Corporation (IDC) félévente frissülő előrejelzése szerint (Worldwide Semiannual Internet of Things Spending Guide) ráfordításaik értéke egészen 2026-ig kétszámjegyű növekedést fog mutatni. Bár ezzel az orosz-ukrán háború előtti időszakhoz képest a bővülés üteme valamelyest lassul, a számok azt ígérik, hogy a piac minden bizonytalanság - járvány, infláció, a kereslet csökkenése, az ellátási láncokban jelentkező fennakadások és a geopolitikai konfliktusok - ellenére tovább növekszik.

Hirdetés

A gyártóipartól kezdve a kereskedelmen át az infrastruktúráig és az egészségügyig a sokszínű IoT-piac minden szegmense további bővülés elé néz, de lesznek olyan területek, amelyek még az említetteknél is jobban teljesítenek.

Lendületes IoT-költés

Dollárban számolva 2022-ben a gyártóipar és a nyersanyagágazat szereplői költenek majd legtöbbet a dolgok internetére Európában, többek között a hibamegelőző, prediktív karbantartás és az eszközkezelés terén, ahol az IoT-megoldások például a távoli monitorozást szolgálják.

A költés azonban ez elektromos járművek töltő-infrastruktúrában növekszik majd a leggyorsabban. Különösen a haszongépjárművek töltésére alkalmas állomásokon IoT-megoldások támogatják többek között a szabad helyek valós idejű követését és az online foglalást, az értesítések küldését és az automatikus fizetést, számlázást, valamint más, értéknövelt szolgáltatások hozzáadását.

Gyors ütemű bővülésre számít az IDC a videóalapú megfigyelésre épülő biztonsági és üzleti megoldások piacán is. A dolgok internete itt a mesterséges intelligenciát és más fejlett technológiákat alkalmazó videóanalitikához szállít adatokat. A vállalatok ilyen analitikai eszközökkel élő és tárolt videóikat nemcsak biztonsági céllal elemezhetik, hanem az embertömeg mozgását is tanulmányozhatják az üzlethelyiségekben, illetve különböző létesítményekben és közterületeken.

A járványhelyzet elmúlt két évében az IoT piaca különösen Közép- és Kelet-Európában bizonyult egészségesnek, fejlesztéseikkel ugyanis az itteni szervezeteknek fel kellett zárkózniuk nyugat-európai társaikhoz. Az orosz-ukrán háború azonban ezt a térséget érinti a legsúlyosabban, ezért várható, hogy a régióban a vállalatok átütemezik korábban tervezett beruházásaikat.

Virágzó ESG-szolgáltatások

Világszerte mind több körülmény készteti eközben a szervezeteket arra, hogy teljesítményüket a környezetvédelem, a társadalmi szerepvállalás és az ezzel összefüggő irányítás (ESG) terén is dokumentálják és javítsák. Minthogy a fenntartható átalakulás nemcsak összetett folyamat, hanem a legtöbb szervezet életében példa nélküli, egészen új feladat, felível az ESG-hez fűződő tanácsadás iránti kereslet is. Az IDC előrejelzése (Worldwide ESG Business Services Forecast, 2022-2025) szerint a vállalatok az évtized közepén már 158 milliárd dollárt fognak költeni ilyen típusú üzleti szolgáltatásokra, ami 2025-ig évente átlagosan 32,3 százalékos piacnövekedést ígér.

A fenntarthatóság növelését célzó beruházások fő területe az üzleti stratégia továbbfejlesztése mellett a humántőke és a kockázatok kezelése lesz. A vállalatok stratégiai tanácsadásra költenek majd a legtöbbet, amire működésük fenntartható átalakításához van szükségük. A beruházások értéke azonban a humántőke-kezelés terén növekszik majd a leggyorsabb ütemben, mivel a szervezeteknek egyszerre kell megoldaniuk a munkaerő megfelelő képzését, valamint támogatását a társadalmi szerepvállalás - a sokszínűség, az egyenlőség és a befogadás - jegyében.

Az üzleti területeket átfogó ESG-költés növekedése arra készteti a szervezeteket, hogy a vállalati fenntarthatóságot holisztikus módon kezeljék, eltávolodva a korábbi évek ad hoc megközelítésétől. Bár sok szervezet önkéntes alapon eddig is jelentette a klímaváltozás elleni küzdelemben elért teljesítményét, professzionális szolgáltatásokra lesz szükségük ahhoz, hogy a kötelezővé váló jelentéskészítés erőforrás-igényes folyamatát hatékonyabbá tegyék. Az IDC arra számít, hogy 2025-re az üzleti szolgáltatások közel kétharmada már a fenntarthatósághoz fog fűződni.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.