Hirdetés
. Hirdetés

Képes Gábor: a Neumann Társaság unikális eleme a magyar IT-ökoszisztémának

|

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, amelynek új ügyvezetőjét kérdeztük az idén már 56 éves egyesület tevékenységéről és lehetőségeiről.

Hirdetés

Ez a cikk a ComputerTrends magazin 2024. március 13-ai lapszámában jelent meg.

Az NJSZT ügyvezetői posztját 2024. február 1-jétől Képes Gábor tölti be. A szakember építeni kíván a Magyarország legrégebbi IT tudományos egyesületénél összegyűlt tudásra, valamint kiemelkedően fontosnak tartja a tehetséggondozást, közösségépítést is. A munkájában az új igazgató-helyettes, Malmos Katalin lesz segítségére, akinek tudására a közoktatás szereplőivel való kapcsolattartásban is nagyon számít.

ComputerTrends: Több mint húsz éve tagja, 2021 óta marketingigazgatója, február 1-jétől pedig ügyvezetője a Neumann Társaságnak. 2001-ben mi indokolta, hogy az NJSZT tagjai közé lépjen?
Képes Gábor: A Neumann Társaságot már gyerekként, az 1980-as években megismertem, hiszen az egyesület nagyon fontos szerepet töltött be már akkor is az informatikai terület népszerűsítésében, az IT-tudások evangelizálásában. Kovács Győző és az általa vezetett Mikroszámítógép Magazin, továbbá az NJSZT versenyei, kiállításai országos hatást gyakoroltak a személyi számítógépek és az iskolaszámítógépek elfogadottá tételére. Gyerekként, diákként magam is lelkes olvasója voltam a társaság anyagainak - és 2001-ben, Kovács Győző hívására, mint az informatikai örökség iránt érdeklődő egyetemista léptem be a társaságba. 2003-tól már intenzíven részt vettem a Neumann Társaság ügyeiben, sokáig önkéntesként.

Alföldi István igazgató idején az NJSZT az egyik kulcsszervezete volt a Neumann Centenáriumi Évnek, amelynek fő kiállításában már én is közreműködő voltam, ezt a tárlatot a Természettudományi Múzeumban nyitottuk meg. Fiatal muzeológusként, majd közgyűjteményi középvezetőként részt vettem a Neumann Társaság szegedi Informatikatörténeti Kiállításának (ITK) rendezésében is, melyet Neumann János lánya, Marina von Neumann Whitman nyitott meg 2013-ban - és azóta is fenntartjuk, működtetjük, én úgy gondolom, hogy az egész ország számára büszkeségre okot adóan. A Neumann Társaság történetéből a tudás közérthető terjesztését és az örökség autentikus képviseletét ma is döntőnek tartom.

CT: Az elmúlt húsz évben milyen korszakokon ment át a társaság? Jelenleg melyik korszaka előtt állunk, hogyan képzeli el a szervezet jövőjét?
Képes Gábor: Alföldi István közel negyedszázados működése alatt a jelszó az volt: Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez és a legjobb tudásunk szerint befolyásolni a jövőt. Már az ő idején nagyon fontos szerepet töltött be az NJSZT a digitális kompetenciák terjesztésében. 2018 óta dr. Beck György a Neumann Társaság elnöke, az ő máig meghatározó jelmondata szerint a Neumann Társaság a "digitális világ GPS-eként" segíti a társadalmat a tájékozódásban.

Ezek nagyon fontos üzenetek, s úgy látom, hogy a digitális állampolgárság teljeskörűvé tétele és a mesterséges intelligencia elfogadtatása kapcsán is nagy szükség van a mi közösségünk hiteles ismeretterjesztő szerepére. Fontos a felelősség hangsúlyozása a döntéshozók felé és az IT szektor szereplői felé is - de fontos az is, hogy egy megfontolt technooptimizmust sugározzunk, azt, hogy az IT megoldásai segítenek megoldani az emberiség előtt tornyosuló kihívásokat. A Neumann Társaság egy unikális eleme a magyar IT-ökoszisztémának. Egy többgenerációs, nagy család vagyunk, máig nagyon sok IT-úttörővel, óriási tudású szakemberekkel - de a tagságunk több mint kétharmada olyan aktív korú IT-sekből áll, akik még fontos befolyásolói a most zajló folyamatoknak. Ennek a családnak egy jó hangulatú, befogadó közösséget teremteni - ez a küldetésem.

CT: A Neumann Társaság több évtizede működteti itthon az ECDL-képzést, amely tavaly óta ICDL néven fut. Miként alakult át és mi a szerepe napjainkban?
Képes Gábor: Követjük a nemzetközi trendet, hiszen ez egy világszerte, a nemzetközi munkaerőpiacon elfogadott, a kompetenciákat mérő és minősítő rendszer. Kompatibilis az európai DigComppal, de nagyon dinamikusan fejlődik a világ más kontinensein is. Elődöm, Szalay Imre igazgató úr érdeme, hogy végre digitalizáltuk a "cipész cipőjét", tehát magát a "számítógép-használói jogosítványt" is. Jó példát mutatunk: automata vizsgáztatási rendszer és új modulok - online kooperáció, kódolás, IT biztonság - jelzik, hogy az ICDL rugalmas és meg tud újulni. Több mint félmillió magyar állampolgár szerzett ECDL-bizonyítványt - ez egy jó alap, s most a feladat innen elrugaszkodni, a digitális állampolgárrá válást segíteni. A BME, az Óbudai Egyetem és a Milton Friedman Egyetem már beszámítja az ICDL-t a felvételi pontszámokba - nagyon fontos lenne, hogy a többi felsőoktatási intézmény is kövesse ezt a példát. És messze nem csak az informatikai karok.

Hirdetés

CT: Mi lesz az ICDL és a társaság szerepe a digitális technológiába beleszületett alfa generációs gyerekek körében?
Képes Gábor: Reményeim szerint még idén az ICDL-ben is elérhető lesz a robotikamodul is. Az NJSZT pedig már tizenöt éve foglalkozik a robotikai versenymozgalom ösztönzésével. A RoboCup magyar minősítő versenye, a MIRK a mi legendás szakosztályvezetőnk, Simon Béláné tanárnő alkotása. A Robotika Szakosztályunk szeretné az ország robotika versenyeit egy közös lobbierővel bíró versenypiramisba szervezni. Az alfa generációs gyerekeknek már a robotika és az MI a mindennapok természetes része lesz. Mi ott állunk mellettük - s küldetésünk az informatikai tehetséggondozás is: a nagy, kedvcsináló e-Hód versenyünkön 40.000 diák vett részt csak a múlt évben. Az algoritmikus gondolkodás és a programozás tehetségeit - az ELTE és az NJSZT közös munkájaként - végigvezetjük egész a diákolimpiákig.

CT: Mik voltak a 2023-as Neumann 120 emlékév keretében lezajlott legfontosabb projektek? A közeljövőben milyen aktivitásokat terveznek az informatikai örökség védelme terén?
Képes Gábor: Ismét elődömet, Szalay Imrét és az NJSZT titkársági csapatát, valamint a védnökeinket, támogatóinkat kell dicsérnem: közel 100 rendezvény, konferencia, kiállítás a mérlege a Neumann 120 évnek - és nemcsak a tudomány, de a sci-fi és a kortárs képzőművészet köréből is. A kiállítások egy része átnyúlik idénre és a szegedi múzeumunk, az ITK Neumann-emlékszobáját is szeretnénk megújítani.

CT: Várható, hogy Budapesten vendégeskedjenek a szegedi tárlatuk érdekességei?
Képes Gábor: Igen, ez feltétlen elhatározásom! Az alapításunkkal működő Informatika Történeti Múzeum Alapítvány égisze alatt elnyertem egy támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól. Ennek köszönhetően márciustól Túrkevén, majd májustól Budapesten, az NJSZT immár 40 éve állandó Báthori utcai irodájában mutatunk be egy interaktív kamaratárlatot School-Computer címmel a középiskolai IT-oktatás hőskoráról. Remélem, hogy ez az első fecske - és a folytatás sok retroszámítógépes élmény, melyet a legfiatalabbak is a Neumann Társasághoz fognak kötni.

CT: Ebben ön komoly szakmai múlttal rendelkezik, mit takar ez pontosan?
Képes Gábor: Tíz évig voltam a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum muzeológusa, utóbb főmuzeológusa és műszaki muzeológiai osztályvezetője. Most az egyik legfontosabb célom az, hogy a Neumann Társaság örökség-feladataira, az Informatikatörténeti Adattárra és a kiállításra is stabil támogatói bázist szerezzek. Legyen presztízs, büszkeség az ITK-ban megjelenni egy támogatónak - akár egy roll-uppal, akár egy vitrinnel, amely az adott cég történetét mutatja be. Legyünk büszkék a szakmánk múltjára - és mutassuk meg a jövő fejlesztéseit a múlt relikviái között.

CT: Informatikatörténész, író, költő, muzeológus, a magyar múzeumi szféra első videojáték-történeti kiállításának szervezője, a Magyar Scifitörténeti Társaság alapítótagja - oldalakon át sorolhatnánk munkásságát és sokoldalúságát. Jelenleg mivel foglalkozik szabadidejében?
Képes Gábor: Az informatikatörténettel akkor is, hiszen az NJSZT Informatikatörténeti Fórum szakosztályában és a nemrég újjáalakult HCC szakosztályban is aktív vagyok. A retro videojátékok és a programozható zsebszámológépek a gyengéim. Eredetileg digitális bölcsész vagyok, a kortárs szépirodalom most is felüdít. Lakóhelyemen, a Vízivárosban lokálpatriótaként is ismernek, most állítottunk emléktáblát például Papp Tibornak, az első költőnek, aki digitális, kombinatorikus módszereket is használt az irodalomban, megalkotva az első magyar versgenerátort.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.