Hirdetés
. Hirdetés

Kiállításokkal és versenyekkel folytatódik a Neumann 120 emlékév

|

2023-ban ünnepeljük Neumann János születésének 120. évfordulóját.

Hirdetés

A Neumann Társaság az emlékév nyitórendezvényét 2023. január 18-án rendezte meg, a Magyar Informatika Napjához kapcsolódóan. Márciusban debütálnak az első Neumann-kiállítások, országszerte.

Az 1968-ban alapított Neumann Társaság a 2023-as évet névadója öröksége ápolásának és a széles közvéleménnyel való megismertetésének szenteli. Az emlékév kapcsán született kezdeményezések márciusban borulnak virágba, ezekből ajánlunk most párat a figyelmükbe.

Mindenekelőtt egy könyv, melyre büszkék vagyunk. Az emlékév alkalmából "Idézhető Neumann János" címmel jelent meg egy nagyszabású idézet-gyűjtemény Hargittai Balázs és Hargittai István szerkesztésében. Neumann megszólalásai ma is megdöbbentően érvényesek, minthogy képes volt megragadni bármilyen téma lényegét. Kiváló ajándék gondolkodó embereknek, bármely generáció szülöttei is. A kétnyelvű, elegáns, keményfedeles album a www.njszt.hu weboldalunkon megrendelhető.

Hirdetés

Március 11-én, 11 órai kezdettel nyitjuk meg Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agorában (Kálvária sgt. 23.)
"Programozott grafikák - Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben" című tárlatunkat. Csízy a honi számítógépes grafika egyik úttörője, nem hisz a "humán" és a "reál" világ szétválasztásában, számára a közös emberi tapasztalat az érték. A megnyitót követően a Neumann Társaság 1200 négyzetméretes Informatika Történeti Kiállítása múzeumpedagógus tárlatvezetésével megtekinthető. A tárlat április 29-én zár.

Március 23-án, 18 órakor indul Szekszárdon, a Babits Mihály Művelődési Központ (Szent István tér 10.) márványtermében a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) "Hommage à Neumann" kiállítása. Neumann János, lévén kora egyik legjelentősebb tudósa, megihlette a meghívott, hivatásos képzőművészeket tömörítő MET alkotóit. A beérkezett 150 pályamű zsűrizett alkotásai lesznek megtekinthetők, április 23-ig. A megnyitót a Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjéhez időzítettük.

Március 27-én debütál Neumann alma materében, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban (Bp. VII., Városligeti fasor 17-21.) egy nagyszabású enteriőr- és tablókiállítás, mely a nagyközönség számára is megtekinthető lesz. A Neumann család tárgyaiból - festményekből, bútorokból és egyéb relikviákból -, valamint Neumann életéről és életművéről szóló tárlat április 21-ig látogatható, a gimnázium tavaly felújított, Róth Miksa műhelyében készült ólomüvegablakos dísztermében.

Március 31-én a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) számos ligáját rendezzük Nyíregyházán. A Neumann-jubileumra tekintettel az érdeklődőket ünnepi programmal várjuk. Keressétek a híradásokat!

Április 17-ig meghosszabbítottuk 6-19 éves diákalkotók számára kiírt kreatív pályázatunkat, melyre Neumann életművére reflektáló pályaműveket várunk. Célunk, hogy a pályaművek életszerűen, frissen mutassák be és hozzák "emberközelbe" a jelenkornak örök kortársunkat, Neumann Jánost. A legjobb alkotásokat 2023 decemberében mutatjuk be Budapest belvárosában, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában. A pályázati felhívás a honlapunkon megtekinthető.

Amennyiben az emlékév fenti céljaival egyetért és a megvalósításukban részt kíván venni, örömmel vesszük csatlakozási szándékát. A programsorozat további támogatók jelentkezését is várja!

Kapcsolat: neumann120@njszt.huwww.neumann120.hu

A Neumann Társaságról
A Neumann János Számítógéptudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet. 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, melynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Versenyeknek és az Országos Grafikus Programozási Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak (IOI, CEOI, EGOI, eJOI, IIOT). A nemzetközi bizonyítványt nyújtó ICDL vizsgarendszer meghonosítója és működtetője. A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában található Informatika Történeti Múzeum alapítója és fenntartója. A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.