Hirdetés
. Hirdetés

Kingston Technology - Memóriafrissítés modern munkához

|

A memóriamodulok egyszerű cseréjénél tanácsos lényegesen többet tenniük, teljes hardver infrastruktúrájukat is frissíteniük a vállalatoknak, amikor DDR4-ről DDR5 technológiára váltanak, hívja fel a figyelmet a Kingston. Minthogy az átállás összköltsége így nagyra nőhet, a meglévő környezet felméréséhez és a szűk keresztmetszet azonosításához érdemes szakértő segítségét kérni.

Hirdetés

A TrendForce legfrissebb jelentése szerint a Kingston 14,2 milliárd dollár éves árbevételével 78,7 százalékos piaci részesedést ért el, így 2021-ben is a DRAM memóriamodulok legnagyobb szállítója volt a világon - és ezzel a címet immár 19 egymást követő évben megtartotta.

Az elemző szerint a lakossági és a vállalati felhasználók igényeihez illeszkedő, minőségi termékek mellett ehhez nagyban hozzájárul a gyártó munkához való hozzáállása is, amelynek lényegét a Kingston Is With You jelmondat foglalja össze. Az erősen ügyfélközpontú, támogatásra hangsúlyt helyező megközelítés egyik fontos eleme az Ask An Expert szolgáltatás, amelyen keresztül a vállalati és a lakossági ügyfelek vásárlási kötelezettség nélkül is szakértői tanácsot kérhetnek a számukra legjobb megoldás kiválasztásához. A támogatás még ennél is messzebb megy, az ügyfeleken túl az alkalmazottak, a beszállítói lánc szereplői és a gyártó telephelyeinek otthont adó közösségek is tapasztalhatják, hogy a Kingston velük van.

Kaszál Norbertet, a Kingston Technology magyarországi és szlovéniai üzletfejlesztési igazgatóját a vállalati tárolókörnyezet modernizálásáról, a sikeres technológiaváltás titkáról kérdeztük.

Computerworld: A DDR4-es memóriamodulokat a nagyobb teljesítményű és energiahatékonyságú DDR5-ös technológia váltja. Szállítóként hogyan támogatják az iparági átállás folyamatát?

Kaszál Norbert: A Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory (DDR SDRAM) technológia fejlődéséhez a Kingston a JEDEC szabványügyi tanácsban végzett munkájával járul hozzá. A tanács bizottságai nyílt szabványokat fejlesztenek és tesznek közzé a mikroelektronikai ipar számára, többek között a memóriatechnológia fejlesztéséhez is.

Gyártási kapacitásainkba és tesztkörnyezeteinkbe is folyamatosan beruházunk, hogy a legújabb generációs termékeket, közöttük a DDR5-ös memóriamodulokat is mindig a legjobb minőségben szállíthassuk. Emellett évtizedek óta szorosan együttműködünk a technológiai iparág vezetőivel, az eredeti eszköz- és berendezésgyártókkal, valamint adatközpontokkal is, hogy biztosítsuk memóriamoduljaink és adattároló megoldásaink kompatibilitását a piacon elérhető különböző rendszerekkel.

CW: Mit tanácsol a vállalatoknak, hogyan készítsék elő átállásukat az újgenerációs memóriatechnológiára?

Kaszál Norbert: A DDR4-ről DDR5-re történő átállás nem merül ki a memóriamodulok egyszerű lecserélésében, sokkal inkább a teljes hardver infrastruktúra, a szerverplatform frissítését jelenti. A memória a rendszer alkotóelemeinek egyike, ezért kulcsfontosságú, hogy az új technológia bevezetése előtt a vállalatok teljes környezetüket felmérjék, és a frissítéshez minden szükséges hardverelemet - például megfelelő számú processzormagot és PCIe sávot biztosító, legújabb CPU-kat - kiválasszanak.

Ügyfeleinknek ehhez minden technológiai információt megadunk a DDR5-ről, valamint arról is, hogy segítségével miként növelhetik különösen a processzor- és memóriaintenzív alkalmazások - például a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a dolgok internetére épülő és adatanalitikai alkalmazások - teljesítményét. A rendszerek skálázhatóságát szintén szükséges figyelembe venni, a hozzánk forduló felhasználókat ezért tanácsokkal segítjük a memóriakonfiguráció optimalizálásában, hogy az időszerű teljesítménykövetelmények teljesítésén túl a jövőbeni bővítésekkel is jobban számolhassanak.

Minthogy az átállás beszerzési összköltsége nagyra nőhet, a meglévő környezet felméréséhez és a szűk keresztmetszet azonosításához érdemes szakértő segítségét kérni. A jelenlegi helyzetben, amikor a szervezetek a működés költségei és környezeti hatása miatt is aggódnak, felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán most váltsanak-e memóriatechnológiát. A vállalatoknak ezért azt tanácsoljuk, hogy forduljanak szakértőinkhez, akik segítenek eldönteni, hogy meglévő eszközeiket korszerűsítsék, vagy teljes rendszerfrissítést végezzenek.

Hirdetés

CW: A hibrid és otthoni munkavégzés elterjedésével a vállalatok új megoldásokat keresnek az érzékeny üzleti adatok erősebb védelméhez. A Kingston IronKey januárban a CES 2023 kiállításon mutatta be első USB Type-C Vault Privacy 50C meghajtóját. Miben tér el az új USB kulcs a tavaly bejelentett IronKey modellektől?

Kaszál Norbert: Az USB-C szabványú termékek körét bővítő IKVP50C családdal a többjelszavas használatot - rendszergazdai, felhasználói és egyszeri belépésre, helyreállításhoz használható jelszavakat - összetett (Complex) és jelmondat (Passphrase) üzemmódban is támogatjuk. Az új jelmondatos üzemmódban a felhasználók számokból álló PIN kódot, szavak sorát, teljes mondatot, akár verssort is választhatnak 10 és 64 karakter közötti terjedelemben.

A meghajtóhoz hozzáférést adó felhasználói, illetve egyszer használatos, ideiglenes jelszavakat a rendszergazdák engedélyezhetik és visszaállíthatják. A jelszavak és jelmondatok használatát is hasznos funkció segíti, a szem ikonra kattintva a beírt karakterek rövid időre láthatóvá válnak, így csökkenthető az elgépelésekből eredő elutasítások száma.

Tíz egymást követő, sikertelen kísérlet után azonban az IKVP50C nyers erőt alkalmazó támadásokkal szembeni védelme érvényteleníti a felhasználói vagy az ideiglenes jelszót, a rendszergazdai jelszó ugyancsak tíz, hibás megadását követően pedig kriptotörlést végez a meghajtón.

CW: Milyen felügyeleti szabályok bevezetésével növelhetik a vállalatok a modern munkavégzés biztonságát?

Kaszál Norbert: Sok vállalat retteg attól, hogy adatait a külső meghajtókról fogják ellopni, ezért inkább letiltja az USB portokat. Alkalmazottaik azonban, ha munkájukhoz adatokat kell hordozniuk, így is meg fogják találni a módját, de nem feltétlenül a legbiztonságosabb vagy a törvényi követelményeknek megfelelő megoldásban. A szervezeteknek ezért a titkosított USB kulcsok használatát tanácsoljuk, amelyekkel a távolról dolgozó alkalmazottak adathasználatát is szabályozhatják és biztonságossá tehetik.

Hatékony módszer például az engedélyezett USB meghajtók listázása az eszközök szállítói (Vendor Identifier, VID) vagy termékazonosítói (Product Identifier, PID) alapján. A Kingston titkosított USB eszközein alapból elérhető azonosítókat a rendszergazdák végpont-felügyeleti szoftvereikben használhatják az eszközfelügyeleti szabályok bevezetéséhez.

Fokozza a biztonságot az USB meghajtók katonai szintű hardveres titkosítása is. A Kingston IronKey termékek, például a KP200 és a D500S modellek a FIPS 140-2 és az új FIPS 140-3 kriptográfiai szabványokat is támogatják. Olyan képességeik tükrözik ezt, mint például a jelszavak minimálisan megkövetelt hossza, a véletlenszám-generátorral előállított titkosító kulcsok, a meghajtó öntesztelése, valamint a túlárammal és túlfeszültséggel szembeni védelem.

CW: Milyen tanácsot adna a tárolókörnyezetük korszerűsítését tervező vállalatoknak?

Kaszál Norbert: Első lépésként mérjék fel a teljesítményigényeket a meglévő tárolókonfiguráció alapján, és keressék meg a szűk keresztmetszetet. A még minidig teljes egészében lemezes, mechanikus HDD meghajtókra támaszkodó vállalatok már azzal is könnyen teljesítményelőnyhöz juthatnak, ha SATA SSD meghajtókra váltanak. A SATA SSD-k a lemezes meghajtókhoz kifejlesztett AHCI kommunikációs protokollt használják, de a HDD-knél nagyobb szekvenciális és véletlenszerű írási-olvasási sebességet biztosítanak - és olcsóbbak, mint az NVMe SSD meghajtók.

A NAND Flash memóriához kifejlesztett protokollt, valamint a sokkal gyorsabb PCIe interfészt használó NVMe SSD-kkel viszont a vállalatok óriási teljesítménynövekedést érhetnek el. A platformok és szerverek legújabb nemzedéke a dobozból kivéve, M.2 és/vagy U.2 konnektorokkal, dedikált foglalatokkal és meghajtórekeszekkel támogatja a PCIe NVMe típusú meghajtókat. A tárolókonfiguráció tervezésére is érvényes, hogy az aktuális igények kiszolgálásán túl gondolni kell a kapacitás jövőbeni bővítésére is.

CW: Melyek a leggyakoribb buktatók, és hogyan kerülhetik el őket a tárolókörnyezetüket frissítő vállalatok?

Kaszál Norbert: Olykor még napjainkban is találkozunk azzal, hogy a vállalatok figyelmen kívül hagyják az SSD-k specifikációit, és pusztán az ár alapján választanak, így lakossági piacra, laptopba vagy asztali PC-be szánt meghajtókat telepítenek szervereikbe. Nemcsak rendszereik fognak emiatt gyengén teljesíteni, hanem a remélt költségelőny is elmarad. A kliens gépekbe tervezett SSD-k ugyanis a szerverkörnyezetben gyakrabban meg fognak hibásodni, így ezek a vállalatok végül a hardverbeszerzésre és a karbantartásra is a kelleténél többet fognak költeni.

A vállalati osztályú SSD-k speciális komponenseket és keretrendszereket tartalmaznak, amelyek a szerverkörnyezetekre jellemző, intenzív munkaterhelések alatt is következetesen nagy teljesítményt és alacsony késleltetést biztosítanak. Az ebbe a kategóriába tartozó SSD-k felépítésüknél fogva tartósabbak, továbbá olyan kiegészítő funkciókat kapnak, mint az áramkimaradás elleni védelem, amely váratlan helyzetekben az adatsérülés vagy adatvesztés elkerülésében segíti a vállalatokat.

Téved az a vállalat is, amely a hagyományos technológiák mellett kötelezi el magát, és teljesen lemond a legújabb megoldások, például az NVMe SSD-k bevezetéséről. Nem szükséges ugyanis teljes tárolókonfigurációt lecserélni, a szervezetek az NVMe SSD-ket gyorsítótárazáshoz vagy rövid távú tároláshoz is használhatják egy-egy alkalmazáshoz, és nagy teljesítménynövekedést érhetnek el, miközben a hosszú távú adattárolást SATA meghajtókkal oldják meg.

Weboldalunkon számos cikkben tárgyaljuk a témát, útmutatást is adunk a munkaterhelések és alkalmazások, valamint a tárolómegoldások legjobb összepárosításához. Ugyanakkor az eseti megközelítést részesítjük előnyben, ezért is bátorítjuk a vállalatokat, hogy Ask An Expert szolgáltatásunkon keresztül kérdezzenek szakértőinktől.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.