Hirdetés
. Hirdetés

Komoly szakmai pozíció és karrier részmunkaidőben - lehetséges?

|

Interjú Szekendy Ákossal, a Sysdata Program and System Engineering Kft. ügyvezetőjével.

Hirdetés

A magasan kvalifikált és tapasztalt munkavállalók körében érzékelhető munkaerőhiány és az IT szektor kihívásai már közhelyesek. A cégek IT-kereséseinek száma ugyan csökkent az utóbbi időszakban, de a szenior munkatársak iránti kereslet továbbra is élénknek mondható. Miközben Európában a foglalkoztatottak közel negyedét részmunkaidős foglalkoztatásban alkalmazzák, addig Magyarországon ez a szám még mindig elenyésző. Az IT szektorban már van jó példa, ami mind a cégek, mind a foglalkoztatottak számára számos problémára jelenthet megoldást. Szekendy Ákossal, a Sysdata Program and System Engineering szoftverfejlesztő cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

A KSH adatai szerint Magyarországon a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya 2022-ben 4,2 százalék volt1. Azonban a korábbi 5 évben sem haladta meg az 5 százalékot. Ez lényegesen elmarad a nyugat európai országok átlagától, ahol 20 százalék közeli az arány. Ez az atipikus foglalkoztatás a társadalmi berendezkedés miatt sajnos továbbra sem népszerű a munkáltatók között hazánkban, miközben mind a foglalkoztató mind pedig a foglalkoztatott számára számos előnnyel járhat. Különösen azokon a területeken jelenthetne áthidaló megoldást a cégek részére, ahol jelentős munkaerő-, vagy még inkább szakértő hiánnyal küzdenek, így például az IT szektorban. A szoftverfejlesztés területén működő, idén 30 éves Sysdata PSE Kft. azon kevés munkahelyek közé tartozik, ahol régóta alkalmazzák ezt a foglalkoztatási formát, ráadásul náluk 25% a részmunkaidőben dolgozók aránya.

ComputerTrends: Hogyan értékeli a magyarországi részmunkaidős foglalkoztatás alacsony arányát? Önöknél hogyan alakult ki a részmunkaidő és milyen hatással van ez a cégre?

Szekendy Ákos: A magyarországi részmunkaidős foglalkoztatás alacsony aránya számomra nagyon meglepő, tekintettel arra, hogy Nyugat-Európában ez egyre inkább elfogadott és népszerű munkavállalási forma. A Sysdata PSE épp idén 30 éves és nálunk a részmunkaidős foglalkoztatás mindig is fontos része volt a céges kultúrának, mert hiszünk a munka-magánélet egyensúlyának jelentőségében.
A magyar munkaerőpiac kihívása - hogy még mindig erősen a hagyományos, teljes munkaidős foglalkoztatásra van berendezkedve - korlátozza a munkaerőpiac sokszínűségét és rugalmasságát. Ez pedig kihatással van a munkaerőhiányra, így a toborzás nehézségeire és adott esetben a fluktuációra is. Miközben a részmunkaidős foglalkoztatásnak, úgy gondolom, nagyon erős megtartó ereje van.

CT: Milyen lépéseket tett a Sysdata PSE a részmunkaidős foglalkoztatás előmozdítására?

Szekendy Ákos: A Sysdata PSE-nél tudatosan törekszünk arra, hogy rugalmas foglalkoztatási lehetőségeket kínáljunk, amelyek közé tartozik a részmunkaidő is és a hibrid munkavégzés is. Nálunk a munkavállalók 25%-a dolgozik részmunkaidőben, ami jóval magasabb, mint az országos átlag. Ez különösen a női munkavállalókra igaz, akik magasabb arányban választják ezt a foglalkoztatási formát családi kötelezettségeik mellett. De például sok egyetemista és munkába visszatérő kollégánk is van, akik számára a részmunkaidő tökéletes megoldást jelent.
Olyan munkaidő-beosztást alakítunk ki, amely a munkavállalók igényeihez igazodik, legyen szó akár néhány órás vagy hibrid munkavégzésről. Mindig tudjuk az adott munkavállaló élethelyzetéhez igazítani a munkakörülményeket. Így például az egyetemisták esetében a tanulmányi időszak alatt le tudjuk csökkenteni a munkaidejüket 4 vagy 6 órára, de nyári időszakban ezt vissza tudjuk emelni 8 órára, ahogy épp a munkavállaló élethelyzete megkívánja.
A részmunkaidős munkavállalók beosztása természetesen igényel némi többletmunkát a munkaszervezés oldalán, ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy ez a plusz befektetés és rugalmasság a munkáltató oldaláról a munkavállalói elégedettség növekedését eredményezi és így hosszú távon a vállalat javát is szolgálja.

CT: Hogyan tud alkalmazkodni a cég a munkavállalói igényekhez és eközben hogyan tudják biztosítani a munka folytonosságát?

Szekendy Ákos: Vállalatunknál különös figyelmet fordítunk kollégáink személyes igényeire és a munkavégzést befolyásoló élethelyzetére. Mindig arra törekszünk, hogy a munkakörnyezet inspiráló és támogató legyen. Amikor egy munkavállalónk életében változás következik be, legyen az tanulmányokból vagy más magánéleti helyzetből fakadó, igyekszünk rugalmasan reagálni. Ezt a kollégák a vezetőjükkel folytatott informális megbeszélések keretében jelezhetik. Ilyenkor megvizsgáljuk a változások projektjeinkre gyakorolt hatását, és szükség esetén újraszervezzük a feladatokat. Ez a folyamat biztosítja, hogy a munkavállalóink élethelyzetükhöz igazodva tudják folytatni munkájukat, miközben a vállalat is alkalmazkodik az új körülményekhez.

CT: És valóban működik?

Szekendy Ákos: Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a részmunkaidő akkor működik igazán és akkor van motiváló, valamint megtartó ereje, ha egyrészt egy szabadon választható lehetőségről van szó, vagyis nem kényszerből történik. Másrészt pedig valódi részmunkaidőről van szó, és ez talán az egyik legfontosabb: a cég nem ugyanannyi munkát akar elvégeztetni kevesebb pénzért, továbbá nem alacsonyabb presztízsű, hanem kvalifikált munkákról van szó. És ez a harmadik szempont: nem csak junior pozíciókban igényelhető a részmunkaidő, akár szenior, vezetői állás is végezhető ilyen munkarendben. Ráadásul a karrierlehetőségről sem kell lemondania annak, aki részmunkaidőben dolgozik.

CT: Hogyan kezelik a részmunkaidős foglalkoztatás ügyfélkapcsolatokra gyakorolt hatásait?

Szekendy Ákos: Először is fontos kiemelni, hogy a részmunkaidős munkaerő nem jelenti a produktivitás csökkenését. Sőt, gyakran tapasztaljuk, hogy a részmunkaidőben dolgozó munkatársaink sokkal időtudatosabbak és igyekeznek fókuszáltan végezni a munkájukat. Az ügyfelekkel való kommunikációban is odafigyelünk arra, hogy tájékoztassuk őket a kollégáink munkaidejének változásairól. Mivel a nyugati országokban ez teljesen elfogadott, így az ügyfeleink többsége megértő és támogató, hiszen ők is tudják és tapasztalják, hogy a munkavállalói elégedettség javítja az ügyfélkapcsolatokat is. Mi jellemzően német ügyfelekkel dolgozunk és az ő munkakultúrájuknak ez teljesen természetes része. A munkaidő tiszteletben tartása kölcsönös mindkettőnk részéről.

CT: Milyen kihívásokkal szembesülnek a szoftverfejlesztés és IT területeken a munkaerőhiány és a képzés tekintetében?

Szekendy Ákos: A szoftverfejlesztés és az IT szektor jónéhány pozíciójában továbbra is jellemző a munkaerőhiány, ami több okból is adódhat. A szektorban dolgozók között vannak magasan képzett, motivált és tehetséges szakemberek, akik kritikusak a munkaerőpiac és ügyfeleink számára. Ugyanakkor vannak olyan rétegek is, akik rövidebb képzésekkel próbálnak bekerülni a piacra. Mi azonban azokra a munkavállalókra fókuszálunk, akik az átlag fölötti szintet képviselik mind szakmai felkészültségben, mind motivációban. A jó szakembereket továbbra is nehéz megtalálni és megtartani, nagy a verseny értük, ezért elkötelezettek vagyunk, hogy kiváló munkakörülményeket biztosítsunk, 30 éves múltunkkal a német és osztrák munkakultúrát honosítsuk meg Magyarországon, mert ez a munkavállalók és a cég számára is előnyös.

CT: Végezetül, milyen tanácsokat adna más vállalatoknak a részmunkaidős foglalkoztatással kapcsolatban?

Szekendy Ákos: Tény, hogy munkáltatói oldalról többletráfordítást igényel a munkaszervezés, például két részmunkaidős munkatárs munkájának összehangolása, így érthető lehet a tartózkodás a vállalatvezetők részéről. Ugyanakkor érdemes a vállalati kultúrára, munkavállalói elkötelezettségre tett pozitív hatását is számba venni. Nálunk adott az a szerencsés helyzet is, hogy nincsenek anyavállalati előírások és teljes a döntési szabadságunk ezekben az ügyekben.

Összességében más vállalatoknak azt tanácsolnám, hogy ne féljenek kihasználni a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségeit. Ezek a foglalkoztatási formák nemcsak a munkavállalók számára előnyösek, hanem a vállalatoknak is, mivel növelik a munkavállalói elégedettséget, ami közvetetten javítja a termelékenységet és segít a munkaerő megtartásában. A részmunkaidős foglalkoztatás elősegíti a munkaerőpiac sokszínűségét és a vállalatok versenyképességét.

Hirdetés

A Sysdata PSE Kft.-ről:
A Sysdata PSE (Program and System Engineering) Kft. szoftverfejlesztéssel és szoftverfejlesztési projektek teljes körű lebonyolításával foglalkozó magyarországi vállalat. Egykori anyavállalata, a Siemens AG Österreich, majd az osztrák Siemens Convergence Creators megbízásainak keretei között elsősorban a világpiacra dolgozik, de információtechnológiai, szoftverfejlesztési és rendszertámogatási munkákban a hazai piacon is számottevő a jelenléte.
A Sysdata PSE Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon. 1993-ig a Siemens Telefongyár Kft. fejlesztési osztályán, 1993 és 2003 között Sysdata Kft. néven, majd 2003. október 1-jétől Siemens PSE Kft.-ként végez kutatási és fejlesztési tevékenységet. 2015 júliusától a vállalat Sysdata PSE Kft. néven folytatja tevékenységét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.