Hirdetés
. Hirdetés

Omada ökoszisztéma - hipergyors internet minden szektor számára

|

Képzeljünk el egy rendszert, amely teljes körűen, mégis egyszerűen áttekinthető módon képes lekezelni több ezer felhasználó biztonságos és gyors Internet elérését bármely szálloda, oktatási intézmény, áruház, iroda vagy más vállalkozás, intézmény munkatársairól vagy vendégeiről is legyen szó. Persze ma már nem kell elképzelnünk, hiszen pontosan ezt biztosítja a TP-Link Omada ökoszisztémája Wi-Fi 6 sebességgel, 10G optikai gerinckapcsolatokkal, átfogó menedzsmenttel - akár helyben, akár a felhőben.

Hirdetés

Az 1996-ban alapított TP-Link mára az otthoni, mikro, valamint kis- és középvállalati szféra egyik vezető hálózati, illetve a világ első számú vezeték nélküli (Wi-Fi) termékeinek gyártója és forgalmazója, innovatív egyúttal díjnyertes megoldásokat kínálva a globális és hazai piacon. A vállalat immár a világ 170 országában van jelen, és több tízmillió felhasználót szolgál ki nap mint nap. A gyártó üzleti megoldásairól, üzleti portfóliójának legújabb elemeiről, professzionális biztonságtechnikai kameramegoldásairól Dr. Kilbertus Viktort, a TP-Link Hungary SMB-üzletágának vezetőjét kérdezte a Computerworld.

Computerworld: Noha az iparág az elmúlt években számos változáson ment keresztül a felvásárlások és fejlesztések révén, a TP-Link portfóliójának professzionális megoldásokkal való bővülésének eredményeként új szereplőnek számít az üzleti piacon, amely kihívást jelent a többi szereplő számára, miben tud a gyártó többet nyújtani?

Kilbertus Viktor: Bár a TP-Link 2015 óta forgalmazza a kisvállalati szegmensben kifejezetten népszerű üzleti termékeit a magyar piacon, a nagyvállalati szektorban, valamint az őket kiszolgáló rendszerintegrátorok körében újdonságként hathat, milyen fejlett megoldásokkal rendelkezik a hálózati termékek globális szállítója. Napjainkban, amikor a megbízható működés és a széleskörű szolgáltatások mellett az ár is mindinkább fő tényezővé válik az IT-projektekben, felértékelődik egy olyan gyártó szerepe, aki gyorsan, jót és kedvező áron egyszerre tud szállítani. Magyarországi regionális logisztikai központunknak és a saját gyártókapacitásnak köszönhetően folyamatosan tudunk rövid, néhány napos, legfeljebb néhány hetes szállítási idővel szállítani minden üzleti portfólióba tartozó terméket. Ez az utóbbi években nem jellemző más gyártóknál.

CW: A felhasználók már hozzászoktak az otthoni profi hálózatokhoz, így nem csoda, hogy a Wi-Fi ma már kulcsfontosságú közmű, legyen szó akár egy vállalatról, iskoláról vagy intézményről. Milyen megoldásokat kínálnak számukra?

Kilbertus Viktor: A TP-Link Omada SDN megoldása közel 8 éves evolúció során jutott el oda, hogy ma már bármely hazai általános, középiskola, egyetem vagy szálloda számára teljes körű hálózati megoldást kínáljon vezetékes és vezeték nélküli oldalon egyaránt. A gerinchálózati megoldások, a hozzáférési szintű PoE switchek és a központilag vezérelhető Wi-Fi rendszerek mellett 2023-tól már biztonságtechnikai kamerákkal is rendelkezik a TP-Link, így minden felmerülő igényt egy gyártó megoldásaival fedhetnek le rendszerintegrátor partnereink.

CW: A TP-Link 2015-ben hozta létre az Omada platformot, azóta milyen fejlődésen ment keresztül a rendszer?

Kilbertus Viktor: Visszatekintve 2015-re, ma már rá sem ismernénk az eredeti központosított Wi-Fi menedzsment rendszerre: 2023-ben az Omada SDN rendszer egyetlen felületen biztosítja egy vállalkozás vagy intézmény valamennyi külső - internet oldali - és belső hálózati menedzsmentjét. Egy hozzáférési szabályt létrehozva életbe léptethető az mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli felületen, de a monitoring során is átfogó képet kaphatunk a hálózat egészének aktuális működéséről.

CW: Az Omada Pro megoldás év végén érkezik, ami túlmutat a kkv-szinten és már a nagyvállalati kategóriába sorolható. Milyen fejlődési lehetőséget lát ebben a szegmensben? Ez milyen termékeket foglal magában?

Kilbertus Viktor: Az Omada Pro megoldással a TP-Link a nagyvállalati gyártók sorába lép, költséghatékony alternatívát biztosítva a ma általánosan nagyvállalatinak elfogadott gyártók megoldásaival szemben. Nyolc évvel ezelőtt a kisvállalati szegmensben sem hitte el senki, hogy piacvezető - sőt, szinte kizárólagos - gyártó lehet a TP-Link, miért ne lehetne rábízni egy nagyvállalat működését a megfelelő funkciókkal rendelkező Omada Pro megoldásra? Itt is, mint a gyártó valamennyi megoldása esetében, 100 százalékban saját fejlesztésű és saját gyártású stackelhető eszközökkel és L3 funkciókkal jelentkezik a TP-Link.

CW: Milyen az Omada rendszerek felépítése, a termékcsalád elemei?

Kilbertus Viktor: Az Omada SDN megoldás minden olyan hálózati eszköz menedzsmentjét egy egyszerűen kezelhető szoftveres felületre integrálja, ami ma egy kis- vagy középvállalati, intézményi felhasználó rendszerében megtalálható: a TP-Link routerek, a vezeték nélküli AP-k és a menedzselhető switchek teljes palettája beintegrálható a rendszerbe. Ez a paletta 2023 végére a TP-Link biztonságtechnikai kameráival és hálózati videórögzítőjével kiegészülve már valóban minden hálózati infrastruktúra-elem egységes menedzsmentjét lesz képes biztosítani egyetlen összekapcsolt rendszerben.

CW: Több sikeres Omada-bevezetés is történt az elmúlt időszakban, melyek ezek?

Kilbertus Viktor: Bár még mindig sok IT-piaci szereplő csak kisvállalati megoldások esetén gondol a TP-Link-re, egyre több jelentős projektet építettek az Omada SDN megoldásra az elmúlt két években: A MellowMood szállodalánc valamennyi hotelje - köztük, a Párisi Udvar Hotel - mellett a keszthelyi Helikon Hotel vagy a soproni Szieszta Hotel belső és vendég Wi-Fi hálózata is a TP-Link megoldására épül egyenként több százas mennyiségű AP-val. Az egyetemek közül a MATE Kaposvári Campusa mellett az Egri Hittudományi Főiskola vagy a Miskolci Egyetem bizalma után büszkén jelenthetem be, hogy volt főiskolám, az Edutus Egyetem lesz a világ első Wi-Fi 7-es vezeték nélküli hálózattal rendelkező intézménye. Első gyártóként rendelkezünk a technológiával és a világon az első projektként szállíthatjuk le júniusban ezt a világviszonylatban is egyedülálló rendszert.

CW: Az üzleti termékportfólió kibővült 2023-ban a VIGI professzionális IP kamera, hálózati videórögzítő (NVR), videódekóder és napelem panel megoldásokkal. Milyen nagyobb fejlődés előtt áll a kamerapiac, milyen céljai vannak ebben a szegmensben a TP-Linknek?

Kilbertus Viktor: A biztonságtechnikai megfigyelőrendszerek piaca egy éves 15%-os növekedéssel rendelkező szegmens. A TP-Link ázsiai piacain évek óta forgalmaz IP-kamera megoldásokat, így nem számítunk új szereplőnek - legfeljebb az európai piacon. A célunk, hogy a piacvezető gyártók sorába emelkedjünk két-három éven belül. Ehhez rendelkezünk kiváló minőségű termékekkel, óriási fejlesztőcsapattal és az európai piaci viszonyokat jól ismerő helyi szakértőkkel. Mint minden más megoldásunkkal, a biztonságtechnikai portfólióval is kedvező árú alternatívát kínálunk egyedülálló minőség és megbízhatóság mellett.

CW: A két megoldás, a VIGI és az Omada együttesen, hogyan segítheti a vállalatok, intézmények, iskolák működését?

Kilbertus Viktor: Az év végére egységes menedzsment felületre hozza a TP-Link a hálózati és a videókép, valamint az analitikai funkciók vezérlését. Ilyen megoldás, hozzánk hasonló széleskörű portfólióval, jelenleg nincs a piacon. Azt gondolom, hogy minden vállalat és intézmény informatikai rendszerépítésénél az a legszebb álom, hogy minden egy felületen legyen látható és a beavatkozásokat is a lehető leggyorsabban, legegyszerűbben lehessen megtenni. Ha még azt is hozzáteszem, hogy az Omada Pro megoldással a mesterséges intelligencia is meg fog jelenni a hálózatoptimalizációban, azt gondolom, mindenki láthatja, miért érdemes jobban szemügyre venni a TP-Link megoldásait.

CW: Az elmúlt 4 évben az Omada termékcsaládnak köszönhetően a TP-Link a vállalati hálózati megoldások piacvezetői között található az eladott darabszámban, milyen célokat tűztek ki maguk elé?

Kilbertus Viktor: A legfőbb célja egy gyártónak nem lehet más, mint a felhasználók és a partnerek elégedettsége, bizalma. Ennek szolgálatába kell állítani a cég működésének minden elemét legyen szó kereskedelmi vagy technikai támogatásról, marketingről vagy logisztikáról. A TP-Link egyértelmű célja, hogy a kis- és középvállalati szegmens mellett a nagyvállalatok és az országos intézményhálózatok is felismerjék az üzleti megoldásainkban rejlő előnyöket, és mind többen vásároljanak racionalitás, és nem megszokások alapján.

CW: Minek köszönheti a TP-Link sikereit hazánkban?

Kilbertus Viktor: A TP-Link sikereit a kiváló minőségnek, a magyar nyelven elérhető támogatásnak és a kedvező áraknak köszönheti. Ezeket a kulcstényezőket ötvözve a folyamatos fejlesztéssel és raktárról történő azonnali kiszolgálással egyszerűnek tűnhet a siker receptje. De az elért eredményekhez fenntartani ügyfeleink elégedettségét a legnagyobb kihívás. Ezen vagyunk minden egyes nap, amikor oktatásokkal, intézményeket segítő támogatási programokkal, felsőoktatási intézményekkel kötött együttműködésekkel erősítjük ügyfeleinkben a tudatot, hogy jól választottak, amikor a TP-Link mellett döntöttek.

CW: Milyen szolgáltatásokat kínál a TP-Link Magyarország gyártói képviselete?

Kilbertus Viktor: Gyártói képviseletként ellátjuk a TP-Link termékek kereskedelmi és technikai támogatását, de emellett saját fejlesztésű gyártói szolgáltatásokat is kínálunk. A hálózattervezési és -beüzemelési szolgáltatásunk mellett internetszolgáltató partnerünkkel hamarosan új, szolgáltatás-alapú Wi-Fi as a service rendszert indítunk a hazai szállodák részére, elsőként a piacon és elsőként a cég nemzetközi hálózatában.

Omada - A mindent tudó Wi-Fi

Omada néven mutatta be vezeték nélküli internetelérést biztosító okosfelhő alapú komplex hálózati megoldását a TP-Link. A szállodák, az oktatási, illetve az egészségügyi intézmények, az irodák, valamint az áruházak elvárásaihoz igazodó képességekkel felvértezett Wi-Fi rendszer mindent tud, amire napjaink korszerű vállalati környezeteiben szükség lehet.

A legszigorúbb Wi-Fi 5 és Wi-Fi 6 szabványokat egyaránt kielégítő eszközökre, így kontrollerekre, switchekre, hozzáférési pontokra, illetve a felhő alapú hálózatkezelő szoftverekre épülő rendszer a villámgyors csatlakozási lehetőségen felül teljes körű központosítást, kiemelkedő IT-biztonságot, rugalmasságot, nagyfokú skálázhatóságot biztosít.

Az egységes menedzsment-funkciók révén az Omada hálózata akár a távolból is valós időben szabályozható, a falakra, illetve a mennyezetre függesztett beltéri, valamint az időjárásnak ellenálló kialakítású, körsugárzó antennákat használó kültéri hozzáférési pontok teljesítményét ugyanakkor a rendszer automatikusan optimalizálja.
A gyors, kényelmes és biztonságos csatlakozáson túl az Omada saját működéséről is folyamatosan tájékoztatja az üzemeltetőt. Exportálható, akár PDF-formátumú beszámolói képet adhatnak a rendszer terheltségéről, forgalmáról, statisztikákkal támogathatják a vezetői döntéseket.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.