Hirdetés
. Hirdetés

SAS - Analitikát a felhőből

|

Az SAS Viya analitikai platformja mostantól a Microsoft Azure Marketplace kereskedelmi piactéren, fogyasztásalapú modellben pár kattintással elérhető. Napjainkban, amikor a mesterséges intelligencia alkalmazásához szükséges készségek hiánya már a vállalati beruházások megtérülését és az üzleti innovációt veszélyezteti, a felhőalapú megoldások segíthetnek az AI- és adattudományi krízis enyhítésében.

Hirdetés

A Viya a Microsoft Azure Marketplace-en gyors és egyszerű hozzáférést ad az SAS erejéhez - mondta a felhőszolgáltatást bejelentő Jim Goodnight, a vállalat vezérigazgatója a szeptember végén megtartott SAS Explore virtuális konferencián.

- Új modellben kínáljuk ügyfeleinknek SAS Viya platformunkat, amelyen továbbra is biztosítjuk a felhasználók által már ismert és kedvelt képességeket - mondta Goodnight. - Évtizedek óta építjük a piac legátfogóbb analitikai csomagját, amelyet az elemzések teljes életciklusát átfogó, újgenerációs mesterséges intelligenciával ruháztunk fel. Szoftvereinket úgy tervezzük és teszteljük, hogy a leggyorsabbak és leghatékonyabbak legyenek, és most a Microsoft Azure Marketplace-en mindezt néhány kattintással elérhetővé tesszük.

A teljes funkcionalitású SAS Viya a Microsoft Azure felhőjében világszerte hozzáférést ad a vállalatoknak az alapvető adatfeltárási, gépi tanulási és modellfejlesztési analitikához. A számos nyelven elérhető platform alkalmazáson belüli, kiterjedt tudásközpontot is tartalmaz, amely a szoftvercég szerint a tanulást, az analitikai képességek azonnali használatba vételét és hosszú távú, sikeres használatát egyaránt támogatja.

AI minden tudásszinten

Az IDC piackutatása szerint az analitikai szoftverek használata a nyilvános felhőkben gyorsan terjed, és 2024-re eléri a helyben (on-premise) telepített megoldások szintjét.

- A Viya ma az egyik legátfogóbb analitikai platform a piacon, és az SAS stratégiai jelentőségű lépése nyomán még könnyebben elérhetővé vált - mondta Dan Vesset, az IDC csoportvezető alelnöke. - A platform az adatoktól kezdve a telepített és kezelt modellig a teljes analitikai életciklust azonnali bevezetésre és használatra kínálja a Microsoft Azure Marketplace-en keresztül, ami döntő jelentőségű. A beépített támogatással és képzéssel együtt érkező Viya jelentősen növelheti az elemzői, informatikai és üzleti csoportok termelékenységét világszerte.

A platform vállalati szinten ad hozzáférést az analitikához, beleértve a gépi tanulási képességeket is, amelyek minden felhasználó számára lehetővé teszik a hatékonyabb munkát és a zökkenőmentes együttműködést. A Microsoft Azure felhőjében a felhasználók a teljes Viya csomagot elérik, benne olyan alkalmazásokat, mint az SAS Visual Analytics, Visual Statistics, Visual Data Mining és Machine Learning, valamint a Model Manager.

Egyetlen vizuális felületen alacsony kódolási igényű vagy kód nélküli (low-code, no-code) programozásra is lehetőséget ad a Viya, így a felhasználók fejlesztői ismereteiktől és készségi szintjüktől függetlenül dolgozhatnak a legjobb mesterséges intelligenciával. Minthogy a platform az SAS mellett a nyílt forráskódú programozási nyelveket, köztük a Python és az R nyelvet is támogatja, az adatkutatók az általuk választott nyelven és technikák segítségével írhatnak vagy hozhatnak létre kódot.

- Felhős és AI-alapú innováció mellett köteleztük el magunkat, ezért ügyfeleink sikerrel használhatják eszközeinket, akár egyszerű jelentéseket készítenek, akár fejlett AI-megoldásokat fejlesztenek kritikus üzleti kérdések megválaszolásához - mondta Bryan Harris, az SAS technológiai igazgatója. - Célunk, hogy a Viyát az egész analitikai szervezet számára hozzáférhetővé tegyük, a felhasználók képzettségi szintjétől, a csapatok összetételétől vagy a preferált programozási nyelvtől függetlenül.

A Viya platformot üzleti elemzők, adatkutatók és információfogyasztók, az első vonalban dolgozó alkalmazottak és a vezetők egyaránt használják világszerte, minden iparágban. Tapasztalataikat az SAS Communities keretében osztják meg egymással, amely a Viya révén szintén közvetlenül elérhető a Microsoft Azure felhőjében.

Üzleti elemzők munkában

Az SAS Viya megjelenése a Microsoft Azure Marketplace kereskedelmi piactéren a két cég 2020-ban indult, stratégiai együttműködését bővíti tovább. A Microsoft idén az év független szoftverszállító partnerévé választotta az SAS-t - a díj (Global Independent Software Vendor 2022 Partner of the Year Award) az innovatív megoldások fejlesztésében és bevezetésében elért eredményeket ismeri el.

A Viya analitikai képességeire többek között olyan vállalatok támaszkodnak működésük digitális átalakításában, mint az S-Bank. Finnország vezető kereskedelmi hitelintézete a Microsoft felhőjében az adatforrásokhoz közelebb vitte, így nagyobb teljesítménnyel használja az SAS platformjának fejlett vizualizációs eszközeit, és jobban összehangolja az elemzői és az üzletfejlesztő csapatok munkáját.

A Techniker Krankenkasse, Németország legnagyobb állami egészségügyi biztosítója a Viya mintaészlelő eszközeivel tárja fel az ügyfelek egészségügyi eseményei között kimutatható összefüggéseket. A Görög Nemzeti Bank pedig az SAS Viya rugalmasságát a Microsoft Azure elasztikusságával ötvözte működésének átalakításához. Minthogy az analitikai platformot a felhőben használja, a pénzintézet lényegesen gyorsabban, egyszerűbben és költséghatékonyabban tudja kiépíteni az elemzésekhez szükséges infrastruktúrát és folyamatokat, így jelentősen növelte agilitását.

Ugyancsak a Microsoft Azure felhőjében használja a Viya platformot az SAS Hackathon idei győztese, az indonéziai JAKSTAT csapata, amely a kormányzati COVID-támogatás régiós elosztásához fejlesztett megoldást. A Viya mesterséges intelligenciája, gépi tanulási és adatmodellező képessége a stratégiai beruházásokat rangsorolja, a legnagyobb segítséget a mikro-, valamint kis- és középvállalatoknak juttatva, hogy ezzel is erősítse a térségek, illetve az ország gazdasági állóképességét.

Hirdetés

A bioMérieux, az in vitro diagnosztikai módszerek vezető szállítója pedig az SAS platformjára épülő, szintén felhőben, software-as-a-service modellben elérhető Clarion megoldásával a kórházi és laboratóriumi adatok összevetését támogatja az Egyesült Államokban. Az innovatív megoldás az antimikrobiális rezisztenciát mutató baktériumok nyomon követését és a klinikai döntéshozatal megalapozását digitális műszerfalak gyors létrehozásával segíti, így kritikus fontosságú betekintést ad a közegészségügyi veszélyek elleni küzdelemhez.

Diplománál fontosabb gyakorlati tudás

A mesterséges intelligencia alkalmazásához szükséges készségek hiánya már hátráltatja az innovációt és csökkenti a vállalatok termelékenységét, ezért a munkaerő-piaci válságot sürgősen kezelni kell - figyelmeztet friss jelentésében (How to Solve the Data Science Skills Shortage) az SAS. A tanulmány alapjául szolgáló felmérés kilenc iparágban, ezer főnél nagyobb vállalatok körében készült az Egyesült Államokban, valamint az Egyesült Királyságban és Írországban.

A Fortune Business Insights előrejelzése szerint a mesterséges intelligencia globális piacmérete idén eléri a 387 milliárd dollárt, 2029-re pedig megközelíti az 1,4 billió dollárt. Valószínűsíti ezt a növekedést az SAS felmérése is, mivel a megkérdezett vállalati döntéshozók közel fele (43 százaléka) a következő két év beruházási prioritásaként jelölte meg a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást. Összehasonlításképp az adatvizualizációt (25 százalék), az adatelemzést (22 százalék) és a nagy adatot (17 százalék) jóval kevesebben helyezték a toplista élére.

Hatalmas vörös zászló zavarja azonban ezt a derűs kilátást - a megkérdezettek 63 százaléka mondta ugyanis, hogy a munkaerő készséghiánya éppen az AI és a gépi tanulás terén a legnagyobb. A bevezetett megoldásokkal dolgozni tudó alkalmazottak nélkül pedig a vállalatok hiába növelik beruházásaikat, ráfordításaik kárba vesznek, az üzleti lehetőségeket nem tudják kiaknázni.

A jelentés több tanácsot is ad a készség-krízis kezeléséhez, de mint egyik szerzője, Sally Eaves AI-szakértő rámutat, nem létezik egyenméretű, minden vállalatra ráhúzható megoldás. A szervezeteknek a meglévő munkaerő át- és továbbképzését a feladathoz illő, fejlett analitikai eszközök bevezetésével, valamint a házon belüli adatkutatói közösség és a tanulást ösztönző kultúra építésével érdemes kombinálniuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.